Порекло презимена Попадић Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ ПОПАДИЋИ (у Пасјем Нуглу Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ ПОПАДИЋИ (у Пасјем Нуглу Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Попадић

Порекло презимена Попадић

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПОПАДИЋИ

(у Пасјем Нуглу и Жабљаку)

Попадићи воде поријекло из Трешњице, из Ђурђевића Таре, одакле су синови Ристана Попадића Јован, Војин и Огњен 1875. године ускочили у шаранско село Пасји Нугао. Учествовали су активно у Херцеговачком устанку 1875-1878. године. Војин је одселио у Горњу Добриловину и његови потомци данас живе у Црвеној Локви и Мојковцу.

Огњен је имао Риста и Саву од којијг нема мушких потомака.

Јован Ристанов има два сина Милоша и Марка: од Милоша су Бранко – живи у Београду, и Рајко који живи повремено и у Београду и у Жабљаку. Милошев брат Марко је имао сина Јована-Мусу, од кога нема мушких потомака, а живио је у Пасјем Нуглу.

Док је био у Трешњици, Ристан је радио при манастиру Светог Архангела Михаила, и кад су Турци 1875. године манастир разорили и спалили, он је тада из манастира спасио требник, који се и сада налази и чува у кући Рајка Милошева у Жабљаку.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић.

_____________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (62)

 • dRAGAN

  Popadici vode porijeklo iz sela Ljeska u Crnoj Gori (okolina B. Polja). Bježeći od turaka naselili su se u selu Budjevo kod sjenice.

  Одговори
 • rada

  …U Budjevo su stigla 3 brata i kasnije je jedan otisao u Šumadiju a drugi negde preko Drine… Da li neko zna od kog popa je nastalo nase prezime?

  Одговори
 • Sarko

  Ne isitna je da su svi Popadici zajednickog porekla. Ja Vam mogu navesti razlicite Popadice sa razlicitim krsnim slavama.

  Одговори
 • Aleksa

  Sto se tice Popadica iz Prijepolja,odakle ja poticem i koliko sam ja uspeo da povezem neke stvari: Popadici iz Prijepolja se rodjakaju, ali na daleko, sa ovima iz pljevaljskog sela Obardi, ali i drugih prijepoljskih i pljevaljskih sela, verovatno negde u XIX veku. Zapravo ovi iz prijepoljskih su dosli iz pljevaljskih sela. U knjizi od Vuka Sibalica i Stojana Karadzica: „DROBNJAK“, naisao sam na Popadice u Drobnjacima, koji se spominju kao ukoscke porodice, ali ne pise od kuda su tu uskocili. Osim sto se drobnjacim popadicima prvi poznati u rodu, tj. svestenici Rista i Jovan, poklapaju sa prvim pocetnim imenima u nasoj porodicnoj citulji. A ta se imena vezuju za negde oko 1875. god. Inace spominju se u Djurdjevica Tari, u toj knjizi, a i Popadici iz pljevalsjkog sela Obardi imaju predanje da su iz Djurdjevica Tare. Takodje sam pronasao na internetu da je ogranak cuvenih srednjevekovnih plemickih Vojinovica dobio prezime Popadic, po zeni nekog popa Boska, koji su se skrasili kod danasnje Podgorice, ali nije sigurno u kom je to bilo veku. Moguce, da su bas oni u nekom periodu uskocili u Drobnjake, ali to je moja pretpostavka. Slavimo Djurdjevdan, kao i svi nama poznati Popadicici iz Prijepolja, Pljevalja i Zabljaka, ali kako cujem, imaih i koji slave Nikoljdan. Inece, moji djedovi, selo Sedobro kod Prijepolja, nisu znali odakle su im dosli stari, pa ja nekako povezujem stvari. Ukoliko neko moze da mi da jos neke informacije o Popadicima uopste bio bih mu zahvalan.

