Порекло презимена Пејковић

1. март 2012.

коментара: 1

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПЕЈКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Пејковић

Хаплогрупа: G2a род Д

Порекло: Горња Јабланица, Медвеђа, Србија / старином из Шекулара

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

 

ПЕЈКОВИЋИ ИЗ СЕЛА УШЕВЦЕ (ВРАЊЕ)

Прилог послао: Филип Пејковић

Пејковићи воде порекло из Старе Србије, прецизније Вардарске Македоније. Прослављају крсну славу Светог Архангела Михаила – Аранђеловдан, 21. новембра.

Најстарији предак познат именом јесте Јован, о коме знамо само преко презимена његовог сина Трајка Јовановића. Трајко се доселио у пољаничко село Ушевце, надомак Врања. Имање је купио заједно са Костом Величковићем и Здравком Стојковићем, од браће Алила, Арифа и Јасина Бајрамовића из села Добрејанце (тадашња општина Дреновачка), за 410 динара. О купопродаји имања сачувана је тапија на којој стоји датум 6. април 1882. године.

Наведено имање било је опасано зидинама, што је карактеристично за арнаутска домаћинства тога доба. На имању је постојала и једна кула. Процењује се да је ово имање било насељено још пре доласка Турака на Балканско полуострву.

Пејко Трајковић је рођен 11. октобра 1869. године у Ушевцу, од оца Трајка Јовановића и мајке Руже. Оженио се Маријом, кћерком Косте и Стојанке Николић из села Дреновац. Имали су четворо деце: синове Радивоја, Драгутина и Зарију, те кћи Љубицу. Синови Драгутин и Зарија погинули су у ратовима 1912-1918 године, не остављајући за собом потомство. Пејко је учествовао у Првом светском рату и борио се на Солунском фронту.

Радивојев најстарији син био је Љубомир Пејковић, рођен 1922. године, учесник Другог светског рата. Према причама једног рођака, виђен је са четницима (не зна се којим) у селу Оруглица, околина Лесковца, крајем 1941. године. Извесно, припадао је 18. српској бригади Народноослободилачке војске Југославије (налази се и на списку бораца: Крстивоје Милосављевић, Осамнаеста српска бригада, Војна енциклопедија, Београд 1989, стр. 393). Преминуо је августа 1945. године, пошто је још у рату оболео од запаљења плућа. Његови потомци, који представљају директне Пејкове потомке и старију грану фамилије, живе у Београду.

Један део фамилије узео је презиме Пејковић, а млађа грана вратила је презиме Трајковић. Пејковићи данас већински живе у Београду, док су Трајковићи остали у Ушевцу и Врању.

Осим усменог предања о најстаријем пореклу, сачувана је тапија о купопродаји имања у Ушевцу, у којој се помиње Трајко Јовановић, као и књиге венчаних у којој се проналази податак о закључењу брака Пејка Трајковића (од оца Трајка Јовановића) и Марије (кћи Косте Николића).

У самој Пољаници било је Пејковића у селима Мијовце и Добрејанце, али са њима нисмо у сродству. Такође, постоје Пејковићи пореклом из Шекулара код Андријевице и даље цетињске Бајице, од којих се једна група одселила у Далмацију и примила католичанство, а друга преко Пећи отишла у Медвеђу. Данас насељавају околину Алексинца, Гледићких планина и Краљева.

Више о селу Ушевце и самој Пољаници, писао је Риста Т. Николић у својој књизи Пољаница и клисура. Село је страдало октобра 1915. године, када су бугарске окупационе снаге масакрирале 131 мештанина Ушевца (најмлађа жртва имала је 2 месеца). Након овог злочина, Ушевце је остало пусто четири месеца, јер су многе породице избегле и нису смеле да се у њега врате.

_________

 

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    ПЕЈКОВИЋ (м). породице овог презимена биле су настањене у Дабру, на локалитету Требјесин. Доселили су из Босне (248:21). Према Хасандедићу, Пејковићи су доселили у Дабар 1910. године из Фоче (97:74).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.