Порекло презимена Перошевић

1. марта 2012.

коментара: 0

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПЕРОШЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Перошевић

Хаплогрупа: I2a DN род Љешњани-Војинићи

Порекло: Сировац, Ускоци, Црна Гора / старином из Лијешње, Ровца, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

Перошевић

Хаплогрупа: I2a DN род Љешњани-Војинићи

Порекло: Луково, Никшић, Црна Гора

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПЕРОШЕВИЋИ

(у Сировцу)

Перошевићи су се у Дробњак доселили из колашинског села Ваган Каљића 1809. године. У колашински крај су дошли из Роваца, због убиства неких Минића. У Ваган Каљићу Антоније Филипов Љешњанин са синовима Новицом и Перошем, завади се с колашинским Турцима. Турски силник Гано Мартиновић ухвати Антонија са синовима, посијече Антонија и Новицу, а Перош успије да побјегне. Перош се сретне и упозна са Јакшом Гачанином, који му помогне да освети оца и брата, посјекваши Гана Мартиновића. Послије овога Перош ускочи у Дробњак међу Ускоке, у село Сировац, и ту се настани.

Перош је четовао са осталим Ускоцима и истакао се својим јунаштвом. Оженио се 1815. године у четрдесетој години живота. Имао је четири сина: Турка, Јована, Луку и Илију. Од Турка и Луке нема потомства, од Јована су Крсто и Ристо, а од Илије Вук, Петар, Новица и Периша.

Потомци Перошеви се по њему прозваше Перошевићи.

Ово братство је дало доста добрих људи и јунака, који су се истакли у борбама вођеним у разним периодима њиховог живота.

У балканским и Првом свјетском рату истакли су се Пуниша и Лука који су рањени на Мојковцу 7. јануара 1916. године, као и Милош Перошевић, припадник Комитског покрета 1916-1918. године, који је погинуо код Сировца 1918. године.

Перошевића има у разним мјестима, гдје су најчешће одлазили ради школовања и запослења.

Славе Аранђеловдан, а прислужују Ћириловдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.