  Одговори
  • Свето

   Попадићи у Новој Вароши живе у два села Акмачићи и Брдо(некад Вилови). Крсна слава је Ђурђевдан. По неким подацима доселили су се после 1.Српског устанка из Обарди код Пљеваља. Доселила су се четири брата. Један од њих Перо је остао у Акмачићима а остала троица су отишла даље. Родбински су повезани са Деспотовићима и Зиндовићима, породице из Обарди. Неки подаци се помињу у књизи Казивања о Деспотовићима бившег директора школе у Новој Вароши.У тој монографији се поминје да су се у Пљевља доселили око 1630 године из места Баре. Тај топоним је чест тако да није ми много помогло. Зједно ме интересује порекло Попадића из места Беле Воде код Крушевца, чини ми се да имамо исто порекло.

   Одговори
 • Sarko

  Stanovnistvo sela Sedobra slavi: Sv. Jovana, Djurdjevdana, Tomu i Nikolu. Stanovnistvo je doseljeno pocetkom druge polovine 19. veka iz Hercegovine i Crne Gore.

  Одговори
 • Aleksa

  I Lucindan. Radulovici iz Sedobra slave Sv. Luku i medju brojnijim su kucama u Sedobru. Ima i Radulovica iz nekih dr. mesta Prijepolja, koji slave npr. Djurdjevdan. Moguce je da se zajednicki predak moze traziti iskljucivo kroz slavu, a takodje je moguce i da su ogranci porodica, pred bezanijom menjali Krsne Slave. Sto se tice Popadica vrlo je moguce da nemaju zajednickog pretka, jer je bilo u hriscanskoj Srbiji popova i popadija na mnoge strane…

  Одговори
 • Aleksa

  Pronasao sam podatak da Jevto Dedijer, cuveni srbski naucnik i nacionalni radnik, inace ucenik Jovana Cvijica, ubraja Popadice iz Gacka i Bilece, u staru hercegovacku porodicu, tj. u porodicu koja nosi takvo prezime jos iz vremena srednjevekovnih srbskih zemalja, dakle pre osvajanja turaka. Podatke sajtu: serbiancafe.com je prosledio Nikola Laketa, istoricar, koji danas zivi u Australiji.

  Одговори
 • dragutin popadic

  IMA POPADICA I U SELU BRNJICA KOD SJENICE. POREKLO IM JE IZ SL BUDJEVO TAKODJE KOD SJENICE. DOSELJENI IZ SL.LESAK KOD PLJEVALJA. INACE POPADICA IMA I U BOSNI I VOJVODINI. IMAM CELU GRANU POPADICA KAKO SU SE RAZMNOZAVALI.

  Одговори
  • DRAZEN

   pozdrav, kako bi se mogla dobiti ta grana na pregled.

   Drazen Popadic,

   Banja Luka

   Republika Srpska

   Одговори
  • Popadić Aleksandar

   Pozdrav iz Banja Luke ako ko ima podatke o poreklu Popadića iz BiH odnosno Krajine , Bravsko – BUNARA slava SV.JOVAN

   Одговори
   • Милорад Богдановић

    Попадићи су ово презиме у народу добили по некоме из породице које је било свештено лице и имали различита презимена замјењена овим. То се види по девет различитих слава које славе ови презимењаци, а спомињу се у шематизму за 1882. годину.
    Слављеници Јовањдана тада се спомињу у парохијама Бањалука, Лакташи и Бошковићи код Бањалуке, Лепеница и Орашје код Прњавора, Церовица код Тешња, Шеховци код Мркоњић Града (тада Варцарвакуф) и Саница код Кључа којој је припадало и село Будељ.
    Попадићи који такође славе Јовањдан јављају се 1898 године у Славонији, парохија Воћин код Слатине и Градиште код Пожеге. Тада, у Славонији, ово презиме јављају се и као слављеници Никољдана и Ђурђевдана.
    На простору Лике, Баније и Кордуна 1883. године ово презиме се не спомиње.

