Порекло презимена Пиповић

1. март 2012.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПИПОВИЋИ

(у Палежу)

У Палеж су се доселили 1875. године из Затарја, из Челебића. Дошли су браћа Мића и Гаврило као учесници у Херцеговачком устанку 1875-1878. године. Раније су се презивали Радоњићи и знају да су поријеклом из Црне Горе, али од којих Радоњића и из којег мјеста – не знају.

Презиме Пиповићи добили су по неком свом претку који је имао надимак “Пипо” и био је сналажљив и проницљив. Био је способан и вјешт да многе ствари испита и открије, односно “испипа”, па га зато назваше “Пипо”, а потомке му Пиповићи.

Гаврило Пиповић није дуго остао у Палежу; врати се на Челебиће, на своју старевину, а брат му Мића остаде у Палежу. Мића је имао сина Василија, а Василија Јована, Радована, Милоша и Божа. Јован и Радован су се налазили у логору Нађмеђер, гдје је Јован умро и од њега није остало потомство. Ни од Милоша нема мушких потомака. Душан Радованов погинуо је као борац НОР-а, јуна 1943. године. Драго Божов је генерал ЈНА и живи у Београду, али повремено долази у Палеж.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.