Poreklo prezimena Berdović

5. mart 2012.

komentara: 1

Berdovići su stara porodica u Vrpolju. Prema popisu iz 1900. godine bile su dve, a 1970. jedna kuća Berdovića u Vrpolju. Jedni su odselili u Dubrovnik, gde su postali poznati trgovci između Prvog i Drugog svetskog rata.

Porodica Sava Berdovića se 1946. godine odselila u Bačku (Nova Gajdobra). Od tih Berdovića iz Gajdobre sada su tri porodice u Beogradu. U Beogradu žive: Rade, Čedo i Jovo sa svojim porodicama.

Spaso Berdović iz Vrpolja, završio je elektrotehnički fakultet u Beogradu, tu se zaposlio i zasnovao svoju porodicu, a njegov brat Mišo se pre dvadesetak gocina odselio u Trebinje, zaposlio se i zasnovao svoju porodicu.

Berdovići su, prema predanju, iz okoline Nikšića od starog bratsva Ugrenovića. U Vrpolju Berdovići žive oko 300 godina. Svi Berdovići slave Aćimovdan (Sv. Joakim i Ana).

IZVOR: Neđeljko Neđo Paovica, Ljubomir, SANU, Beograd, 2002. (str. 101)

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vojislav Ananić

    BERDOVIĆ (p), u Vrpolju (Ljubomir, Trebinje). Prema narodnom kazivanju porijeklom su od Nikšića. U “najstarije vrijeme” su se zvali Ugrenovići. Slave Aćimovdan (59:136). Ima ih i u Trebinju. Između dva svjetska rata Berdovići su bili poznati trgovci u Dubrovniku.

    Izvor: RISTO MILIĆEVIĆ – HERCEGOVAČKA PREZIMENA, Beograd, 2005.