Poreklo prezimena Blažević

5. mart 2012.

komentara: 3

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Mile T.Blažević

    U selu Medna kod Mrkonjić Grada postoji prezime Blažević. Svi slave Krsnu slavu Sv. Jovana..Blaževića ima u Jajcu i oni su katolici, a u Sanskom Mostu su muslimani..Po predanjima smo došli (rodoslovno) iz Grčke,preko Makedonije..Jedan dio je otišao “uz Srbiju”,.drugi dio u CG (spominjali su Grahovo i selo Pecka). U nekom periodu su se raselili iz tih krajeva i pod pritiskom su neki primili islam, a neki pokatoličeni, prvobitni su zadržali pravoslavnu vjeru. Na nekom od hrvatskih sajtova (ne sjećam se kojih) kažu da im ime potiče od lat. blasius što će reći mutav, blag i sl., a onda govore o rasprostranjenosti u HR, ostale krajeve ne pominju. Mislim da ovo nije pouzdano bez naučne verifikacije. Doduše moj otac je Trivun, a to je grčko ime i ima neko značenje (hrabar, oštar ili sl.)

  2. Djordje Blazevic

    Poznato je da su Srbi vrlo cesto menjali prezimena uzimajuci za mustru ime dede ili oca. To je najcesce bio slucaj onih Srba koji su se seljakali i bezali od pogroma , osvete i slicno. Oni koji su stizali sa juga iz / preko Makedonije/Albanije , bili su izlozeni poromenom sufiksa prezimena, kao recimo moj stric po babine linije , koji se u istom zivotu prezivao Sutinovic, Sutinov , Sutini i Sutinovski. Sin mu se , trenutno , preziva Sutinovski.. po tome sudeci , pronaci korene nije bas jednostavno

  3. Vojislav Ananić

    BLAŽEVIĆ (k), u Buni, Jasenici. Slipčićima (Mostar), Humcu (Ljubuški), Radešini (Konjic) i Ravnom (Popovo). U Buni je Blažević došao iz Slipčića “kao kovač”. U Humcu su iz Kozice u Dalmaciji, a u Jasenici je “ispitivač zaboravio reći odakle su došli“. Blaževići u Ravnom su istog porijekla kao i Čkoljati u ovom selu (59:243,245,304,337; 84:159.160). Ima ih i u Mostaru.

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.