Poreklo prezimena Vitomirović

4. mart 2012.

komentara: 9

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Danka

    Teodor Vitomirović rođen je u Takovu kraj G. Milanovca odmah po doseljavanju Srba iz okoline Peći, Vitomirice, pod Arsenijem Čarnojevićem. Najverovatnije oko 1700. godine. Otac mu je od zadobijenih rana umro u putu. Njegova mati sa nejači, starim svekrom i svekrvom, naselila se u Takovo-brdski deo između Šarana i Brusnice. Prve zime iskopali su zemunicu u kojoj su prezimili. S proleća podigli su kačaru koja je stajala preko 200 godina.
    Slave Đurđic 16. novembra.
    Iz te porodice potekli su prota Janko Vitomirović koji je sa Milošem i tridesetak ustanika podigao Drugi srpski ustanak u Takovu. Njegov sin bio je pop Vaso Vitomirović, po kome su kasnije dobili prezime Vasovići. Prezime se zadržalo i danas jer je 1867. doneta zabrana o promeni prezimena, po ugledu na Rusiju.
    Božidar Vasović bio je solunski ratnik i za to vreme obrazovan čovek. Sa suprugom Dragom (Stojanović) Vasović izrodio je sedmoricu sinova.
    Najstariji Milosav, takođe solunski ratnik, poznat je u mineralogiji po otkriću minerala TAKOVIT, pronalasku antimona u Takovu i na Kosmetu. Njegov brat Janko, bio je advokat u Topoli i rezervni oficir KVJ. Poleteo je s Rajlovca aprila 1941. Nemci su ga zarobili po spuštanju, ražalovali i držali zatočenog u Mathauzenu. Oslobođenje je dočekao načetog zdravlja. Sa majkom Dragom, jednom od retkih pismenih žena toga vremena u Takovu, redovno se molio u crkvi brvnari u Takovu. Deset godina bili su jedini vernici koji su imali hrabrosti da se mole u crkvi. Tamo se i danas nalaze njihove fotografije.
    Inače, posle rata, milanovački komunisti zapalili su bogatu, retku i dragocenu biblioteku Vasovića – na kiši knjige su gorele četiri dana.
    Miodrag Vasović bio je rukovodilac zemljišne knjige u sudu u Beogradu. Amater violinista svirao je u časovima odmora i sa čuvenim Carevcem za svoju dušu. Supruga Radmila bila je od Trojančevića iz Brusnice.
    Miodragov sin Vladeta Vasović bio je ugledni beogradski novinar i urednik u “Borbi”. Njegov sin Ivan Vasović, erudita i solidan teniser amater, novinar je RTV Stiudija B. Njegova kći Slobodanka-Danka-Vasović ud.Kojadinović, profesor engleskog jezika, direktor OŠ”Sveti Sava”u Beogradu, novinar (135 TV emisija, desetine članaka), prevodilac i diplomata, prva je u Jugoslaviji obnovila slavljenje školske slave Sv.Save shodno tradiciji, pomogla kupovinu srpske crkve u Otavi (Kanada) i kontinuirano sarađuje s dijasporom širom sveta.

    • moja mati se zove Vera Stanković rodj.Vitomirović, rodjena je u Jakovu 1937.g. od majke Katice i oca Dajmana Vitomirovića. Damjan je imao jedno brata Dragomira Vitomirovića, majora, koji je umro 1988.g. u Petrovaradinu. Otac Damjana i Dragomira se zvao Miodrag ili Milorad, zvani Mića, a supruga mu bila Zora…moja majka je imala brata Milenka, koji se odselio u Švedsku, ali još uvek ima kuću u Indjiji u oju dolaze njegove kćeri i supruga. Od Vitomirovića ima još u Herceg Novom pok.Žarko, fotograf, koji je iza sebe ostavio sinove i mislim jednu kćer… ja pokušavam da napravim porodično stablo, pa ovim putem pozivam Vitomiroviće da mi se jave i ukoliko imaju nekih inforacij o lozi da mi pomognu… takoje sam čula a potiču iz Crne Gore, a da su prezime dobili po manastiru Vitomirica.. sad pročitah ovaj tekst i veoma me zanimaju koreni..

      • Nenad Vitomirović

        Imaš u Vršcu porodicu Žarkovog (iz HN) brata. Porijeklo je iz Vitomirice. Porodica Lombardić je naša porodica (promjenili su prezime preko nadimka).

  2. Nenad Vitomirović

    Tačno je porijeklo iz Vitomirice, po nama je to mjesto dobilo i ime. Ima i nekoliko porodica Vitomirovića koje su se odselile iz Vitomirice sredinom 15.vijeka, uglavnom imućnije plemićke porodice. O njima ima traga u Boki (1433.) i Ugarskoj.

    • ja sam takodje deo Vitomirovića… naime moja mama je devojački Vitomirović, rodjena je 1937.g. u Jakovu, od oca Damjana i majke Katice, a živela je do udaje u Indjiji, a sad u Novom Sadu…

    • Danka

      Ima nekih priča i da su ih je bilo u zaleđu Dubrovnika.Pominje se izvesni Nikolaus Vitomiri?Da li imate neke izvore?

      • Nenad

        Poslije Vitomirice u Grbalj se pojavljuju Nikola (Nikolaus) i njegov brat Marko. Na spisku su vlastele srednjeg vijeka kod Srba. Odlaze u Ugarsku na Čepel već oko 1454.

  3. Nenad Vitomirović

    Krsna Slava je Đurđic