Порекло презимена Пешић

1. март 2012.

коментара: 68

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПЕШИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Пешић

Хаплогрупа: E1b род Бјелопавлића

Порекло: Србија

Крсна слава: Петковдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПЕШИЋИ

Пешићи у Србији су од Пеше Церовића, који се из Тушиње одселио у првој половини 19. вијека. Пешин потомак Јован Матијев долазио је у Тушињу 1869. године, а своју дједовину продао Новици Церовићу.

(живе у Доњој Бијелој)

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (68)

Одговорите

68 коментара

  1. Rada

    Pesici zive u selu Stup, blizu grada Sjenice( Zlatiborski okrug). Po usmenom predanju Pesici su dosli iz Crne Gore. Dosla su dva brata, jedan se zvao Pesa a drugi Nisa, pa su tako nastali Pesici i Nisavici. Slavi se Sveta Petka.

  2. Vladimir

    Moje prezime Pesic vodi poreklo od nekog cukuncukun deda Pese, koji je pobegao iz Crne Gore (zbog krvne osvete) preko Kosova i Metohije i nastanio se na prostore danasnje okoline Vranja.

  3. jelena

    Postovanje. Prikupila sam podatke i bila na grobnici Pesic koji su ziveli u Cicevcu. Saznajem da je Pesa koji se pominje,sa bratom Nisom imao sina Miku Pesica koji se doselio u Cicevac zbog sluzbe. Mika dobija sinove Milojka i Sandu. Milojko imao sina Milivoja. Milivoje sina Radoslava i kcer Miru. Oni su jos i danas zivi u Cicevcu. Osim sto je Milojko zbog ne sloge,promenio prezime u Petrovic. Danas su Vojkan i Dejan njegovi potomci.Sandini su ostali Pesic, zive takodje u Cicevcu.

  4. Nikola ČD Pešić

    PEŠIĆA ima i u Zaplanju (opština Gadžin Han). Dve porodice su u selu SEMČE podno Suve planine. Nisu u srodstvu ili se bar ne zna. Moj se deda zvao Mladen, pradeda Vučko. Otac mi Čedomir (1920) se u osnovnoj školi prezivao po pradedi – Vučković, pa se to kasnije ispravilo. Po toj logici bih ja trebalo da se prezivam Mladenović. Nije mi jasan naziv familije, tj. mahale – SIMONCI a tu su moji Pešići i Marjanovići. Ovi drugi Pešići su u mahali Pejčaci. Inače, mahale su bile blizu jedna drugoj, u selu iznad česme, pa se moji Simonci odselili na potezu LUKA blizu poseda i pojata.
    I u drugim selima Zaplanja ima Pešića, npr. Krčimir, Ličje, Dragovlje itd.

    • Звонко

      Јако ми је драго да сам наишао на Ваш прилог. Мој покојни отац, Томислав Пешић је баш из Семче, Ја већ дуго трагам за пореклом и подацима о мојим прецима. Нажалост, нисам имао много успеха. Зато Вас молим да ми се неизоставно јавите, а ја ћу Вам се већ одужити И још да Вам кажем да ми је много практичније да се чујемо телефоном, па Вам остављам бројеве на које ме можете добити ; 011 357 11 20, 061 337 07 62, 064 413 93 98. Хвала Вам пуно.

    • Nikola S Pešić

      U selo Crna Bara,opština Vlasotince, koje je jako blizu sa selom Prisjan, imala je jedna porodica koja se prezivala Pešić kojoj i sama pripadam ali nema nikakve podatke i dokaze da smo rođaci sa drugim Pešićima…

  5. Презимена-фамилије у Шумадији, Пешић.
    Према књизи „Етнолошка грађа о Шумадинцима“академика Јована Ердељановића, прво постхумно издање 1948. године – последње издање Службени Гласник и САНУ – Едиција „Корени“ 2011. године у склопу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“.

    -Букуровац
    -Крњево
    -Марковац
    -Црни Кал

  6. Фамилије-презимена Пешић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Милатовац (Никољци)
    -Милатовац (Ранђеловци)
    -Марковац
    -Велики Шењ
    -Брзан
    -Белошевац
    -Рача
    -Драча
    -Градац

  7. Aleksandar

    Dali ko zna kako su Pesici stigli u okolinu Leskovca?
    Po nekim pricama koje smo culi dolaze iz okoline Kraljeva

  8. Лазар Пешић

    Pesica ima u Pozarevcu i u okolnim selima u kome jednom od njih zivim i ja.Najdalji predak za koga znam da se prezivao Pesic je ziveo krajem 19tog veka u Pozarevcu,za koga,ne znam kako je i dosao u Pozarevac

  9. Милош Пешић

    Moj deda, pradeda, cukun-deda su iz okoline Vranja. Imamo rodjake koji su iz Vranja otisli za Nis, Leskovac, a moj deda presao u Smederevo kod strica, gde se kasnije i moj otac naselio.

    U Smederevu ima nekoliko porodica Pesic, sa kojima je lako naci srodstvo.

    • Stefan

      Moji vode Poreklo iz Leskovca i ja.
      Tjst sto ja imamm saznanja.
      Otac Nenad
      Stric Dragan 1959-2021

      Deda Vojislav 1928-1997 god
      Pra deda Djoka (radio u El distribuciji)
      Cukun Deda Gavrilo
      Stara Leskovacka Familija
      Fam.Nadimak nam je Čavka.
      Krsna Slava SV.Arandjel.
      Sad odakle su dosli u Leskovac tacno nznm.
      I da Skoro Svi Pešić i imaju zaliske i
      Plave oči.

  10. Goran Pešić

    Moj pradeda, Cvetko Pešić, je iz sela Stubal kod Vranja. Prizetio se u selu Jovac. Krsna slava je sveti Stefan.