Порекло презимена Војновић

4. март 2012.

коментара: 21

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (21)

Одговорите

21 коментара

  1. Moje djevojacko prezime je Vojvodic i ne vidim ga u spisku srpskih prezimena.Familija moga oca je iz Kule Atlagic, opstina Benkovac u sadasnjoj rvatskoj.Citala sam davnih godina u knjizi prezimena stare Crne Gore da prezime potice iz crmnicke nahije plemena Buhica. Zanima me da li vi imate vise podataka o ovome prezimenu? Pravoslavne smo vjere i Slava nam je Sv.Nikola.Zanima me jos kada su moji preci naselili prostor oko Benkovca ili su tamo bili oduvijek. Selo Kula Atlagic se nalazi na nekoliko kilometara od Benkovca u krsu i zanima me zasto nosi naziv Kula Atlagica, ko su bili Atlagici. Cini mi se kao da su se tamo sakrili u zabiti i kamenjaru. Pozdrav!

    • Георгина, у књизи А.Бачка ”Презимена Срба у Далмацији” стоји:
      ВОЈВОДИЋИ из Куле Атлагића славе Св. Николу, а порекло им је највероватније из Лике. Ова породица је несумњиво у сродству са својим презимењацима у Парчићу код Бенковца. Божица Војводић (Boxica Voivodich nata a Culaatlagich) помиње се у једном документу из 1762.г. Имају породичне надимке Ћурувија и Баркањци. Такође их треба повезати са Војводићима из Книна. Кнински Војводићи који такође славе Никољдан, досељени су из Срба у Лици око 1870.г. Од великог крајишког рода Војводића развиле су се и породице Шкорић и Бокан. Више о тим везама можете погледати у оквиру породице Шкорић. Линк: http://www.poreklo.rs/2012/03/25/poreklo-prezimena-skoric/

  2. dragan vojvodić

    Georgina, prema kazivanju Bora Vojvodića, iz Kule Atlagića ( boravio u Baru, Crna Gora, neđe 1996.godine, pa sa familijom odselio za Australiju ), Vojvodići iz Kule Atlagića potiču od Vojvodića iz sela Radomira, opština Cetinje, Crna Gora. Imao je o tome o zapisano predanje, ali je isto, nažalost, spaljeno sa njegovom kućom. Pozdrav, Dragan Vojvodić,Bar, Crna Gora.

  3. biljana

    Moja prabaka Vojnovic Vuka je rodjena 1895,nemam podatak gde.Zivela je u Backom Gradistu kada se udala.To su podaci koje sam uspela dobiti od maticara u Backom Gradistu iz krstenice moje bake.Kome da se obratim za dalje?

  4. Марко

    Војновићи су пореклом из околине Никшића и одатле су ишли у РСК, углавном на Кордун, у Војводину и на Косово и Метохију. Стари Војновићи су били плаћени војници и отуд је и настало презиме Војновић, елем где се ратовало, Војновићи су ратовали за новац, зато и данас има много Војновића у Војводини, па чак и у РСК је остало доста, и у ЦГ. За остале крајеве не располажем подацима.

  5. Mile Zoric

    Vojnovići su činili dobar deo stanovništva sela Mazin u Lici. Bilo ih je u centru sela (Kasar), zatim u Dragi Vojnović i Dragi Mandić. Iz Mazina su se poput ostalih stanovnika ovog kraja selili u ostale krajeve – Bosansku Krajinu i naročito Vojvodinu posle II sv. rata (Bački Gračac). U Mazin su se doselili iz Dalmacije između 1699. i 1712. g., odnosno, između oslobađanja Like od Turaka i prvog popisa koji su sprovele austrijske vlasti. U ovom popisu se može između ostalog pročitati da je zastavnik Mazina bio Grube Vojnović.

    • Vladimir Vojnovic

      Postovanje,moj otac Borislav je imao rodjake,drugo koljeno u Mazinu i prije 92 god.je isao da in obidje..Imali su kontakt,poslije rata u Hrvatskoj je dobio informaciju da je dosta nastradalo Vojnovica…Inace,njegov otac a moj djed Stevan i njegovav brat Danilo su dosli u BiH,opstina Kiseljak,naselje Zabrdze i Bukovica negdje oko 1915-1920 godine,tada se zvala Drinska banovina…Djed Danilo odlazi u Sarajevo i postaje vlasnik banke,a moj djed Stevan gradi vilu sa ogromnom okucnicom i vocnjakom…Otvara trgovacku radnju u selu Bukovica kod Lepenice,opstina Kiseljak..Djed Stevan je stradao na podmukao nacin od ustasa iz obliznjeg sela Vrancici,opstina Hadzici..Ostalo je cetvero djece,Erna(Seka),Borislav,Branka i Gojko(Braco) sa majkom Jelenom,mojom bakom…Sada vise nisu medju zivima,ostatak porodice uglavnom odrzava kontakt.

