Порекло презимена Бердовић

5. март 2012.

коментара: 1

Бердовићи су стара породица у Врпољу. Према попису из 1900. године биле су две, а 1970. једна кућа Бердовића у Врпољу. Једни су одселили у Дубровник, где су постали познати трговци између Првог и Другог светског рата.

Породица Сава Бердовића се 1946. године одселила у Бачку (Нова Гајдобра). Од тих Бердовића из Гајдобре сада су три породице у Београду. У Београду живе: Раде, Чедо и Јово са својим породицама.

Спасо Бердовић из Врпоља, завршио је електротехнички факултет у Београду, ту се запослио и засновао своју породицу, а његов брат Мишо се пре двадесетак гоцина одселио у Требиње, запослио се и засновао своју породицу.

Бердовићи су, према предању, из околине Никшића од старог братсва Угреновића. У Врпољу Бердовићи живе око 300 година. Сви Бердовићи славе Аћимовдан (Св. Јоаким и Ана).

ИЗВОР: Неђељко Неђо Паовица, Љубомир, САНУ, Београд, 2002. (стр. 101)

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    БЕРДОВИЋ (п), у Врпољу (Љубомир, Требиње). Према народном казивању поријеклом су од Никшића. У “најстарије вријеме” су се звали Угреновићи. Славе Аћимовдан (59:136). Има их и у Требињу. Између два свјетска рата Бердовићи су били познати трговци у Дубровнику.

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.