Poreklo prezimena Perušinović

1. mart 2012.

komentara: 2

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Miloš

    Poštovani,
    Interesuje me poreklo moga prezimena;Perušinović .Obraćali smo se na više ovakvih ”adresa” ali ”mrka kapa”.Svi Perušinovići koji danas postoje su iz naše familije i svi smo rođaci do osmog kolena.Nigde drugde se ne spominje ovo prezime.Ta orginalnost je i najveća prepreka u našem traganju za korenima. Perušinovići vode poreklo iz Zubaca Gornjobrainačkih u opštini Šekovići,Birač,Rep.Srpska,BiH.Svi (koji slave)slavimo Đurđevdan 6.Maja.Orginalnost prezimena navodi na ,verovatnu činjenicu,da je neki naš predak,verovatno bežeći od krvne osvete promenio prezime.Mene interesuje,ako je moguće saznati,kako smo se prezivali pre toga.Ako bi to saznali,klupsko bi se samo odmotalo.
    Ono što je ostalo u nekom narodnom pamćenju je da smo u Šekovačke Zubce došli iz Trebinjskih Zubaca,kao i velika većina familija iz Šekovića koja je došla iz Istočne Hercegovine.Takođe ima jedna priča koja našeg eventualnog pretka povezuje sa Gornjom Moračom.Saznao sa da u Kotoru postoji Familija koja se preziva Perušina.Oni su Srbi katolici (čitaj Hrvati) i u Kotorskom kraju su od ”pamtivjeka”.
    Ako bi mi išta pomogli na ovu temu bio bih vam beskrajno zahvalan!!!
    Miloš Perušinović

  2. Lajco

    Poštovani,
    možda biste korijen svog prezimena mogli naći i u prezimenu PERUŠIĆ, potražite knjigu “Tragovima predaka” izdana u Zagrebu 2014.

    Hvala i Pozdrav
    Lajco