    • M

      Ima dosta podataka za Mazin, Liku. Medjutim, iz tog sela su, kao I drugi Licani, odlazili u Ameriku na privremeni rad (Geri, Indijana, konkretno). Vratili su se kao dobrovoljci u Prvom svetskom ratu, i mnogi od njih su kao nagradu od Kralja Petra I dobili zemlju u Vojvodini. Od tada naseljavaju ovaj deo.

  6. Војислав Ананић

    ВОЈНОВИЋ (п), у Билећи и Граници код Билеће. Према једном предању, старином су од бана Будеча (као и Милићевићи), а по другом од његове кћери. Дедијер закључује да су то веома старе породице и да нико не зна да су се однекуд доселиле. За Војновиће посебно каже да потичу од Војина Милићевића, по коме су по имену претка Војина узели презиме. Војновићи у Граници су “од племена Милићевића с Боденика”. Доселили су око 1840. године, на “агинску земљу”. Славе Никољдан (59:166.177).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. Mirko Vojnović

    Inače ovo što je Marko napisao pre tri godine je zapravo obrnuto. Vojnovići pripadaju starom srbskom plemstvu dok su Vojinovići poreklom iz okoline Nikšića. Na ovaj podatak ćete naići u ozbiljnim istorijskim spisima toga vremena. Mešanje ta dva prezimena pa tako i porekla se desilo mnogo kasnije. Vojnovići su vlastela, užički knezovi i veleposednici čiji imetak se uvećavao nakon ratova. Ratovali su za novac i teritorije, naročito uz cara Dušana. U to vreme su u jednom momentu posedovali teritorije od Užica na severu pa sve do Dubrovnika na jugu. Dan danas postoji u Vučitrnu kula Vojnovića kao i u Dubrovniku jedno naselje Vojnovići. Mada u nazivima ne postoji famozno “i”, u tekstovima novijeg vremena se često pojavljuje. Verovatno razlog leži u sličnosti ta dva prezimena i težnji Vojinovića da se na neki način “uguraju2 u tu priču kojoj istorijski ne pripadaju.

    • Поштовани Марко, шта славе Ваши Војновићи? Има великих индиција да су средњовјековни Војновићи славили Никољдан. Јесте ли размишљали о тесту прапоријекла? Има доста братстава који изводе поријекло од Во(и)јновића.

      • M. Vojnović

        Moje devojačko prezime je Vojnović, poreklom sam sa Korduna, naša slava je Sv. Ilija. Molim vas objasnite šta znači “test praporijekla”, razumem “značenje” ali da li postoji taj “test” i gde može da sw nadje. Hvala unapred. M.

      • M. Vojnovic

        Moje devojačko prezime je Vojnović, poreklom sam sa Korduna. Naša slava je Sveti Ilija. Da li možete da pojasnite šta ste hteli reči sa “test praporijekla”? Da li postoji taj test, i kako može da se testira? Hvala unapred. M.

    • Петар

      Уђи на Википедију па прочитај и немој гурати Војновиће у Војиновиће

    • M. Vojnovic

      Vojnovićka ovde sa Korduna. Čula sam, iz druge ruke, da je navodno Srpski pop rekao da su Vojnovići poreklom sa Kosova iz sela Vojnović, i da su se doselili na područje Korduna za vreme Velike Seobe Naroda. Koliko je to tačno nisam sigurna, samo ponavljam ono šta sam čula. (Volela bi da znam istinu).

    • Nenad Vojnovic

      Mirko, isto je to pleme, razlog mesanja je Glagoljica, jer kad se prelazilo sa glagoljice na danasnje pismo vremenom neka slova su se pojavila kao naprimer slovo ‘J’ ono u glagoljici nije postojalo, a na glagoljici prezime Vojnovic se pise ‘VOYNOVICH’ imas i grb porodice u starim knjigama u Beogradu sa takvim natpisom prezimena, a kad se pojavilo slovo ‘J’ onda su nastala ekavica ijekavica i ikavica, i otud ti vrste prezimena VOJNOVIC, VOJINOVIC, VEJNOVIC, …..

  8. Nenad Vojnovic

    Pozdrav, Ja mislim da je mesanje porodica doslo zbog prelazenja sa Glagoljice na danasnje pismo, jer u Glagoljici nije postojalo slovo ‘J’ a na njoj se to prezime pisalo ‘VOYNOVICH’ i zbog toga se mesanju prezimena VOJNOVIC VOJINOVIC, VUJNOVIC, VEJNOVIC, … Ja sam inace iz Zarkovaca selo kod RUME u Vojvodini, moj pradeda je dobio ovde i u Budjanovcima plac , nakon zavrsetka svetskog rata, 2017 sam morao obnoviti nesto za imovinu koje traje 99godina, on je to dobio za borbu u prvom svetskom, moja krsna slava je JOVAN KRSTITELJ, imam sliku KRSTENJA u kuci koja je sigurno stara preko 200godina, planiram da je restauriram u Beogradu, a moja tetka mi je pricala kao mali da u Beogradu postoje knjige o mojoj porodici, ona je istrikala grb moje porodice koji je preslikala sa knjige…