Poreklo prezimena Vukasović

4. marta 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

 1. kaca vukasovic

  prezime vukasovic pominje sei postoji i u selu sredska, opstina ivanjska, kod bjelovara, sada bjelovarsko bilogorska zupanija, inace na tromedji slavonije,moslavine i bilogore, i slave slavu Sv.Stefan arhidjakon, i jos se pojavljivalo u selu brezovcu ali su oni bili katolicke veroispovesti ( pretpostavlja se da su pokrsteni).

 2. Mile Vukasović

  U Hercegovini postoji prezime Vukasović. Koliko je meni poznato svi slavimo svetog Jovana krstitelja. Ja sam iz sela Rečice, Dubravska visoravan, pored toga i u selu Opličići bila je porodica Vukasović doselis smo se iz Žakova u Trebinjskoj opštini. Takođe i u selu Gradac opština Nemu postoji porodica Vukasović, koji su rimo-katolici. Ranije su tvrdili da su porjekolom pravoslavci iz popovog polja i da su vjeru promjenili jer su se oženili katolkinjom i naselili na njenom imanju,

 3. Vojislav Ananić

  Vukasovići

  Porodica Vukasović (Srbi) nastanjena je u Opličićima (Čapljina).
  Dedijer ih bilježi na početku dvadesetog vijeka. “Vukasovići su iz Žarkova iz Popova, došli su prije 60 godina. Ima ih 2 kuće. Slave Jovanjdan.” Prezime dolazi kao patronim prema imenu rodonačelnika Vukas.

  Izvor: Alija Pirić, Dubravski leksikon, Stolac, 2013.

 4. Vojislav Ananić

  VUKASOVIĆ (p). u Žakovu (Trebinje). Rječicama i Opličićima (Čapljina). U Rječice im je predak došao oko 1700. godine, a u Oplićiče nešto kasnije (oko 1740) iz “Žakova u Popovu” (59:252). Selo Žakovo koje Dedijer navodi u Popovu, pripada predjelu Podbrđe. Vukasovići slave Jovanjdan.

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

 5. Sime

  Vukasovici

  Morinj, pravoslavci
  Kamenare, katolici i slave Sv.Nikolu 06.12.
  Ima ih i u Grblju, Kotoru itd.