Порекло презимена Планић

2. март 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Поштовани!Хтео бих да сазнам више о мом породичном стаблу.Оно што знам је да се мој деда(Радисав) доселио у село Ратина код Краљева из села Земаница,Општина Лепосавић.Доселио се 1964 год.Крсна слава је Ђурђевдан.Име мог прадеде је Видосава.По неким сазнањима порекло водимо од племена Радовић мада то није проверено..Није ми познато када су населили Земаницу..Иначе Планића има у Краљеву,Београду,Ужицу,Кеагујевцу….Има и доста у БИХ,муслиманске вероисповести..Волео бих ако можете да ми кажете нешто више..С поштовањем Славиша Планић,Младеновац.

    • Aleksa Planić

      Pozdrav Radisave,Zemanicu su naselili nešto malo pre 1900-te godine naše prezime potiče iz Velike Župe kod Podgorice a naši preci koji su poginuli u prvom svetskom ratu su rodjena braća koja su imala 16 i 18 godina,to su Zdravko i Nedeljko Planić
      Ako vas još nešto i interesuje recite

  2. Jelena

    Moja baba je od Planica iz okoline Kursumlije i ona mi je rekla da su se pre dolaska u Srbiju prezivali Radovici, da su presli u Srbiju zbog krvne osvete, a prezime Planic su uzeli po sestri tog čoveka koji se doselio u Srbiju, Plani.

    • Goran Planić

      Poštovana Jelena, imam slične informacije…Naši Planići su iz okoline Kuršumlije,sela Orlovac i Krtok. Inače Kuršumlija je pripadala i pripada Srbiji….Sela se nalaze na obroncima Kopaonika u Srbiji……Prema predanju mog pokojnog dede Ratomira, mi smo se nekada prezivali Radevići i zbog krvne osvete u vreme Turaka, promenili su prezime u Planić a po sestri Plani koja je otkupila od Turaka dva svoja rođena brata koja su trebala da budu pogubljena…u njenu čast nasta i naše prezime…Ima nas u Kragujevcu i okolini ali i širom bivše SFRJ……