Бајрактаревић

5. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Mile

    Postovani,

    Zastava se na turskom kaze Bajrak
    A na srpskom Barjak

    Izvedeno iz tih naziva imamo prezimena,
    -Srpska; Barjaktarevic i Barjaktarovic,…
    -Muslimanska; Bajraktarevic i Bajrakrarovic…

    Pozdrav

    • Cevat (Dzevat)

      Yok. I na srspkom treba da je Bajrak (to se samo greskom uostanilo kod nekih ljudi kao kod nekih drugih turskih rijeci greskom se slova zamijene i tako ostalo..napominjem samo kod nekih koga nije briga ili sta?).

      Uglavnom Bayraktar (bajraktartevic) u okolini Plava i dolje prema Ulcinju kao i nekih u Albaniji poticu od Bayraktar pase iz Konye, danasnja Turska. Svremenom su postali danasnji bosnjaci, neki crnogorci a neki su albanci…moji dede i nene su govorili tecno turski ali nikad van kuce tako da mislim da niko nije ni znao…kao da su krili. uglavnom to je to. Da napomenem da sigurno u nekim krajevima ovo prezime je samo prekopirano od starosjedioca.

      • Neko, tamo daleko

        U pravu ste apsolutno sa etimoloske tacke gledista.Kod pravoslavnih se naziv bajrak nekako „izvitoperio“ pa je dobio oblik barjak.Nista neuobicajeno da strane rijeci dobiju kod lokalnog stanovnistva neki svoj lokalni oblik.
        Sa geneticke strane rekao bih da 98.5 % grijesite.To je zvanicna statistika srpskog i bosnjackog DNK projekta gdje u oba slucaja procenat testiranih sa „turskom“ genetikom ne prelazi 1.5 %.Cak i te porodice gdje je neko od clanova domacinstva govorio turski jezik nije bilo zbog porijekla iz Turske vec iz cisto prakticnih razloga.Zaposlen pri turskoj administraciji,vojsci,trgovac koji je radi posla isao za Tursku,neki svercer itd.Nista bez DNK testa…

        • Cevat

          Naravno veliki procenti bosnjaka potice iz neke miks nacine nista lose u tome. I drugi poticu iz raznih naroda. Dnk zavisi kaoo protumacis koji dio jer s emiksalo narocito su turci gdje god su osvajalinuzimali zene itd tako tesko to sad zaokruziti. A moji ja znam prema mom dedi da su dosli u Konyi iz azije i zaduzen su bili da nastane stanovnistvo iz anatolije na balkan. Tako da je u jednim momentu bilo najmanje 20 procenata tog nastanjenig stanovnistava od sadasnje albanije djelova cg kosova makedonije juzne srbije itd. Nisu valjda svi isparili ili se vratili kad je carstvo palo. Vidi se i po facama cesto da nisu slovenske. Dosta je ostalo i svremenom se utopilo u druge narode. Neki su se mijesali neki zabiravili sto iz nebrige turske sto iz pritiska jer se bojalo da se zasrzi turski jezik tako s ekrilo u nekim sredinama. Uglavnom sve najbolje.