Poreklo prezimena Pipović

1. mart 2012.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

PIPOVIĆI

(u Paležu)

U Palež su se doselili 1875. godine iz Zatarja, iz Čelebića. Došli su braća Mića i Gavrilo kao učesnici u Hercegovačkom ustanku 1875-1878. godine. Ranije su se prezivali Radonjići i znaju da su porijeklom iz Crne Gore, ali od kojih Radonjića i iz kojeg mjesta – ne znaju.

Prezime Pipovići dobili su po nekom svom pretku koji je imao nadimak “Pipo” i bio je snalažljiv i pronicljiv. Bio je sposoban i vješt da mnoge stvari ispita i otkrije, odnosno “ispipa”, pa ga zato nazvaše “Pipo”, a potomke mu Pipovići.

Gavrilo Pipović nije dugo ostao u Paležu; vrati se na Čelebiće, na svoju starevinu, a brat mu Mića ostade u Paležu. Mića je imao sina Vasilija, a Vasilija Jovana, Radovana, Miloša i Boža. Jovan i Radovan su se nalazili u logoru Nađmeđer, gdje je Jovan umro i od njega nije ostalo potomstvo. Ni od Miloša nema muških potomaka. Dušan Radovanov poginuo je kao borac NOR-a, juna 1943. godine. Drago Božov je general JNA i živi u Beogradu, ali povremeno dolazi u Palež.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.