Порекло презимена Перушиновић

1. март 2012.

коментара: 2

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Милош

    Поштовани,
    Интересује ме порекло мога презимена;Перушиновић .Обраћали смо се на више оваквих ”адреса” али ”мрка капа”.Сви Перушиновићи који данас постоје су из наше фамилије и сви смо рођаци до осмог колена.Нигде другде се не спомиње ово презиме.Та оргиналност је и највећа препрека у нашем трагању за коренима. Перушиновићи воде порекло из Зубаца Горњобраиначких у општини Шековићи,Бирач,Реп.Српска,БиХ.Сви (који славе)славимо Ђурђевдан 6.Маја.Оргиналност презимена наводи на ,вероватну чињеницу,да је неки наш предак,вероватно бежећи од крвне освете променио презиме.Мене интересује,ако је могуће сазнати,како смо се презивали пре тога.Ако би то сазнали,клупско би се само одмотало.
    Оно што је остало у неком народном памћењу је да смо у Шековачке Зубце дошли из Требињских Зубаца,као и велика већина фамилија из Шековића која је дошла из Источне Херцеговине.Такође има једна прича која нашег евентуалног претка повезује са Горњом Морачом.Сазнао са да у Котору постоји Фамилија која се презива Перушина.Они су Срби католици (читај Хрвати) и у Которском крају су од ”памтивјека”.
    Ако би ми ишта помогли на ову тему био бих вам бескрајно захвалан!!!
    Милош Перушиновић

  2. Lajco

    Poštovani,
    možda biste korijen svog prezimena mogli naći i u prezimenu PERUŠIĆ, potražite knjigu “Tragovima predaka” izdana u Zagrebu 2014.

    Hvala i Pozdrav
    Lajco