    Одговори
 • dragutin popadic

  SVI I U BUDJEVU I U BRNJICI SLAVE SLAVU SV. NIKOLU

  Одговори
 • Aleksa

  Како, Драгутине, мислиш грану и од којих? Од твојих, када су се доселили у Буђево, или од времена када су им стари били у околини Пљеваља?

  Одговори
 • popadici

  Popadića ima i u Strojicama, selo Janj, opština Šipovo, Republika Srpska. Slave Đurđevdan.

  Одговори
 • Dragan Popadić

  Stara porodica Popadića, živi i u Mojkovcu, Crna Gora, direktni su potomci sveštenika Riste, koji je službovao u manastiru Sv. Arhanđela u kanjonu Tare gde je i sahranjen.Kasnije njegovi potomci bili su sveštena lica u manastiru Dobrilivina u Dobrilovini, nedaleko od Mojkovca.Manastir Dobrilovina posvećen je Sv.Đorđu.Slave Sv. Đorđa, kao i većina Popadića.Poreklo vode iz Hercegovine.

  Одговори
 • Rema Pop

  Popadica ima i u Slavoniji (Hrvatska),dosta dugo. Slave Sv.Stefana

  Одговори
 • mili

  Popadići koji su u Osijeku, Našicama, Vinkovcima, Londžici su porijeklom iz Crne Gore. Slava im je nekima Sv. Nikola, nekima Sv. Stevan, a daljnji su potomci sveštenika Riste, manastir Sv. Arhanđela,kanjon Đurđevića Tare. Ima ukupno 3 loze Popadića koji žive Slavoniji, a nisu u današnja vremena u srodstvu, ali su prošlosti bili, jer su potomci tri Ristina sina.

  Одговори
 • Popadic ljubo

  Popadici iz Budjeva najvjerovatnije vode porijeklo iz Crna Gore ,ali staro porijeklo je iz Hercegovine ,okolina Gackog sela Izgori i Garevo (zbog ubistva Turskog velikodostojnika bjeze… Kasnije se nastanjuju u Gornjoj Moraci i u vrijeme Petra i taj ogranak koji je izvrsio ubistvo mijenja prezime u Meštar zato sto je njihov clan majstorski prerusen u djevojku ubio tog Turčina. A jedan ogranak odlazi na Pešter i tamo se naseljavaju u selo Budjevo. Moj predak koji se doselio u selo Budjevo bio je pop Simo (svi slavimo slavu Sv. Nikolu)

  Одговори
 • Dragan

  BUDJEVO

  Na Pešteru selo malo
  Budjevo se ono zove.
  Popadiće časne dalo
  one stare, al i nove.

  Kao mali odlazio
  čuv’o ovce iz zabave.
  Uvijek tamo srecan bio
  a Nikolu moji slave.

  Budjevska je ovca slavna
  i poštenje dobrih ljudi.
  Sjećanja se jave davna
  k’o Budjevac častan budi.

  Dragan Popadic

  Одговори
 • petar

  Moji Popadici su iz sela Otisic u dalmaciji, odakle 1965 potopom brane Peruca dolaze i nastanjuju se u Batajnici.
  Mi slavimo sv Arhangela Mihajla 21.11.
  Voleo bih da se malo ozbiljnije pozabavimo poreklom porodice i da organizujemo skup svih prezimenjeka jednom godisnje.

  Moju mail adresu imate i za sve potrbne informacije mozete me kontaktirati.
  S’postovanjem
  Popadic Petar

  Одговори
 • Aleksa

  O Popadicima iz Obardi, sela u danasnjoj crnogorskoj opstini Pljevlja, iz knjige Milete Vojinovića: Pljevaljski kraj, proslost i poreklo stanovništva, odeljak Mataruge

