Порекло презимена Вукајловић

3. март 2012.

коментара: 35

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (35)

Одговорите

35 коментара

  1. kejsi

    Moji Vukajlovići su iz Guberevaca kod Guče. Poreklo vodi iz Hercegovine, slava Djurdjevdan

  2. Stevo Vukajlović

    Pozdrac prezimenjaci svi moji pretci su iz mjesta Brestovo opština Doboj.
    Slavimo slavu sv,Luka 31.10.
    Pozdrav svima,

  3. Marko

    Moje poreklo je sa majčine strane je od Vukajlovića sa Rudnik planine, deda se zvao Milisav, pradeda Jovan,a čukun-deda Sreten, po priči majke Sreten se doselio iz Crne Gore ( ili negde iz tog dela) na Rudnik. Slavimo Sv. Arhangela Mihaila.

    • Мирослав Вукајливић

      Моји су из Велике Грабовница код Бруса. Славимо св. Архангел Михајла. За то село се наводи податак из 1836(ако не грешим, сигуро 17 век) да има 16 кућа и да су дошли из Мораче. У то време је постојала Црна Гора и седам брда. Тек је на конгресу ваљда Берлинском Морача придодата Црној Гори.

    • Мирослав Вукајливић

      И ја трагам из ког дела… Иста нам је слава… Моји су баш дуго из Бруса(село Велика Грабовница) неко је тамо написао да је по првом попису из 1836.затечено 16 кућа и да су дошли из Мораче. Ја не знам нисам сигуран и немам кога да питам. Волео би да знам али за сада знам само за ближе претке да су из Бруса, неких 7 колена

  4. Dragana

    Pozdrav za Miroslava, moj deda Borivoje Vukajlovic je rodjen u selu Velika Grabovnica, opstina Brus,

  5. Ivan

    Poreklo prezimena Vukajlović po predanju moga dede koji se zvao Mileta Vukajlović vodi iz plemena Vasojevića iz CG. Naime neki Vasojević Vukajlo je imao 3 sina, koji su zbog krvne osvete morali da napuste CG. Jedan sin je poginuo, drugi je otišao u Hercegovinu, a treći u selo Velika Grabovnica kod Brusa. Vukajlovići vode poreklo od ta dva brata, što bi značilo da su ili Hercegovci ili iz Rasinskog okruga. Dosta Vukajlovića ima i u Topličkom okrugu (okolina Prokuplja).

    • Јован Тришић

      Ми потичемо од брата који је отишао у Херцеговину. Надимак му је Тришо Вукајловић а за име нисам сигуран. По надимку Тришо добили смо презиме Тришић. Село Потоци код Мостара. Слава Свети Никола.

  6. Pablo Vukajlović

    Yo soy Pablo el mayor de los Vukajlović de Argentina, mi abuelo Mirko llego desde su pueblo natal a los 17 años a estas tierras. Era nacido en Trpijna, hoy Croacia. Cerca de la frontera con Serbia.

  7. Nikola Vukajlovic

    Ja sam Vukajlovic, deda Miroslav mi je iz sela Roge kod Požege, njegova majka se zvala Milja. Krsna slava je Sveti Jovan. Mi sada zivimo u Arilju, zanima me da li neko zna poreklo i da li neki Vukajlovici slave Sv. Jovana

    • Predrag Vukajlpvić

      Ja sam iz Kolašina a živim u Podgorici. Moji Vukajlovići su iz plemena Bratonožića(između Kuča, Pipera i Morače), iz mjesta Brskut odselili na vojnički dio- posjed dobijen od Knjaza za vojničke zasluge u Oslobodilačkom ratu 1878.g. u mjesto Padež na obroncima Bjelasice, srez-opština Kolašin. Slavimo Svetog Jovana, mada se u većini u Bratonožičima slavi Sveti Nikola. Eradeljanović kaže da je Đurađ Branković posle Kosovskog boja , nakon putešestvija Smederevo-Slavonija-Hercegovina doselio sa svojima u sadašnje Bratonožiće i tu zatekao 4 bratstva starosjedelačka – Vukajloviće između ostalih. Mislim da je to najranije pominjanje prezimena Vukajlović, no ne mora da znači da su ostali nastali od njih. Ovamo smo malobrojni pa vjerujemo u svoju posebnost. Nemanasu crnim hronikama, živimo časnim životom, u Boga vjerujemo, obrazujemo se i svoju djecu usmjeravamo. Oni koje ja znam- smo srpskog roda. Direktnih rođaka nas ima u Prokuplju, Podgorici, Kolašinu i Velikoj Moštanici a svojtamo se sa svima koje sretnemo bilo gdje u svijetu.
      Pozdrav za sve Vukajloviće.

