Пепић

1. марта 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. LJILJANA. STANIKIC

  Pro nasla sam jedna staru fotografiju svoje babe iz 1878 iz. Negotina kao dete I pose na njoj ANKA I. PEPICEVA ! Pronasla Sam da su Pepici ziveli u predproslom veku u Cronoj Gori u Kolasinu , u crmnici Ida su staro bratstvo u planini Pepicima Ali ni pomena o NEGOTINU?

 2. Rano Pepić

  Ja sam rodjen u s.Pepici, opstina Kladanj, BiH, u selu u kome su u 40-tak kuca ziveli samo stanovnici sa ovim prezimenom. Prema predanjima u ovaj kraj su dosla 4 brace iz Crne Gore, iz okoline gde se nalazi danas planina ili brdo Pepići, najvjerovatnije bjezeci od Turaka i tu se nastanili. Ta braca su se zvali: Marko, David, Kajo i Vlačo, pa su se i njihovii naslednici kasnije oslovljavali kao Markovici, Davidovici, Kajici i Vlačušići. Svi smo bili u rodbinskim vezama ali vjerovatno vremenom ova, da ih nazovem plemena, su slavili razlicite krsne slave, pa je tako moje pleme vlačušići slavilo krsnu slavu Sv.Djordja dok su ostali slavili sv.Nikolu i Petra. Do 1970-tih godina nismo se medjusobno zenili i udavali i prvi brak je sklopljen izmedju porodica iz Kajica i Vlacusica i to uz blagoslov pravoslavne crkve kada je utvrdjeno da su rodbinske veze izmedju mlade i mladozenje starije od 9 koljena. Kasnije je bilo jos brakova ali ne puno cini mi se da je sklopljeno jos tri braka prije pocetka rata u bivsoj Jugoslaviji, kada smo tokom ratnih dejstava u BiH svi napustiliprognani

  • Rano Pepić

   Ja sam rodjen u s.Pepici, opstina Kladanj, BiH, u selu u kome su u 40-tak kuca ziveli samo stanovnici sa ovim prezimenom. Prema predanjima u ovaj kraj su dosla 4 brace iz Crne Gore, iz okoline gde se nalazi danas planina ili brdo Pepići, najvjerovatnije bjezeci od Turaka i tu se nastanili. Ta braca su se zvali: Marko, David, Kajo i Vlačo, pa su se i njihovii naslednici kasnije oslovljavali kao Markovici, Davidovici, Kajici i Vlačušići. Svi smo bili u rodbinskim vezama ali vjerovatno vremenom ova, da ih nazovem plemena, su slavili razlicite krsne slave, pa je tako moje pleme vlačušići slavilo krsnu slavu Sv.Djordja dok su ostali slavili sv.Nikolu i Petra. Do 1970-tih godina nismo se medjusobno zenili i udavali i prvi brak je sklopljen izmedju porodica iz Kajica i Vlacusica i to uz blagoslov pravoslavne crkve kada je utvrdjeno da su rodbinske veze izmedju mlade i mladozenje starije od 9 koljena. Kasnije je bilo jos brakova ali ne puno cini mi se da je sklopljeno jos tri braka prije pocetka rata u bivsoj Jugoslaviji, kada smo tokom ratnih dejstava u BiH svi prognani i bili primorani da se naseljavamo u susjednim opštinama sa vecinskim srpskim stanovnistvom. Tako nas sada najvise zivi u Vlasenici, Šekovicima i Zvorniku a neki su otisli i u strane zemlje. Saznao sam da Pepića ima i u okolini Bihaca i Gradiske u BiH, ali u nesto manjem broju nego u mom kraju. Takodje sam saznao da svi slave sv. Djordja sto mi potvrdjuje da smo potekli iz istog kraja. Takodje sam upoznao i dio Pepica koji nisu pravoslavne vjere vec uglavnom islamske vjere i licno sam dio njih upoznao kada sam bio u Crnoj Gori na pijaci u Tuziju. Meni se cak cini, obzirom na njihova imena(Ismail itd) da su ti ljudi poreklom Albanci. Takodje sam skoro gledao na TVCG reportazu o nekoj porodici PEPIC iz okoline Rozaja koja je navela da u tom kraju dosta zivi Pepica i da su svi muslimani, sto donekle potvrdjuje predanja da su moji preci dosli sa podrucja Crne Gore.