Порекло презимена Вукићевић

4. марта 2012.

коментара: 44

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (44)

Одговорите

44 коментара

 1. VUKICEVIC BUDIMIR -BUDO

  Vukicevici su potomci Nemanjica od Volka-Vuka Nemanjica sa Hvosna-Kosova iz Pljesine gornje i dojne kod Urosevca, Pred najesdom osmanlija raselise se po SRPSKIM zemjlama “Sto se nesce u lance vezati to se zbjeza u ove planine da ginemo i krv prolivamo da junacku amanet cuvano sveto ime i svetu slobodu” tako je VLDIKA RADE pjevao u GORSKOM VIJENCU.
  Svi vukicevici su nekad slavili slavu Nemanjica Sv. ARHANGELA MIHAILA. Medjutim raseljavanjem po SRPSKIM zemljama prihvatali su obicaje i slave koje su se slavile u tim mjestima. Obicno su Sv.Arhangela Mihaila slavili kao prislavu , to su cinjeli da neni zaboravili porijeklo, ali to se zaboravilo.
  Neznam , nijesam cuo za 50 godina koloko pamtim da je Vukicevic ozenio Vukicevku. Ja sam sa Bukove Poljane, Vasojevic. U Vasojevicima postoje dva ogranka Vukicevica Bukova Poljana i Bare Kraljske a takodje i Vranjestica to su jedni te isti Vukicevice, takodje Zabrdje pored Andrijevice ti Vukicevici su sa nama isto. Selo Tresnjevo takodje naseljavsju Vukicevici isto krvni srodnici. Postoje Vukivevici u Ljesanskoj nahiji takode smo krvni srodnici oni su prije 300 godina odselili iz Lijeve Rijeke kolijevke Vasojevaca. U Crnoj gori postoje Pljesivci pored Niksica tamo takodje postoje Vukicevici zatim na Ljubotinj pored Cetinja, u Dolovima vise Herceg Novog i odatle se Sljivo Vukicevic preselio na Zabljak i od njega nastalo prezime Sljivancanin jedan dio je zadrzao prezime Vukicevic i na Zabljaku ih Bogu hvala ima dosta. Svi skoro slave razlicite slave osim ovih Vukicevica sto zive u Vasojevicima mi slavimo istu slavu Sv.Arhangela Mihaila.

 2. Dejan

  Poštovani, Vukićević sam iz sela Milatovići kod Guče , uradio sam rodoslov do 1710 godine, ima Vukićevića u Crnoj Gori, Kopaoniku i Beogradu, došao sam do saznanja da su braća Ivo, Vuko i Vukić iz Nevesinja u Hercegovini 1692 došli u selo Ubli kod Herceg Novog, slava je Djurdjevdan.

  • M

   Moji preci su takodje iz sela Ubli kod Herceg Novog i znam za istu pricu o braci Ivu, Vuku i Vukicu koji su dosli na Uble. Slavimo Sv. Ðorđa.

  • Владан Вукићевић

   Поштовани Дејане, да ли бих могао добити ваш родослов? Ја сам из села Опарић, општина Рековац. Такође ме интересује моје порекло.

  • Vera Vukicevic

   Pozdrav Dejane
   Po istrazivanjima mog strica dosli smo do istih podataka. Nasi preci iz Hercegovine prvobitno Drobnjaci su dosli preeko HN do severaCG ,okolina Berana,gde su spasavajuci cast sestre pobegla tri brata,Vuko,Vukic i Ivo sa sestrom pobegli jedan na Kosovo jedan u Beograd jedan u Sumqriji,uzeli su prezime po najstarijem bratu Vukicu i zadrzali svi istu slavu Djurdjevdan.

 3. Ljiljana Vukićević

  Očevi preci naselili su se pre oko 200 godina u selu Guncati, opština Knić, na putu Kragujevac-Čačak. Došli su iz Crne Gore. Slavimo slavu Cveti.

