Порекло презимена Бановић

5. марта 2012.

коментара: 57

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (57)

Одговорите

57 коментара

 1. Goran Banovic

  Dobar tekst je ostavio Srecko Banovic i ja sam poreklom i yaseoka Banovici opstina Leposavice,ali mislim da gresi u vezi Pipera,ja koliko imam informacija pleme Banjani kome pripadamo je staro Kosovsko pleme i da kazem starosedeoci su na Kosovu mislim da nije tacno shodno ovome da su dosli iz Crne Gore,nazalost to selo je danas pusto obzirom da su stari poumirali a mladi se odselili odavno,priroda je netaknuta pravi rajna zemlji cesto idem,ali je i ono zrtva zlocinacko komunistickog sistema koje je sistematski i veoma ciljano ljude privlacilo u gradove u fabrike sa jednim jedinim ciljem da se unisti Srbski indentitet a da bi to postigli morali su unistiti selo posto je selo bilo nerazdvojivo vezano sa jakom Srbskom drzavom.

  • Милован Филимоновић

   Драги Горане,

   Радослав Павловић је у другој половини прошлог века радио теренска истраживања ибарско-копаоничког краја са посебним фокусом на три групе становништва: ” Кулизе” ( претпоставка да су у питању потомци старих саских рудара), “Ковачане” (исељенике из села Ковачица, које је било укључено у систем Трепче у средњем веку) и родове који славе Свете Враче.
   Оно што је је специфично за Ковачане јесте што су сви обрађени посебно и оквиру родова која славе Св. Враче јер им је то заједничка слава.

   Бановиће је обрадио и у једном и у другом необјављеном спису који се налазе у Етнографској збирци у САНУ.

   Забележио је осам фамилија Бановића, која славе Св. Враче и то са следећим напоменама:
   (1) 4 куће у Ћирковићима, који су досељени из околине Врачева, највероватније из Вановице код Новог Пазара а који своје порекло везују за Кадиће код Лешка;

   (2) 13 кућа у Бановићима, Рашка, који су Ковачани и који су досељени из Врачева;

   (3) 3 куће у Рватима, Рашка, који су Ковачани и који су дошли из Бановића од рода Бановића из Џепа код Ћирковића, коју је у Џепе дошао “из преко Ибра” из предела Врачева. Род су са Бановићима у Шипачини;

   (4) 1 кућа у Шипачини, дошли из Џепа код Ћирковића;

   (5) 2 куће у Радошићима, доселили се из Врачева;

   (6) 1 кућа у Шарпељу, предак се доселио из Џепа и призетио у Обрадовиће;

   (7) 3 куће у Ибарском Постењу, предак Јови се призетио а само једна од те три куће слави Св. Враче;

   (8) 1 кућа у Куршумлији, Ковачани, досељени из Ђуревца код Блаца а даљим пореклом од Бановића из Џепа.

   Наводи Павловића су мало опречни што се тиче места порекла и навођења сродних родова али ту може да се ради о различитим временским периодима.

   За Кадиће из Лешка, за које су Бановићи из Ћирковића (претпостављам да је Ћирковиће и Џепе наизменично користио за исто место) каже следеће:

   Кадићи-Вилимоновићи (10 кућа, Св. Врачи, Лешак) Ковачани, досељени крајем 17. или почетком 18. века из Ковачице у копаоничкој Шаљи. Имају предање да су у Ковачици живела три брата Вилимоновића. Један брат је остао у Ковачици, други се одселио у околину Пећи а трећи је дошао у Лешак и настанио се на месту које се по досељенику назва ” Ковачевац”.

   Ја сам од Филимоновића који су се из Лешка иселили у Топлицу 1878. године али смо од пресељења до данашњег дана одржали контакт са Кадићима који су остали у Лешку.
   У циљу “демистификације” феномена Ковачана, као и утврђивања да ли су Кадићи и Филимоновићи један исти генетски род или два прибраћена рода, тестирао сам двојицу Кадића, који су Филимоновићима најближи род. Резултат је показао да Кадићи и Филимоновићи, иако су досељени из Ковачице, славе исту славу и својатају се, нису исти генетски род и да припадају различитим хаплогрупама.
   Отоме да детаљније писао на Форуму на теми Ковачани, ако те буде занимало.

   С обзиром на географску близину, исту славу и записе Павловића, може се претпоставити да су твоји Бановићи род са Филимоновићима или Кадићима.

