Poreklo prezimena Petrašević

1. mart 2012.

komentara: 10

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Stanislav

    Petrasevica ima puno i Srba i Hrvata. Ima ih u Brckom, Modrici, Banja Luci, Sidu, Titelu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji, Valjevu, Beogradu..
    Petrasevici od kojih ja poticem su rodom, bar dokle moje saznanje ide, sa podrucja Banja Luke, selo Piskavica. Najdalje sto znam, iz price sa ocem, ocevom majkom, stricevima, od djedova, donekle i po grobnicama sahranjenih predaka, Petrasevici su na tom prostoru od 1860. godine. Do te godine, priblizno, znam rodoslov svojih pra,pra,pra pardjedova. O porijeklu ove loze Petrasevica od koje ja poticem do 2 Svjetskog rata znalo se i dalje od ove godine koju sam ja napisao. Postojale su knjige, krstenice, koje je vodila crkva po krstenju svakog djeteta po rodjenju u tim knjigama, koje crkva pravoslavna vodila, siguran sam da se nalazi tacno porijeklo i odakle su, u stvari, Petrasevici dosli. Medjutim, u 2 svjetskom ratu ustase su spalile sve crkvene knjige tako da se ta bitna dokumentacija gubi.
    Petrasevica ima mnogo i Srba i Hrvata. Licno bi volio da saznam tacno porijeklo Petrasevica Srba i Petrasevica Hrvata. Uvjeren sam da su i oni u proslosti bili Srbi, sticajem burne proslosti, ratova, migracija, neki su promjenili vjeru i presli u katolike. Opet, ponavljam, interesuje me prezime Petrasevic i volio bi da saznam jos dalje u proslost nego sto znam sad.

  2. Milorad Bogdanović

    Petraševići iz Piskavice se spominju u Šematizmu dabrobosanskom za 1882 godinu. Slave Đurđevdan.
    Prezime Petraš, u selu Slavićka, nedaleko od Piskavice, slave Nikoljdan.

  3. Stanislav Petrasevic

    Hvala Milorade, ali zelim saznati sta se desavalo pre 1882,odkud u Piskvici?Starije je prezime Petras,Petrasi su se podijelili na Petrasevice.U stavri Petrasevici su bili Petrasi.I 1800 i neke su se podijelili,al sta se desavalo sa Petrasima prije toga,odaklen su dosli na te prostore i dali su opste i dolazili ili su tu bili vijekovma.

    • Milorad Bogdanović

      Zdravo Stanislave Petraševiću.

      Teško da ćeš tačno saznati o prezimenu Petraši-Petraševići prije 1860 (1882) godine, koje se povezano spominje u pisanim dokumentima, posebno na ovim našim područjima. Zato, treba sabrati i sačuvati ono što se može, da se i to nebi izgubilo, jer nije ni to bezvrijedno.

      Kao što sam gore spomenuo, u “Šematizmu dabrobosanskom za 1882 godinu”, u parohiji Gradina (Jelićkoj su tada pripadali Radosavska, NIševići, dio Meline i Krivaje), u selu Slavićka, prezime Petraš slave Nikoljdan, kao i prezime Petaš u parohiji Busnovi. Ali,tvoje prezime Petrašević u parohiji Piskavica se vodi kao slavljenici Đurđevdana, isto kao i Petraševći u parohiji Pecka u protoprezviteratu gerzovačkom. Znači, po ovome, ne radi o jednom srodstvu, ili je greška. Osim toga spominje se i prezime Petreš u parohiji Blaško (BL). Sve ovo može ti pomoći da dođeš do možda novih povezanosti o korjenima svojim.

      Nisam pronašao da se prezime Petraš ili Petrašević spominje u Hercegovini, Dalmaciji, Karlovačkom vladičanstvu, Srbiji, Zeti, što ne znači da ih tamo nema, niti ih je bilo.

      Ali, Slavko Gavrilović u knjizi Građa za istoriju Vojne krajine u XVIII vijeku, knj.1 – Banska krajina 1690-1783, str 238, prenosi kopiju naredbe od 10 oktobra 1714 godine, gdje se spominje Maksimilijan Petraš, pukovnik u Brodu kao predsjednik Dvorske komore.
      Ovdje se nezna da li je pukovnik pravoslavne ili katoličke vjere, ali ono što se dobro zna, da na tom prostoru veliki broj Srba sa područja sjeverne i sjeverozapadne Bosne, naselio je ovaj prostor, i tamo, u to vrjeme, bio je beznačajan broj katoličkog stanovništva.