  Popadići u Obardama su od Relja iz Babina, potomci Relje Krilatice. „Od njih su Popadići koji su se tako prozvali, po nekoj Popadiji udovici iz njihova kolena“ (T. Pejatović, Srednje Polimlje i Potarje), Popadići su prvi došli u Obarde (oko 1750. god.) i sahranjuju se u groblju pored temelja crkve. Popadići su, kao prvi doseljenici, imali najbolju zemlju u Obardima. Oko 1820. godine, u Obardima je bilo 2 kuće Popadića, kao i Zindovića. Dogovore se Popadići i Zindovići, da sele za Srbiju. Krenuli su Popadići, a Radan Zindović ih je zvao: „Moji su presli preko Vlake“. Tada Popadići krenu i stignu na most u Prijepolje. Tu doznaju da su se Zindovići vratili, jer nisu prešli preko mosta. Zindovići upadnu u Popadića kuće, i kad se Popadići vrate, ovi nisu hteli da izađu iz njihovih kuća. Aga presudi da Zindovići ostanu u kućama Popadića. Ostali su na slabom imanju koje su ranije držali Zindovići.
  U I Svetskom ratu u crnogorskoj vojsci, je učestvovalo 13 Popadića. U Ratu 1915. god. Pero i Rile, Švabe su 1916. god. internirale Davida i u Mađarskoj je umro.

  Одговори
 • Радомир Ракић

  Попадића има и у селу Тодорићи у околини Билеће у Херцеговини.Тачније данас их више нема у том селу али има у самој Билећи,у Србији и даље у свету!Славе Св.Николу.

  Одговори
  • Милутин Попадић

   Знаш ли можда још нешто о Попадићима из Билеће или ако знаш где могу да пронађем још неких података?

   Одговори
   • Радомир Ракић

    Милутине,и ја покушавам детаљније да истражим њихово порекло,али нисам нашао ништа детаљније за сада!Да ли су твоји Попадићи из Тодорића код Билеће?Тих Попадића данас има на доста ликација,сем у Билећи има их у Војводини,у Француској,Београду,Ваљеву,итд…

    Одговори
 • Tatjana Popadic

  Ja i moja porodica vodimo poreklo iz Mrkonjic grada u Republici Srpskoj i dan danas imamo rodjake tamo a slava nam je Sv.Jovan i ako ja zivim u Kikindi ima Popadica svuda po svetu a nismo svi rodjaci!

  Одговори
  • DRAZEN

   Pozdrav, jel Surjan u pitanju.
   I sam vodim porijeklo iz Surjana i slavimo Sv.Jovana.
   Drazen Popadic
   Banja Luka

   Одговори
   • baradja

    Поздрав Дражену,
    Јесте Сурјан,и Свети Јован је слава..
    Јеси ли чуо за Попадића језерину,ту сам и ја проходао,па ето стигао у Кикинду,што рече моја Тања…

    Одговори
 • Радомир Ракић

  Тачно тако Татјана,има Попадића и у Великој Греди код Пландишта у Банату,у Сечњз код Зрењанина,у Кули у Бачкој,и сви они воде порекло и села Тодорићи код Билеће у Херцеговини…

  Одговори
  • GORAN

   Molio bih vas ako mi mozete napisati nesto o poreklu Saponjica iz Nove Varosi,selo radijevici.Slavimo sv.stefana 9.01.U selima u starom vlahu saponjici zive oko dva ipo veka.Mislim da smo ranije bili Dragutinovici i da smo ziveli u selu korita u bihoru na limu.Dragutinovici su iz plemena ceklici i slave sv stefana.Pored ovog sela koje se sad zove lazovici se nalazi brdo saponje,moguce da su neki dragutinovici na tom brdu ziveli kad su dosli u korita na limu,po njemu dobili novo prezime.Molim za Vase misljenje,dali smo Mi saponjici od njih ili mozda Lazovici koji su takodje tu ziveli,takodje stevanjstaci,molim ako mi mozete pomoci.

   Одговори
  • Mira

   moji popadici su iz sela Todorica. moj djed je zivio u tom selu i moj otac dok nije doselio u Bilecu.

   Одговори
   • Радомир Ракић

    Миро,ти си ми блиска рођака :).Мени је мајка од Попадића из Тодорића код Билеће,деда и баба су ми живели у Дубровнику све до „Олује“,а ја иначе живим у Лазаревцу (сат времена од Београда).Како ти се зове отац,ђед,прађед ??? Драго ми је да сам налетео на тебе,поздрав !!!