   Позивам те, уколико си заинтересован за бесплатно ДНК тестирање да ме контактираш. Било би занимљиво верификовати записе Павловића, који су забележени у директном контакту са испитаницима на терену.
   Моја имејл адреса је: [email protected]

   Велики поздрав,
   Милован

 2. Boris

  Poruka za Defendora.
  Zovem se Boris Banović i živim u Vrbasu, nadomak Novog Sada.
  Deda mi se zvao Kuzman, y.dete od oca Jovana i majke Omerke.
  Svi su rodjeni u Dunasečuju, odakle su. 1918.godine proterani u Baranjsko Bajsku republiku u Čeminac. Nakon toga su bili u Vognju, srem, gde su dobili 8 jutara zemlje po muškoj glavi…
  Potom su , posle 2.Svetskog Rata, došli u Bjelo Brdo, sadašnja Hrvatska.
  1956. su baba i deda sa tatom došli u Vrbas.
  Slava koju slavimo je Jovanjdan.
  0607070302 je moj telefon…

 3. Mirko Banović

  Slava nam je Arandjelov dan..i velike su migracije bile iz Pipera..pogotovo oko 1750.godine i velike Piperske pogibije od strane Turaka koji su pokusali da zauzmu kulinu Petrovićku u Pipere..kada je izginulo 7 brata Banovića i oko 80 Pipera…

 4. Mirko Banović

  U Crnu Goru imaju Banovići iz okoline Cetinja( Prekornica i Ljubotinj), i iz Pipera ( Petrovići i Ožezi).
  Sa ova dva mjesta odseljavali su se po Crnoj Gori, BiH, Srbiji ( Kosovo) i dijelom u Hrvatskoj.
  Iseljavanja su bili i u Kanadu i Tasmaniju…

 5. The Banović

  Slava Đurđevdan,
  planina Kozara, selo Veliko i Malo Palančište.
  Ima nas mnogo i većina danas živi u Prijedoru, ali mnogi su i raseljeni za vrijeme SFRJ (posao, škola, vojska), po Srbiji i inostranstvu.
  1942. smo strahovito postradali, Ustaše su ubile oko 80 muškaraca (ostali nisu bili u selu već u partizanskom odredu), i preko 300 žena i djece. Veliko Palančište je od preko 1000 stanovnika izgubilo skoro pola. Veliki dio su bili Banovići. Knjige i crkveni spisi su uništeni. A svi sa kojima sam razgovarao ne poznaju istoriju familije dalje od pradjeda ili čukundjeda. Kako rekoh, u Prijedoru nas ima mnogo, i kada se dva Banovića sretnu, ako nisu bliža rodbina (dva-tri koljena unazad), dalje i ne znaju jesu li krvno vezani ili ne. To je posljedica siromašnog i surovog života u Krajini i na Kozari, gdje su se ljudi grčevito borili da prežive sa poljoprivredom i održe svoja domaćinstva, pa za pisanja i predanja i nisu puno brinuli.

  Do danas nisam uspio naći nikakvu vezu sa Banovićima sa nekog drugog prostora i iz nekog drugog perioda. Možda je prezime nastalo i na samoj Kozari kada je stanovništvo popisivano. Mnogi Banovići ovdje imaju čak i podprezime (po nekom od predaka). Šarići, Maksimovići, Madžarušići, Žabići… Vjerujem, ali nisam 100% siguran da smo na Kozaru naseljeni iz Like koju je Austrija otela od Turske, potkraj 17. vijeka, pa su nas Turci premjestili na Kozaru. Većini prezimena sa Kozare i potkozarja je upravo Lika prethodna odrednica, ali za Banoviće nisam ništa uspio naći.

  Neki kažu da smo sa Cetinja, neki da smo iz Banjana (Kosovo)… vjerovatno samo zato što su čuli da, eto, i tamo ima to prezime, ali ja nikad ne vidjeh ni jednu jasnu vezu ili dokaz. I naravno, kao i u svakoj drugoj srpskoj familiji, i kod nas ima ona priča da je neki naš ubio negdje tamo Turčina pa smo morali pobjeći ovamo…

  Ne znam gdje i kako da saznam više o porijeklu prezimena ove naše, kozaračke, loze i imamo li vezu sa Banovićima od drugdje?

  • Бастион

   Поздрав!

   Можда ја имам одговор на твоје питање 🙂 .
   Мој деда по мајци је Бановић из Великог Паланчишта код Приједора (славе св. Ђорђа). Он ми је причао да је њему његов деда који је био 1876 годиште рекао да је први Бановић који је дошао на место данашњег Приједора био његов прадеда (значи прадеда прадеде мога деде 🙂 ) средином 18 века. Да потичу из околине Гацка у Херцеговини и да је тај “нервдед” убио неког агу који је хтео да му се доведе његова млада на прву брачну ноћ. Он да би спасио фамилију од турске одмазде побеже под Козару са још једним братом и ту се настанише и од њих сви ви постадоште. Мој деда је био јако опрезан човек на речима и ова прича је врло вероватна. Он је умро и сад ми је жао што га не испитах више о томе, него само оквирно.
   Велики поздрав и срећно.

