Poreklo prezimena Planić

2. mart 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Poštovani!Hteo bih da saznam više o mom porodičnom stablu.Ono što znam je da se moj deda(Radisav) doselio u selo Ratina kod Kraljeva iz sela Zemanica,Opština Leposavić.Doselio se 1964 god.Krsna slava je Đurđevdan.Ime mog pradede je Vidosava.Po nekim saznanjima poreklo vodimo od plemena Radović mada to nije provereno..Nije mi poznato kada su naselili Zemanicu..Inače Planića ima u Kraljevu,Beogradu,Užicu,Keagujevcu….Ima i dosta u BIH,muslimanske veroispovesti..Voleo bih ako možete da mi kažete nešto više..S poštovanjem Slaviša Planić,Mladenovac.

    • Aleksa Planić

      Pozdrav Radisave,Zemanicu su naselili nešto malo pre 1900-te godine naše prezime potiče iz Velike Župe kod Podgorice a naši preci koji su poginuli u prvom svetskom ratu su rodjena braća koja su imala 16 i 18 godina,to su Zdravko i Nedeljko Planić
      Ako vas još nešto i interesuje recite

  2. Jelena

    Moja baba je od Planica iz okoline Kursumlije i ona mi je rekla da su se pre dolaska u Srbiju prezivali Radovici, da su presli u Srbiju zbog krvne osvete, a prezime Planic su uzeli po sestri tog čoveka koji se doselio u Srbiju, Plani.

    • Goran Planić

      Poštovana Jelena, imam slične informacije…Naši Planići su iz okoline Kuršumlije,sela Orlovac i Krtok. Inače Kuršumlija je pripadala i pripada Srbiji….Sela se nalaze na obroncima Kopaonika u Srbiji……Prema predanju mog pokojnog dede Ratomira, mi smo se nekada prezivali Radevići i zbog krvne osvete u vreme Turaka, promenili su prezime u Planić a po sestri Plani koja je otkupila od Turaka dva svoja rođena brata koja su trebala da budu pogubljena…u njenu čast nasta i naše prezime…Ima nas u Kragujevcu i okolini ali i širom bivše SFRJ……