    Одговори
 • popadic oliver

  Porijeklo Popadica po porodicnom stablu koje posedujemo,potice iz Kolasina,god 1775.ne znam tacno koje selo.Iz plemena Kuc, Milutin Kuc, svestenik bezeci od krvne osvete nastanjuje se u selo Budjevo na Pesterskoj visoravni,danasnja Sjenica.Gde uzima prezime Popadic.

  Одговори
 • Dragan

  Za Popadić Olivera
  OLivere, javi se na moj mejl dpopadic@t-com.me.
  Interesantno je ovo što si napisao, ali ne znam koliko je precizno.
  Pozdrav Dragan

  Одговори
 • Cesar

  u Beogradu trenutno ima oko 250 porodica koje nose nase casno prezime Popadic.pozdrav svim rodjacima,bliznjim i daljnjim 🙂

  Одговори
 • Zoran

  Ja znam kao sto je i neko napisao pre mene, da Popadici vode poreklo iz Strojice,Janja, Bosna , Republika Srpska. Licno sve sto znam je da mi se deda zvao Cvijan Popadic,ozenio je Zorku Sumar, sa kojom je dobio tri sina;Daneta,Dusana i Branka, i jednu cerku Vinku. 1955 god se Zorka seli sa decom u Obrovac kod Backe Palanke. Danas najstariji Cvijanov sin zivi i radi u Podgorici,inace advokat u penziji i ima dva sina Predraga I Dalibora; Dusan je ostao u Obrovcu, zavrsio PMF u Novom Sadu,i ima cerku Brankicu, Branko najmladji sin zivi i radi u Apatinu, Masinski inzinjer i ima dva sina Dusana I Zorana,a Vinka koja je nazalost pokojna, se udala u Novi Sad za Sladakovic Nikolu, sa kojim ima sina Borisa i cerku Ninu.Eto to je sve sto ja znam Sa moje strane Popadica. I uzivam citajuci vase price.

  Одговори
 • dejan popadic

  koliko ja znam deo popadica potice iz sela obarde, gde ih jos uvek ima.slave djurdjevdan.svi za koje ja znam zive u novoj varosi na brdu i u akmacicima,a neki i u beogradu.ako ima jos rodjaka koji nesto znaju o ovim popadicima nek mi jave,bio bih vam zahvalan!

  Одговори
  • Sveto Popadić

   Poštovanje Dejane.
   Popadići na Brdu (nekad Vilovi) su iz Akmačića. Popadići iz Obardi slave Đurđevdan jer na Sv. Đorđa DROBNJACI su pobedili mnogo brojniju tursku vojsku i u znak zahvalnosti drobnjaci od tada slave Đurđevdan. / ovo je istorijski podatak/. Koja je slava ranije bila nism našao podatak. Popadići iz Obardi vode poreklo od Vojinovića. Ima nekih podataka da od Popadića vode poreklo obe dinastije Petrovića.

   Одговори
 • Milan

  Vodim porijeklo direktno od Ristana, ima nas u Mojkovcu, Zabljaku, Herceg Novom, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji …

  Одговори
 • Aleksa

  Попадићи се помињу и као део братсва Старчевића који су око 1400. године, као потомци Страхињића Бана из Банске, дошли у плеваљски крај, у регију Бобово.

  Иначе, ово је порекло попа Ристана, које је више њих споменуло у овим коментарима.

  О томе у књизи: Пљеваљски крај, Милета Војиновић, на стр. 176.