 6. Vladan Banović;Gor.Milanovac

  Izvor:SAN(od.druš.nauka),aut.Mil.S.Filipović
  Familija Banović,krs.slava Djurdjevdan-zajedničkog porekla:Banovići(6.dom.);Radići(2.d.)i Nedići(4.d.).Porklom su od Sjenice.Ranije su imali prezime Jevtović.Ovamo je došao predak Ostoja ispod Mučnja,a u Karadjordjevo vreme ovde su živela četiri brata(Ostojina unuka ili praunuka):Mijajlo,Gavrilo,Marko i Marijan.Gavrilo poginuo na Zasavici.
  Po Mijajlu,koji jednom reče da živi kao *ban*njegovi potomci nazvani su Banović
  Od Marijana su Radići,a od Marka su Tešići,po ujčevini iz Brdjana(G.M.)gde su odrasli;od njih jedna porod.u Svilajncu.
  Petronije Jevtović je prebegao 1813.u Srem i tamo ostao sa sedam sinova;potomci su mu Ostojići

 7. Mirko Banović

  Dragi prezimenjaci iz Pipera Banovići su zbog osveta, i za boljim životom iselili u Bar, Nikšić,Pljevlja, Uroševac-Vučitrn- donji Stanovc Srbija,Sokolac -BiH, Avtovac-BiH, Čačak,prezime Savčić vodi porijeklo od Banovićaima ima ih u Zrenjanin i Sokolac, Pula, Istra-Peroj. Odatle su opet bile migracije vjerovatno. Ovo je po dokumentaciji iz 1963.godine. Znam da ih ima u Tasmaniju i bilo.ih je u Vindzor Kanada.

 8. Војислав Ананић

  БАНОВИЋ (к). у Ораховом Долу (Попово). У упису вјенчаних жупе Град у Дубровнику од 26.11.1967. године спомиње се Ивана, кћи Иве Бановића из Орахова Дола (210:149). У овом селу Бановића одавно нема.

  Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

 9. Sanja

  Moj tata je iz Koprivne selo kod Modrice Bosna i Hercegovina.Banovic Vojin.Slava je Sv .Jovan.Njemu su rekli da je poreklom iz Crne Gore.

 10. Banovic Milivoje

  Banovici vode poreklo iz Petropolja kod Krusevca. Pocetkom 14.veka Banovici su se kao stocari naselili u Banjskoj. Slavili su sv.Jovana. Vidjeniji Banovic iz tih vremena je bio Banovic Stranjinja. Smrtno posecen u Kosovskom boju konj ga mrtvog doneo dvoru u Banjsku. Nakon dolaska turskih osvajaca 1460.g. Banovica je bilo vise desetina porodica. Pocetkom 16.veka Banovici su izbegavali da placaju i nakon sukoba sa Turcima morali su da se sele. Preselili su se na teritoriju Plava i Gusinja. Po dolasku u Plav i Gusinje Banovici su se zadrzali skoro vek i po.U tom periodu bio je jedan Banovic uceniji i turci su ga zvali Mula. Mula znaci ucen covek. Pre 1750.g. bio je neki Petar Bannovic, vojvoda. Sukobili su se sa Turcima , navodno pobili su neke Turke i svi su krenuli u bezaniju plaseci se osvete. Dok su bili u Banjskoj billi su bliska familija sa Jovanovicima(slave isto sv.Jovana). Kada su Banovici bezali ispred Turaka 1750.g. onaj uceni Banovic zvani Mula je presao u islam i postao je Mulalic.Izbegli Banovici iz Plava i Gusinja su se uputili u razlicitim pravcima. Jedni su otisli prema Cetinju, drugi su se uputili u Hercegovinu i Dalmaciju. Treci su krenui prema Romaniji u Bosni. U Vlasenici su se zadrzali nekoliko godina i onda su dve porodice presle r.Drinu i naselile se na obodu Sokolske nahije. Kasnije su se naseljavali u Loznicu, M.Prnjavor i neki su stigli u Australiju. Banovici koji su otisli u Hercegovinu i Dalmaciju su pokatoliceni. Ima Banovica koji su presli u islam. Licno pretpostavljam da smo svi slavili sv. Jovana a da smo seobom menjali i krsnu slavu. Slucajno sam upoznao gospodju Jovanovic (devojacko), uciteljicu rodjenu na Kosovu. Kad smo se upoznali odmah me je pitala koju slavu slavim i rekla mi da smo familija. Ona zna da su se Banovici odselili za Plav i Gusinje i kaze da su se kasnije razbezali iz Plava i Gusinja u pravcu Crne Gore i Hercegovine. Profesor na masinskom fakultetu u BGD je dao mom sinu na 4.strane napisano o srodnicima Banovic Strahinje i tu pise da su Banovici odselili iz Banjske u Plav i Gusinje. Toliko ja znam o poreklu Banovica. U crkvenim knjigama za moje pretke nasao sam podatke od 1760.g. do danas.