Порекло презимена Перишић

1. март 2012.

коментара: 64

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (64)

Одговорите

64 коментара

  1. Фамилије-презимена Перишић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Перишић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Златарић
    -Латковић
    -Петница
    -Равње
    -Суводањ
    -Сушица

  2. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Перишић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Перишић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Венчани
    -Даросава
    -Лазаревац
    -Рудовци
    -Стубица

  3. milojka

    da, da , ja sam MILOJK moje prezime potiče od 2 plemena koja su se posvađala, dete jednog od plemene se izgubilo, nije imalo ime, pošto su se međusobno mrzeli drugo pleme da detetu ime prda, on je spasio grad i od tuda u njegovu čast prezime prdić

  4. Фамилије-презимена Перишић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

    -Гвоздац
    -Пилице (Пепељци)
    -Обајгоре
    -Рача

    • Mirjana

      Obren Perisic, rodjen 1926- Selo Gvozdac najmladje dete od oca Svetislava i majke Milijane, odselio se 1952 u Sovljak – Opstina Ub. Krsna slava Sveti Nikola. Imao je dva brata i sestru. Najstariji brat Borivoje – Stublenica opstina Ub – ima potomke u Stublenici. Brat Radivoje ima potomke u Gvozdcu i Bajinoj Basti. Sestra Borka ima potomke u Strmovu kod Bacevaca – Bajina Basta.
      Potomci Obrena Perisic: Sin Svetolik Perisic – Sovljak
      unuka: Mirjana Mladjenovic-Perisic – Valjevo
      Unuk: Goran Perisic – Sovljak
      Ćerka : Milena Maksimovic-Ub
      Unuke : Slavica Vidovic – Modrica – Republika Srpska
      Snezana Mladenovic -Vrelo – Ub

  5. БРАНКО

    ЈА САМ ОД ПЕРИШИЋА ИЗ СЕЛА ТЕКЕРИШ СА ПЛАНИНЕ ЦЕР ПОЦЕРИНА МОЈИ СУ ТУ ПО ПРЕДАЊУ 250-300 ГОДИНА А ИМАМО И ВЛАСТИТИ ЗАСЕОК ГДЕ ЖИВИ 5 ФАМИЛИЈА КОЈИ СУ СВИ ДАЉИ РОЂАЦИ И СВИ СЛАВЕ СВ.ЈОВАНА
    ПО НЕКОЈ ПРИЧИ ПОТИЧЕМО ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ СА ПЛАНИНЕ ВУЧЈАК ВОЛИО БИ АКО МИ НЕКО МОЖЕ ДОДАТНО ПОМОЋИ ДА САЗНАМ ПОУЗДАНО ПОРЕКЛО

    • Gordana Perisic Krnjeta

      ja sam takodje od perisica ali moje poreklo vodi sa cetinja iz plemena kuci. moj tata je rodjen u devicima gde takodje postoje 2 zaseoka perisica gornji (odakle je moj tata) i donji. za perisice garantujem da su poreklom svi iz crne gore od istog bratstva i istog plemena ali se vekovnom migracijom dosta njih odselilo na sve strane. moji perisici nisu menjali prezime, sto je vrlo vazno da se naglasi za crnogorce, a takodje ni slavu nisu menjali sv. arandjeo. pozdrav.

      • Dariša

        Da, potiču svi iz Crne gore od plemena kuči ali za slavu nisam siguran dali je sv. Nikola ili Arhanđel

        • Gordana Perisix Krnjeta

          Perisici slave sv. arhangela mihaila (21.11.). medjutim, u manastiru na cetinju, dugo sam istrazivala o svom poreklu i tada mi je receno da su oni perisici, koji slave sv. jovana, morali da promene slavu a mnogi perisici morali su da menjaju cak i prezime u slucaju da ih je pleme odbacilo.

  6. Борис Перишић

    Ја сам из Невесиња. Ми славимо Светог Николу. Претпостављамо да водимо поријекло од Вујачића са Грахова,као и Перишићи у Казанцима код Гацка. По достуној литератури од Вујачића су и Стевановићи, Радовићи, Даковићи, Лубурићи , Цвијетићи ..

  7. Marko Perisic

    Ja sam od Perisici i dolazim iz Stojnika selo kraj Arandjelovca. Mi slavimo Svetog Jovana Krstitelja. Vodimo poreklo iz mesta Vrh kraj Bijelog Polja odmah posle Bistrice se nalazi mesto. Inace moj predak Perisa Marjanovic je krajem 19-og veka dosao odande.

  8. Makso Perisic

    Moji Perisici su iz Smoluce selo kod Tuzle ,siguran sam da smo doselili iz Stare Hercegovine .
    Slavimo Svetoga Georgija.

  9. Goran Perisic

    Moje ime je Goran Perisic iz Sarajeva. Oceva familija je bila nastanjena i sada imamo zemlju u selu Boljanovici, Dobro Polje, opstina Kalinovik, Republican Srpska (B I H) . Moja baka i deda su sahranjeni na seoskom groblju u Boljanovicima. Posto je deda bio Solunski dobrovoljac kralj mu je davao zemlju u Vojvodini ali on je odbio da se pomjera sa svog imanja. Njegov brat je otisao u Vojvodinu i naselio se u Staroj Pazovi. Zanimljivo je i ovo njegov rodjeni brat nosi prezime Misur. Kazu da im je to nadimak ali je postao zvanicno prezime u trecini moje familije. Slavimo Svetog Jovana Krstitelja.
    Pozdrav iz Kanade

    • Dragan

      Ja sam Dragan Misur. Po ocu sam iz sela Boljanovici opstina Kalinovik. Moj djed je Milos Misur. Djed je imao.dva brata Steva i Petra. Milos i Stevo su nosili prezime Misur a Petar je nosio prezime Perisic. Slavimo Sv. Jovana Krstitelja.

  10. Војислав Ананић

    ПЕРИШИЋ (п), у Драчеву, Дријењанима и Грмљанима, а живјели су и у Завали (Попово). Перишићи су “велики род” у Попову. Поријеклом су из Риђана у Црној Гори. Раније су се звали Михојевићи, а “још старије” презиме им је Радишић. У Попову се помињу 1718. године. У Грмљане су дошла “три или четири брата Михојевића и од њих су потекли Перишићи, Ковачи, Шарићи, Лакићи и Пешићи”. У Драчево су дошли из Грмљана око 1800. године, а у Дријењане из Драчева. Перишића има и у Стоцу, Мостару, Влаховићима код Љубиња, Габели (Чапљина). У Столац су доселили из Завале, а у Габелу су дошли “много прије куге” из Битуње код Стоца. Почетком 19. вијека породица Перишић из Грмљана прешла је у Влаховиће на мираз Херетовину”. Крсна слава свих Перишића је Јовањдан (59:263,272:84:76.144,150,172,173:155:579). Перишића има и у Доброманима (Подбрђе, Требиње). Славе Ђурдевдан. Перишићи се помињу и у Зијемљу (Мостар).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.