  “Исто тако, постоје и три братства Попадића. једно води порекло из Аптовца код Гацка, из села Трнова. Наиме побеже отуд од неког зулума једна удовица са сином Ристом, око 1830. године, и настани се у Ђурђевића Тари. Син јој је у Манастиру Св. Архангел изучи за попа. Затим су живели у Селцу, Бобову, Водноме и поново у Тари, а после попове смрти 1870. године, синови ме пређоше у Пасје Нугли, па у Добриловину, да би се после другог светског рата неки од Ристових потомака поново вратили у пљеваљски крај (по казивању Љубе Попадића) “

  Иначе, по изворима из ове књиге, како сам и горе писао, тј. у претходним коментарима, Попадићи из Обарди, Пљевља нису исто што и Попадићи пореклом из Ђурђевића Таре. Мада је Реља Крилатица, као праотац ових Обарђана Попадића, нејасна историјска личност.

  Одговори
 • Milutin O.

  Popadića je bilo i u selu Donje Luge kod Berana. Ta se porodica iselila iz toga mesta negde posle 1842. godine jer su bili „pali na krv“, te su se, plašeći se krvne osvete, morali da se isele u mesto Buđevo kod Sjenice. Na njihovom imanju danas živi vasojevićko bratstvo Osmajlić, koje je imovinu Popadića otkupilo 1842. godine „po nižoj ceni od stvarne“ kako tvrde beranski istoričari. Imovinska tapija se i danas čuva u ovome bratstvu, a na mesnom groblju, iz generacije u generaciju, sve do danas, porodica Labudović, koja je bila u rodu sa Popadićima, na njihovim grobovima pali zavetne sveće. Istoričari ih nazivaju „starom srpskom porodicom“ ali im se poreklo ne zna.

  Одговори
  • Zoran Popadic

   Ja sam stvarno procitao sve tekstove o Popadicima koji se ovde pojavljuju i najblizi sam nekako ovom vasem pisanju neznam zasto jer ja znam negde do 1880 kad je umro od mog djeda djed cak neznam ni kako se zvao samo nagadjam a rekao bi Niko jer je to ime najstarijeg brata mog djeda,koji je verovatno dobio djedovo ime.Ali nikako mi se ne uklapa slava moji su slavili svetog Jovana a svi drugi imaju razlicite slave nijednom nisam naisao na tekst o Popadicima koji slave svetog Jovana a koji vode poreklo iz Crne Gore a znam sigurno da smo odande i po imenima mojih djedova i pradjedova a i moj djed je nosio kao i njegova braca crnogorske kape ( kicanke) nije je skidao nikad cak je i sa njom sahranjen.

   Одговори
 • Бранко Попадић

  У предању породице Попадић итекако је присутна прича о нашој старој постојбини Доњим Лугама код Берана у Васојевићима. Моји родитељи живе у Штављу код Сјенице, мајка ми је од Ракоњаца из Штавља. У Београду, где сада живим, дружим се са својим земљацима и муслиманске вероисповести, који тврде да су пореклом из тог краја, као мој венчани кум Рамиз Рамусовић.

  Одговори
 • Сава Попадић

  Презимена у Срба су најчешће настајала по имену оца, мајке (ако је децу чувала као удовица) или места одакле су се доселили. Конкретно ПОПАДИЋИ су попова деца о којима је бринула мајка-попадија па их народ називаао „попадичићи“ што су неретко узимали као презиме у мало измењеном облику.
  Попадићи из Ржанице жупске знају да је њихов претак поп Сима умро у Буђеву а да се попадија са децом доселила у Ржаницу код Александровца. Пре тога су се презивали: Симићи, Живковићи, Милојевићи, Гавриловићи и на крају Попадићи. Славе Св. архангеле Михајла и Гаврила јер су даљим пореклом Васојевићи.
  Вероватно су сви Попадићи добили презиме на исти начин.

  Одговори
 • Бранислав Попадић

  Мени познато порекло моје породице Попадић је село Копљевићи, код Мркоњић Града. Познато ми је да је породица тамо дошла из Црне Горе и да је претходно презиме било Гавриловић. Слава нам је Свети Марко. Волео бих да сазнам више детаља о пореклу своје породице, па ако их неко зна, нека помогне!