      • Миља Вукајловић

        Poštovani Predraže
        Moj pokojni otac rodjen je u selu Azane – u Beranama – Crna Gora!
        Slavimo Svetog Jovana i moj pokojni deda je pričao da je to krsna slava Vukajlovica iz Crne Gore. Po mojim nekim saznanjima, pravo poreklo nam je negde iz okoline Nikšića … čak se pominje selo Riđani.
        U pravu ste za Vukajlovice; sve koje znam su Srbi i časni i pošteni ljudi.
        Veliki pozdrav i dobro zdravlje svim Vukajlovićima

    • Zorica radovanovic

      Da porodica vukajlovic kosmaca-kursumlija ,poreklo neko selo okolina novog pazara u tom selu bili su knezevici ,odselio se neki deda vukajlo jos za vreme turaka tako dobili prezime vukajlovic ;ako ima knezevica da znaju nesto vise volela bih saznati

    • Predrag Vukajlović

      Mi Vukajlovići iz Bratonožića- pleme iz okoline Podgorice slavimo svetog Jovana iako ostali u plemenu slave (većinom) svetog Nikolu. Erdeljanović piše da je Vukajloviće u Bratonožićima Đurađ Branković zatekao dolaskom, vjerovatno da smo već bili sa prihvaćenom krsnom slavom, pa je nijesmo mijenjali. Pitanje- da li smo odnekud došli u Bratonožiće ili smo autohtoni ostaje. U svakom slučaju to područje nije primamljivo za život ali jeste za sklanjanje od potraga.

    • Marija Vukajlović

      Slave Vukajlovići u Rogama i Visibabi.

  8. Darko Vukajlovic

    Pozdrav svim Vukajlovicima. Neke koje su ostavili komentare licno poznajem. Ja sam iz Banjaluke i slavimo Sv.Nikolu. Bio sam u Niksicu ranije i upoznao dosta Vukajlovica. Takodje u Hercegovini.
    Ovdje u BL ima jos Vukajlovica koji slave Sv.Jovana. Po mom predanju iz Crne Gore je davno dosao Dako Vukajlovic u okolinu BL. Imao je 5 sinova, a oni opet vecinu sinova. Tako je bilo i u mojoj porodici do skoro. Skoro 80 godina nije bilo zensko dijete. Zivi i zdravi bili.

    • Danijela Vuković rođ. Vukajlović

      Pozdrav svim prezimenjacima i rođacima.
      Poseban pozdrav za Vas Darko jer očigledno imamo isto poreklo. Ja sam takođe potomak Dake (i Stake) Vukajlović. Pripadam ogranku familije koji se došao iz Pervana u Radosavsku (Piskavica, Banja Luka). Slava je takođe Sveti Nikola.
      Kod nas, Bogu hvala, ima i ženske dece.
      Srdačan pozdrav.

  9. Marinko Vukajlovic

    Pozdrav svim Vukajlovicima. Ima nas po cijelom svijetu i koliko mi je poznato svi su srbi i svi su pravoslavne vjere. Jos nisam upoznao ni jednog Vukajlovica da je katolicke ili islamske vjeroispovjesti. Od svih ovih Vukajlovica koji su pisali poznajem Darka Vukajlovic. Naime, ja sam iz sela Donji Pervan na padinama planine Manjaca (kod Bronzanog Majdana), selo udaljeno 23 km od Banjaluke. Najstariji predak se zvao Zeljko (Zeljko a ne Željko)…imao je tri sina: Risto (od kojih poticem ja), zvali su ga “Topel” pa nas po nadimku zovu “Topelovici”, drugi brat je bio Jovan. Potomke tog Jovana zovu Jošići, pozdravljamo se sa “rođače”, oni isto zive u D. Pervanu nedaleko od nas “Topelovica” i treci brat se zvao Stanoja koji se odselio iz Donjeg Pervana u Malo Blaško (selo blizu Klašnica) kod Banjaluke. Po nekim saznanjima mojih predaka, doselili smo se iz Hercegovine oko 1856 godine a mozda cak i nesto ranije iz sela “Zovi do” kod Nevesinja. Tamo jos ima Vukajlovica i nazalost jis nisam posjetio to selo. Nazalost nije moguce pouzdano utvrditi ni na nadgrobnim spomenicima kada smo dosli u Pervan jer su bili toliko siromasni da nisu ih ni pravili i imena ispisivali. Postavljali su obicni malo veci kamen (i to ne kod svih) bez ikakvog natpisa sa imenom i godinom rodjenja i smrti.
    Svima nam je krsna slava Sv. Jovan Krstitelj, 20. Januar.
    Svi koji zele da se jave ostavljam moj Mail.
    [email protected]

  10. Velemir

    Pozdrav.
    Moji Vukajlovići su iz sela Izgori kod Gacka-Hercegovina,slavimo Nikoljdan 19. Decembar