      Moja je pretpostavka, da smo na ovom prostoru više od 400 godina. To se može vidjeti, po migraciji sa ovih prostora u Slavojiju, Baniju, Dalmaciju, Banat, a početkom 19 vijeka na šabački i loznički prostor u Srbiji. Da, ima neki koji se više nigde je spominju nego samo na ovom prostoru, je prezime Ritan, koje sam pronašao samo u Slavićkoj i okolina Prijedora, a koji istu slavu slave. Prezime Bogdanović jedino slave Srđevdan, itd.

      Eto, toliko od mene. Veliki i iskreni pozdrav za sve one koji žele proširiti svoja znanja o korjenima svojim.

      P.S. Jedino se ćirilica čita kako se i piše.

  4. Stanislav Petrasevic

    U pravu ste.Skoro je ne moguce da cu uspjeti iskopati nesto starije od ovih godina koje smo zajedno naveli.I nesto sto je bilo zapisano je nazalost unisteno i potpuno se slazem sa Vama da treba sacuvati i otrgnuti od zaborava bar ovo sto znam,sto sam uspio otkriti saznati.Naravno,moja djeca,unuci,znace sve ovo sto ja znam jer cu im prenjeti a i fizicki pokazati gdje su grobovi predaka,njihova zemlja itd..Sve sam ja to trazio sam,molio straije da mi pricaju i na kraju sam dosao doklen sam dosao,dalje za sad nema.Mada probacu malo vise da se raspitujem,citam o ovom Maksimilijanu Petrasu.Dali te mi novi podstrek da jos probam sta otkriti i saznati.Jako me to sve interesuje i zanima,mnogi moji najblizi se malo cude tome ali dobro ipak im je drago kad im sve tako ispricam.Hvala Vam puno na vremenu koje ste posvetili meni i mojoj znatizelji.

    • Milorad Bogdanović

      Hvala, Stanislave Petraševiću.
      Preporučio bih Vam da ostanete na našem Portalu,kao da i preporučiš drugima, jer što nas je više, saznanja su veća.

  5. Dragan Petrasevic

    Pozdrav za prezimenjaka. Ja sam poreklom iz s. Robaje, SO Mionica, ali zivim u Valjevu. Iz sela odakle sam ja postoje cetiri kuce Petrasevica koje su u daljem srodstvu i svi koji zive u Valjevu piticu odatle. Ono sto znam da su moje cukundede koje su poginule u turskim ratovima krajem 19. veka i sahranjeni su na seoskom groblju dalje ne znam. Navodno nam je poreklo iz Crne Gore.

  6. Brankica Vidojevic

    Postovani Petrasevici,

    Moja majka je rodjena Petrasevic iz sela Robaja blizu Mionice i Valjeva, upravo iz jedne od te cetiri kuce koje navodi Dragan Petrasevic.

    Od svojih ujaka sam saznala da su se Petrasevici doselili u Robaje za vreme Kocine krajine, tj. krajem XVIII veka, verovatno iz Crne Gore. Slave Sv. Nikolu. Otprilike u isto vreme, drugi deo porodice se doselio u okolinu Obrenovca.

    To su osnovne stvari koje znam o poreklu svoje porodice sa majcine strane.

    Pozdrav svima.

    • Dragan Petrasevic

      Postovana Brankice Vidojevic, kako je ime vase majke i kako je ime njenog oca i brace. Za sigurno je da ih poznajem.

      • Brankica Vidojevic

        Dragane,

        nas dvoje smo se sreli pre dve godine u Robajama.

        Ime moje majke je Dragica, roditelji Cedomir i Ljubinka, braca Velimir i Vojin, sestra Nadezda.
        Jedini muski potomak porodice sada je Predrag Petrasevic, Velimirov unuk.

        Postoji nesto sto bih volela da saznam, i sto je celog zivota mucilo mog dedu Cedomira. Njegov brat Vladimir je nestao za vreme Drugog svetskog rata, bio je vojnik, navodno je bio u nekim logorima i predstavljao se pod drugim imenom. Porodica nikada nije saznala sta mu se dogodilo, nije ga bilo na spiskovima umrlih i nestalih osoba. Ako neko ima bilo kakvu informaciju o njemu, volela bih da mi javi.

        Pozdrav,
        Brankica