Порекло презимена Побулић

3. март 2012.

коментара: 1

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Бранко Тодоровић

    Побулићи су православни Срби пореклом из Мохача.

    Током оптације (1920-1931) забележено је 12 домаћинстава Побулића у Мохачу, али и три домаћинства Побулића у Шумберку, те по једно домаћинство у Безедеку и Медини.

    Како је презиме необично, прилично је тешко одредити одакле су Побулићи дошли у Мохач, и тачно када. Тек се може рећи са сигурношћу да се у пописима први пут јављају 1828. године, када се спомињу Ћирило и Павле Пабула (ориг. Cyrillus Pabula, Paulus Pabula) у Мохачу.

    Нека од познатих имена овог рода су и Павле Побулић из Мохача, који је 1920. године био депутат барањског народа на Мировној конференцији у Паризу, када се одлучивало о граници будуће државе у Барањи. Тада је био жупанијски виши службеник, а касније ће постати члан Државног савета, те ће још вршити дужност резервног судског капетана прве класе.

    Троје Побулића спомињу се и као приложници изградњи надгробног споменика деспоту Стефану Штиљановићу на Ђунтиру од 1. августа1894 . године. (Српски сион, 1894.)

    Крсна слава Побулића је Ђурђевдан.