 4. Dejan

  Вукићевић, Ђурђевдан, Милатовићи, Лучани

  Припада хаплогрупи R1a-Z280, карпатско-далматинској грани Y2613>Y2608. Поседује не тако честу вредност DYS385=12-15. Од резултата из табеле, најближе поклапање има са Ајблом из Граца (2/23, род З), с тим што се на маркеру DYS458 разликују за две вредности. Релативно блиско поклапање на овом броју маркера, поготово у случају хаплогрупе R1a, и узевши у обзир разлике на DYS385 и DYS458, вероватно значи да ова два резултата ипак нису ближе повезана у скоријем периоду.

 5. Dejan

  род Z280>Y2613 З (тестираних: 2)
  115 Ајбл католик Грац/АУС R1a Z280 Y2613>Y2608 13 25 16 10 11 14 10 14 11 31 14 14 20 11 17 19 18 11
  116 Вукићевић Ђурђевдан Милатовићи/Лучани/СРБ R1a Z280 Y2613>Y2608 13 25 16 10 12 15 10 14 11 31 16 14 20 11 17 19 18 11

 6. Pozdrav ja sam od Vukicevica iz Tresnjeva,deda se naselio na KiM u Decanima.Cuo sam razne price ali mahom da smo poreklom iz Lijeve reke.Inace smo od Vasojevica i slavimo sv.Arhangela Mihaila 21 novembra.Od Vukicevica su nastali i neki od Boricica jer su zbog krvne osvete promenili prezime.Ako neko zna nesto neka pise.

 7. A. Vukicevic

  Pozdrav svim Vukicevicima koliko vas ima. Vec nekoliko godina se bavim poreklom naseg prezimena, u daljem tekstu vam u celosti saljem članak koji sam ja napisao u vezi nastanka nas i našeg prezimena.

  Кнез Вук Вукићев био је унук кнеза Радула и живео је прије пет пасова. А Пјешивачки кнез Радуле помиње се у једном писму од 1689. године. Према томе је његов унук могао живјети и кнезовати у другој половини 18. вијека.

  „За Пјешивце сво мећ и напред говореци о њихову односу према Катунској Нахији, казали и неколиким подацима утврдили, да су све до у дугу половину 18. вијека, били под Турском влашћу. И многобројни рагови и народна предања то јасно показују. Војводе Пјешивачке добивале су то звање од Турака све до војводе Симе Бесова Петруновића са Дреновстице, које је крајем 18. вијека добио војводство од владике Петра I. Кнество су такође давали Турци. Шта више Вукићевићи у Церову тврде, да је њихов предак, кнез Вук Вукићев ишао у Цариград и добио од султана ферман, те био оберкнез од Зете земље до Планинице“….стр. 62. Др Јован Ердељановић.

  „Онда је по народном казивању кад се врати у Пјешивце, завади са спуским бегом Зотовићем, који му је био присвојио виноград. Вук појур да га посече, али бег побегне, Услед тога кнез Вук одвоји Пјесивце од Брда(Бјелопавлићи), и прислони их уз Катунску Нахију и тек од тада су они Катуњани.“

  Потомци кнеза Вука Вукићева, за презиме узимају нјегово име тј. постају Вукићевићи.

  Постоји много варијација презимена, а једно од најраспрострањенијих је Вукичевић.

  Вукичевић – перашка насеља (Бока Которска), поријеклом су из Старе Црне Горе; Добро Село (Цетиње); Убли, Херцег-Нови. Они су од Сасовића невесињских, доселили су се око 1692. год., сродници Ивовића и Вуковића; Пераст и Херцег-Нови; Пераст (Бока Которска); Шћепетићи (Љешкопоље), сродни Вуксановићима и Вујачићима у Црмници; из Црне Горе одсељени у Опарић (Шумадија), подручје Гледећких планина; Крш и Шљиванско (Жабљак), раније: Шљиванчанин, из групе Новљана, грана Златнопојасевића. Вукичевићи су се такође населили на територији Славоније, посебно у месту Бршадин (надомак Вуковара).

  Извор – Др. Јован Ердељановић „Стара Црна Гора“

 8. Mića
  Da baš tako iz Junaka doselili se u Kajkovo 1890.g.slave Sv. Petku
  Inače Vukićevića ima u Opštini Lepisavić i selu Dren i u Dobravi ali nisu iz našeg roda.
  Pozdrav za sve Vukićević! e