Poreklo prezimena Vlaisavljević

4. mart 2012.

komentara: 8

Prezime Vlaisavljević nekada se najčešće moglo pronaći među srpskim porodicama u Lici. U prilog tome je i dopis naše saradnice Maje Vlaisavljević iz Beograda. Njen dopis objavljujemo u celini:

 

Moj deo porodice potiče iz Like, tačnije spajanjem oblasti Korenica i Ličko Petrovo Selo.

Pradeda Vujo Vlaisavljević bio je jedno vreme u Sjedinjenim državama, gde je i umro, a telo mu je vraćeno u postojbinu.

U Lici i danas postoji celo selo po imenu Vlaisavljevići.

Takođe, u delu Bosne i Hercegovine, u okolini Teslića postoje članovi ove porodice.

Tokom raseljavanja deo porodice seli se na Kosovo i Metohiju, tačnije u okolinu Vučitrna, u periodu pre Drugog svetskog rata.

Po završetku rata porodica se naseljava u sremskom delu Beograda, Surčinu i obrađuje zemlju.

Potomci su uglavnom u Srbiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

Najaktivniji članovi porodice su: Siniša Vlaisavljević – Washington, IT inženjer i Maja Vlaisavljević – Surčin-Beograd (po majčinoj liniji), ekonomista turizma.

Krsna slava porodice Vlaisavljević su Blagočasne verige svetog apostola Petra, 29. januar.

__________________

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (8)

Odgovorite

8 komentara

  1. aleksandra

    poštovani!!!zanima me porijeklo prezimena prije nego je doslo u Hrvatsku!!!!po nekim pricama kazu da je doslo iz Sj.Albanije ..Izvor rijeke Bojane…ili tako nesto…sorry na manjku informacija…ali me jako zanima…hvala

    • JOZHO

      Dosli su sa Islanda sa vikinskim princhevima i baronima.

    • Dušan

      I mene jako zanima upravo isto ovo pitanje, moja baka sa oceve strane je takođe Vlaisavljevic. Njena oba roditelja su rođeni u Lici ali su ona i moj otac rođeni u Slavoniji, tačnije otac u Osijeku. Voleo bih takođe da znam istoriju svoje porodice. Ukoliko imaš bilo kakvih informacija, molim te napiši mi jer verujem da više znaš nego ja.

      Hvala unapred,

      Dušan

      • Gorana

        Pozdrav,

        Moja baba (mamina mama) Radmila Stojković (preminula je u junu 2007, majke Stoje i oca Radeta, imala je rođenu sestru Bosu), devojačko Vlaisavljević, poreklom je iz Like. Tačnije, njen otac, Rade Vlaisavljević je iz mesta Dabar. Živeli su u Temerinu pa se posle preselila u Novi Sad, ima dvoje dece, Vladislava i Vladimir Stojković. Da li imaš neke informacije još možda?

    • Marko

      Pozdrav Maja, Vujo je i moj prededa

  2. Dragan Pešaković

    Samo mi, Srbi, govorimo POŠTENO, ovi OSTALI lažu,; moja prababa Pera Lužaić, rođ. Vlaisavljević; Srećna SLAVA svim VLAISAVLJEVIĆIMA; SRETNE ČASNE VERIGE!!!!!!

  3. Mišo Vlaisavljević

    Ja potičem iz sela Trnavac u Lici blizu Plitvičkih Jezera u selu je postojao zaseok gde je bilo oko 15 porodica Vlaisavljević ,svi su slavili Blagočasne verige .Većina se odselila širom sveta i bivše države , poslednji Vlaisavljevići su bili moja majka Mika i komšinica Marija koje su umrle 1994 godine a komšija Rade poginuo u toku akcije ” oluja ” Tako da u selu više nema Vlaisavljevića. Po mom saznanju mi smo došli u Liku oko1750 godine kada se formirala vojna krajina u tadašnjoj Austrougarskoj.doselili smo se iz stare Crne Gore tj.Hercegovine i pripadali smo lozi Nemanjića .

  4. Bogdan Blaisavljević

    Pozdrav,
    moja porodica je dosla sa Kosova i Metohije i ziveli smo u selu Lazarevu,opstina Obilic.Moj pradeda je bio Milivoje,deda Stevan,otac Milivoje,pa moja malenkost, pa moj sin Stevan i kci mi Milica.Imam i rodoslov malo siri i duzi koji ukazuje na pobocne rodjake.
    Imao sam dva strica Zivka i Djordja i tetku Bosiljku, koji su takodje ziveli na Kosmetu u Pristini.Od Zivka Imam bracu Darka i Zarka a od Djordja bracu Dragana,Miodraga-Micu(Koji su ziveli u Vrbasu) i sestru Jelenu.
    Moj deda Stevan je rodjen u Lici i on se dosselio na Kosovo oko 1920 godine.Bio je i u Americi,u Cikagu, ali se vratio kuci.
    Krsna Slava naravno Blagocasne verige svetog Apostola Petra.
    Malo sam uz pomoc brata dosao do porekla nase porodice i najstariji clan,do kojeg smo mogli da dodjemo je bio izvesni Marko koji je imao nadimak @ Ludi @ i koji je ziveo negde u drugoj polovini 18tog veka u Lici u selu Miholjac blizu Plitvickih jezera.On je bio ugledni zanatlija a nadimak je dobio zbog hrabrosti i tim imenom su ga castili Turci za koje je bio nocna mora.Medjutim, najveroovatnije smo dosli iz stare Hercegovine,okolina Gackog,selo Jasenik a zaduzbina nam je manastir Zitomislic kao i Hamovicima,Rabrenovicima,Vladislavicima, Ducicima…Preporucujem da procitate Ducicevu knjigu,mada sa rezervom,@Grof Sava Vladislavić@mislim,gde postoje izvesni tragovi naseg porekla.
    Tipicno ime za nase Prezime koje je neverovatno zastupljeno je STEVAN.
    Nadjem se pre neki dan sa Izvesnim Rabrenovicem i On mi isprica sledece:
    @Da su nase porodice u dalekom srodstvu,da poticemo od srednjovekovne srpske vlastele koji su se prezivali Hrabreni,da je to vitez koji stoji ne znam koji po redu na cuvenoj slici @Krunisanje cara Dusana @genijalnog Paje Jovanovica gde je zaista prikazana 31 a istorijska licnost,da su ti vlastelini preziveli kosovsku bitku(naslednici)i da su morali posle boja da odu za Hercegovinu.
    Upoznao sam Vlaisavljevice iz Backe Palanke,Beograda,Karadjordjeva.
    Zaprepastio sam se kada sam slujcajno sreo gdina Vlaisavljevica koji je dugo godina bio direktor Aerodroma,ne mogu trenutno da mu se setim imena,koliko licimo jedan na drugoga.
    Karakteristika ovih @mojih@ je naravno ime Stevan ,za nijansu temperamentniji karakter,osecaj za pravdu,vrednoca,obrazovanost,postenje ali na zalost izuzetno slabo izrazena karakteristika za odrzanje porodicnih odnosa preterana individualnost i cini mi se da jos uvek ispastamo od posledica komunizma.
    Izvinjavam se unapred zbog gram gresaka,na poslu sam,brzo sam kucao.
    Javite se