  Одговори
 • Radovan

  Ima Popadića i u Arilju i u Požegi, a odakle smo došli pitaj Boga

  Одговори
 • Nebojša

  Da li neko zna nešto o Popadićima Iz Ceklina kod Cetinja Crna Gora?
  Hvala

  Одговори
 • Сава Попадић

  Испитујући порекло своје породице Попадић из Ржанице жупске боравио сам у истоименом селу у Црној Гори код Андријевице. У том селу постоје две куће Попадића од којих сам сазнао да потичу из Цеклина и да, славе Св. Алимпија. Неки од предака, непосредно после Другог светског рата, је причао да имају рођаке истог презимена у Буђеву код Сјенице. Попадићи из Буђева су ми у непосредном разговору то негирали, тј. рекли су ми да немају никаквих сазнања о тој вези. Они у Буђеву славе Св. Николу што говори у прилог томе да нису рођаци са Попадићима из Цеклина. У монографији о Буђеву(аутор Радојко Балшић) пише да Попадићи из Буђева потичу из околине Гацка и наводи се тачна година досељења, 1885.

  Одговори
 • Zoran Popadić

  Celu istinu argumentovanu i dokumentovanu o Popadićima iz sela Buđeva piše i još nije objavio(uskoro će) piše istoričar Vukosav Popadić. Knjiga se uskoro očekuje i svi Popadići je jedva čekamo. U knjizi Balšića o Popadićima iz Buđeva ima dosta netačnih činjenica.Koga interesuje(kao mene) tu muže pronaći sve relevantne činjenice o Popadićima sela Buđeva a ko ima povezane tekstove može pronaći vezu sa ostalim Popadićima u svetu.Postoji i rodoslov Popadića sela Buđeva koji je relativno skoro urađen. Pozdrav Zoran Popadić iz Buđeva

  Одговори
 • Јоксим

  Претпостављам да ће књига обухватити и исељавање Попадића из села Доње Луге код Берана.

  Одговори
 • Dragan

  Knjiga Balšića je odlična, iako je pisao ne previše obrazovan čovjek. Čovjek je Buđevcima, ,pa i nama Popadićima, ostavio porodično stablo. Neizmjerno sam mu zahvalan zbog toga. Ali, mi Popadići smo malo čudni ljudi. Nikad zadovoljni.
  Sa nestrpljenjem očekujem i knjigu Vukosava Popadića. Nadam se da će biti dobra.
  Pozdrav iz Tivta

  Одговори
 • Љубица Попадић

  Зовем се Љубица Попадић, родом сам из пограничког села Вењ, крај Темишвара. Славимо Св. Стевана (9.01.), а изговарамо наше презиме са нагласком на 2. слог. Волела бих да дознам нешто више о пореклу мога презимена и упознам неке даљне рођаке.
  Унапред захвална.

  Одговори
 • Zoran Popadic

  Ja sam Zoran Popadic rodjen u Zemunu ( 1966) moj otac Dusan je rodjen ( 1941) u Mrkonjic Gradu BIH moj djed Pero je isto rodjen ( 1912) u Mrkonjic Gradu selo Ocune imao je jos dva brati Niko i Milan i jednu sestru Janju, moj pradjed se zvao Jovo koji je imao jos jednog brata ja na zalost sad neznam kako se on zvao imao je samo zensku decu koja su se udala i ja o njima neznam nista .Iz price moga djeda znam da su njegova baba sa dva sina dosla iz pravca Grahova BIH gde je njegov djed poginuo ili umro oko (1880) a baba je sa dva sina dosla nekako do Mrkonjic Grada i tu su se nastanili.Isto tako po njgovom secanju i iz prica starijih zna da su poreklom iz Crne Gore misli da je iz Berana selo neko u okolini a slava nam je Sveti Jovan. Ovo je sve sto znam pa bih molio ako neko zna vise o tome ko smo i odakle smo da mi javi veliki pozdrav za sve.

