Порекло презимена Вукојевић

4. март 2012.

коментара: 11

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. Dijana Jankovic

    Postovanje, administracijo i svi oni koji citate i istrazujete svoje korene!

    Moje devojacko prezime je Vukojevic. Poticem iz Karlovca, Hrvatska. Moji preci ziveli su na podrucju Korduna, opstina Cetingrad, selo Bogovolja, to je najdalje sto znam.
    Moj deda zove se Petar Vukojevic (r.1929.), ziveo je u Bogovolji do 60-ih godina proslog veka a onda se seli sa porodicom u Karlovac.
    Iz dedinih prica znam da su se njegovi roditelji zvali Nikola i Cvijeta Vukojevic. Nikola Vukojevic poginuo je za vreme II sv.rata na Petrovoj gori. Nikolini roditelji bili su Vukojevic Petar i Milija. Cvijetini roditelji bili su Krmar Pajo i Stana.
    Volela bih znati vise, ako je moguce….. Hvala unapred!

    • Ranko Vukojević

      Dobro veče Dijana,nema sumnje da smo ti i ja brat i sestra a evo i kako,tvoji(i moji) čukundeda i čukunbaba Petar i Milija imali su pored sina Nikole i sina Iliju.Taj drugi sin ilija imao je trinaestoro dece od kojih je samo dvoje preživelo drugi svetski rat .Jedno od njih je i moj deda Ljubomir koji je posle drugog rata kolonizirao u selo Čonoplja kod Sombora.Ljubomir i Marija ( Marica)imali su petoro dece od kojih je jedno moj otac Ilija.
      Ako se moj otac dobro seća tvoj deda Petar je imao brata( Rade)koji je radio u policiji i po njegovom istraživanju Vukojevići su sa Kosova preko Crne gore ,hercegovine i bosne u Bogovolju došli iz sela Zočište gde se i nalazi manastir svetih vrača Kozme i Damjana.
      Nadam se da sam sve dobro povezao i da ćeš videti ovu poruku .Pozdrav.

    • Zeljko vukojevic

      Ranko , pozdrav za tebe. Ja sam sin toga Rade Vukojevica , policajca iz Vinkovaca. Kako su ti tata Ilija i Javorka ? Ima li te na fejsbuku i pod kojim imenom ? Da ti posaljem zahtev za prijateljstvo. Ilija i ja smo rodjaci. Veliki pozdrav za vas.

      • Ranko Vukojević

        Dobro veče Željko,evo sad videh tvoju poruku,dobro je tvoj brat Ilija ,sada mu je 73 godine a Javorka je preminula 2014 god.Nema me na fejsbuku a ni na ostalim društvenim mrežama,imam samo g.mail adresu [email protected],pa mi možeš tu pisati da vidimo kako bi se i videli i ispričali.Veliki pozdrav.

  2. Dijana Jankovic

    Zaboravila sam dodati da moji Vukojevici slave slavu Sv. Vraci (14.11.)

  3. Veselin

    Molim vas ako neko zna za poreklo prezimena Vukojevic,selo Drenova nadomak Brusa,Srbija.

  4. Војислав Ананић

    ВУКОЈЕВИЋ (п.к). Вукојевићи (п), у Седларима (Попово). Сматрају се “старинцима, али су, ипак, однекле доселили”. Један су род са Глушцима, Меданима и Педалима у овом селу. Славе Св. Стјепана као и остали у Седларима. Сваки досељеник “морао је узети ту славу” (59:141.142). Вукојевићи (к), у Грабу, Вељацима, Вашаревићима, Клобуку и Шиповачи (Љубушки). Старином су из Дувна. У Вељаке су дошли из Клобука, у другој половини 19. вијека: “један је дошао прије 50, други прије 30, а трећи прије 20 година, и то сви на женинство.” У Вашаревиће су доселили из Кашића код Љубушког. У Клобуку се сматрају старосједиоцима, а у Шиповици “не знају одакле су”. У овом селу се “јако множе” (59:300.304,308,309).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  5. Slobodan Vukojević

    Vukojevići, opština Sanski Most, mz Budimlić Japra, selo Slatina, zaseok Glavaši, BiH, slava sv velikomučenik Pantelejmon, rod su sa Glušcima i Miljušima. Moja Baba Stana, devojačko također Vukojević, nije u rodu sa dedinim Vukojevićima, iako su doslovce vrata uz vrata.

  6. Aleksandar Vukijević

    Poštovanje. Moja porodica vodi poreklo iz Oćestova pored Knina. Moj otac je odrastao u Vojvodini i jedino je dete od oca Trifuna. Ako se dobro sećam, njegov otac se zvao Petar. Proslavljamo sv. Georgija kao krsnu slavu.

  7. Slavica Spasojevic

    Moje devojačko je Vukojevic, otac Boško preselio se u Švedsku 1970 iz okoline Doboja (bih) tačnije selo Ljeskove Vode, zaseok Rakovac. Njegov otac se zvao Savo i majka Djurdjija. A deda njegov se zvao Teodor (koje je ime nasledio moj sin) dalje ne znam na žalost. Slave slavu Sveti Nikola. Znam da ima Vukojevica još u okolini Doboja ali da nismo bliski rod, kao pevač Igor Vukojevic. I u selu cerovica ima Vukojevica ali ne znam ništa o njima.