Pepić

1. mart 2012.

komentara: 5

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. LJILJANA. STANIKIC

    Pro nasla sam jedna staru fotografiju svoje babe iz 1878 iz. Negotina kao dete I pose na njoj ANKA I. PEPICEVA ! Pronasla Sam da su Pepici ziveli u predproslom veku u Cronoj Gori u Kolasinu , u crmnici Ida su staro bratstvo u planini Pepicima Ali ni pomena o NEGOTINU?

  2. Rano Pepić

    Ja sam rodjen u s.Pepici, opstina Kladanj, BiH, u selu u kome su u 40-tak kuca ziveli samo stanovnici sa ovim prezimenom. Prema predanjima u ovaj kraj su dosla 4 brace iz Crne Gore, iz okoline gde se nalazi danas planina ili brdo Pepići, najvjerovatnije bjezeci od Turaka i tu se nastanili. Ta braca su se zvali: Marko, David, Kajo i Vlačo, pa su se i njihovii naslednici kasnije oslovljavali kao Markovici, Davidovici, Kajici i Vlačušići. Svi smo bili u rodbinskim vezama ali vjerovatno vremenom ova, da ih nazovem plemena, su slavili razlicite krsne slave, pa je tako moje pleme vlačušići slavilo krsnu slavu Sv.Djordja dok su ostali slavili sv.Nikolu i Petra. Do 1970-tih godina nismo se medjusobno zenili i udavali i prvi brak je sklopljen izmedju porodica iz Kajica i Vlacusica i to uz blagoslov pravoslavne crkve kada je utvrdjeno da su rodbinske veze izmedju mlade i mladozenje starije od 9 koljena. Kasnije je bilo jos brakova ali ne puno cini mi se da je sklopljeno jos tri braka prije pocetka rata u bivsoj Jugoslaviji, kada smo tokom ratnih dejstava u BiH svi napustiliprognani

    • Rano Pepić

      Ja sam rodjen u s.Pepici, opstina Kladanj, BiH, u selu u kome su u 40-tak kuca ziveli samo stanovnici sa ovim prezimenom. Prema predanjima u ovaj kraj su dosla 4 brace iz Crne Gore, iz okoline gde se nalazi danas planina ili brdo Pepići, najvjerovatnije bjezeci od Turaka i tu se nastanili. Ta braca su se zvali: Marko, David, Kajo i Vlačo, pa su se i njihovii naslednici kasnije oslovljavali kao Markovici, Davidovici, Kajici i Vlačušići. Svi smo bili u rodbinskim vezama ali vjerovatno vremenom ova, da ih nazovem plemena, su slavili razlicite krsne slave, pa je tako moje pleme vlačušići slavilo krsnu slavu Sv.Djordja dok su ostali slavili sv.Nikolu i Petra. Do 1970-tih godina nismo se medjusobno zenili i udavali i prvi brak je sklopljen izmedju porodica iz Kajica i Vlacusica i to uz blagoslov pravoslavne crkve kada je utvrdjeno da su rodbinske veze izmedju mlade i mladozenje starije od 9 koljena. Kasnije je bilo jos brakova ali ne puno cini mi se da je sklopljeno jos tri braka prije pocetka rata u bivsoj Jugoslaviji, kada smo tokom ratnih dejstava u BiH svi prognani i bili primorani da se naseljavamo u susjednim opštinama sa vecinskim srpskim stanovnistvom. Tako nas sada najvise zivi u Vlasenici, Šekovicima i Zvorniku a neki su otisli i u strane zemlje. Saznao sam da Pepića ima i u okolini Bihaca i Gradiske u BiH, ali u nesto manjem broju nego u mom kraju. Takodje sam saznao da svi slave sv. Djordja sto mi potvrdjuje da smo potekli iz istog kraja. Takodje sam upoznao i dio Pepica koji nisu pravoslavne vjere vec uglavnom islamske vjere i licno sam dio njih upoznao kada sam bio u Crnoj Gori na pijaci u Tuziju. Meni se cak cini, obzirom na njihova imena(Ismail itd) da su ti ljudi poreklom Albanci. Takodje sam skoro gledao na TVCG reportazu o nekoj porodici PEPIC iz okoline Rozaja koja je navela da u tom kraju dosta zivi Pepica i da su svi muslimani, sto donekle potvrdjuje predanja da su moji preci dosli sa podrucja Crne Gore.

      • Miroslav Pepić

        Pozdrav ja sam od Pepića iz Gradiške(BiH) mi slavimo slavu Petrovdan. Pa sam vidijo da ste napominjali i moju lozu pa me zanima dali znate jos sta vise odakle i iz kog perijoda su ta braca koje ste napomenili i dali se zna kako je vrjeme navelo te Pepiće da su se naselili u današnjoj BiH. Ja sam isto cuo neku pricu da je nas potomak bjezao iz Crne Gore navodno zaradi nekog ubistva pa me zanima ako se zna sta vise o toj braci znaci iz kog djela Crne Gore su i iz koje godine odprilike? Puno hvala na odgovoru i veliki pozdrav svim Pepićima sta nas ima