  Одговори
 • Zoran Popadic

  Samo jos nesto da vam kazem, imao sam prilike da upoznam Popadice koji su iz okoline Prepolja tacnije iz sela Jabuka tamo je zivelo dosta Popadica koji slave Svetog Nikolu gotovo svi se iselili u Kereljvo i okolinu ali oni su ljudi gotovo svi plavi i smedji sa svetlim ocima a moji Popadici su svi crni i temnije puti i tamnim ocima tako da se nikako ne uklapamo ni po slavama a ni po konstituciji da smo od iste loze,nemora da znaci to je moje skromno misljenje

  Одговори
 • Zoran Popadic

  Ovde u Beogradu sam sasvim slucajno kod lekara dok smo cekali red da nas prozovu upoznao zenu iz Berana koja je od Popadica kada je lekar prozvao Popadic ja i ona smo obadvoje zaglavili na vrata jer smo mislili da mene lekar proziva a ona da nju proziva bilo je smesno obadvoje smo se nasmejali ipak je onda lekar procitao njeno ime ja sam ostao da cekam ljudi ja zenu vidim prvi put u zivotu i ona mene imao sam osecaj kao da se znamo dugo a mogu vam reci da smo licili kao da smo brat i sestra rodjeni neverovatan osecaj posle kad je izasla samo smo se pozdravili i pitala me je odakle sam ja joj kazem da sam rodjen ovde u Zemunu a da su moji iz bosne Mrkonjic Grad ona meni kaze da je iz okoline Berana i onako kroz smeh da sam ja od njene gore list jer smo mnogo licili jedno na drugo.Posle nekog vremena smo se slucajno sreli na zvezdinom stadionu gde su moj sin i njen igrali fudbal jedan protiv drugog nesecam se dali kao pioniri ili kadeti normalno ona je sa udajom promenila prezime tad na stadionu smo se ponovo videli i kad su procitali Popadic ona se nasmejala i aplaudira ljudi stvarno je tako bilo pozdrav za sve.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ПОПАДИЋ (п). у Гаревој и Бодежиштима (Гацко), Ходбини (Мостар, а има их и у Милавићима (Билећа). У Гаревој су били “најстарија и најимућнија поповска породица“. Није познато одакле су дошли у Гареву, нити да ли су род са Попадићима од Билеће. На овој породици је било „неко проклетство, јер је један поп продао звоно са сеоске цркве ‘Латинима’ из Дубровачке Жупе“. У Бодежишта су Попадићи доселили из Гареве, а у Ходбину „одмах иза куге из билећког котара“. Некада су живјели и у Тодорићима код Требиња. Славе Никољдан (59:186.197.204,317). Шобајић помиње Попадиће у Засади (Дабар). Настањени су у засеоку Угарци, а и они су од Вујовића из Тодорића, од Пера који се доселио око 1865. године” (248:28).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Emilija

  Moja majka je od Popadića. Njeni su iz sela Borač, u Hercegovini. Njen deda, Danilo Popadić, je odatle otisao 41.godine. Njegov otac, ako se ne varam, se zvao Nikola, a majka Jela. I krsna slava je Sveti Nikola.

  Одговори
 • Miša Popadić

  Ja sam Miša Popadić rođen u Kovinu , Banat gde je očeva porodica kolonizirana 1945 godine.
  Moj otac Milovan Popadić rodjen je u Donjim Babinama opština Prijepolje gde im je bila kuća kao i svi moji stričevi i tetke ukupno sedmoro dece. Moj deda Miloš Popadić je sa porodicom ( 3 sina i 3 kćeri ) koloniziran u Banat dok je u Babinama ostao njegov brat Milun Popadić. Njihov otac a moj pradeda se zvao Ananije Popadić.
  Slučajnost je da imam pašenoga Dragana Popadića poreklom iz Obarda ali iz razgovora i iz naših saznanja nismo rodjaci bar ne neki bliži.
  Moj deda Miloš Popadić je bio oženjen sa mojom babom Milkom Melović koja je imala još tri sestre i one su bile udate u porodice: Kuburović, Pjanović i Divac.
  Ako neko zna nešto više o poreklu moje familije Popadić a takođe i Melović neka napiše. Unapred hvala.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top