Poreklo prezimena Pejković

1. mart 2012.

komentara: 1

[toggle title=”TESTIRANI PEJKOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Pejković

Haplogrupa: G2a rod D

Poreklo: Gornja Jablanica, Medveđa, Srbija / starinom iz Šekulara

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

 

PEJKOVIĆI IZ SELA UŠEVCE (VRANJE)

Prilog poslao: Filip Pejković

Pejkovići vode poreklo iz Stare Srbije, preciznije Vardarske Makedonije. Proslavljaju krsnu slavu Svetog Arhangela Mihaila – Aranđelovdan, 21. novembra.

Najstariji predak poznat imenom jeste Jovan, o kome znamo samo preko prezimena njegovog sina Trajka Jovanovića. Trajko se doselio u poljaničko selo Uševce, nadomak Vranja. Imanje je kupio zajedno sa Kostom Veličkovićem i Zdravkom Stojkovićem, od braće Alila, Arifa i Jasina Bajramovića iz sela Dobrejance (tadašnja opština Drenovačka), za 410 dinara. O kupoprodaji imanja sačuvana je tapija na kojoj stoji datum 6. april 1882. godine.

Navedeno imanje bilo je opasano zidinama, što je karakteristično za arnautska domaćinstva toga doba. Na imanju je postojala i jedna kula. Procenjuje se da je ovo imanje bilo naseljeno još pre dolaska Turaka na Balkansko poluostrvu.

Pejko Trajković je rođen 11. oktobra 1869. godine u Uševcu, od oca Trajka Jovanovića i majke Ruže. Oženio se Marijom, kćerkom Koste i Stojanke Nikolić iz sela Drenovac. Imali su četvoro dece: sinove Radivoja, Dragutina i Zariju, te kći Ljubicu. Sinovi Dragutin i Zarija poginuli su u ratovima 1912-1918 godine, ne ostavljajući za sobom potomstvo. Pejko je učestvovao u Prvom svetskom ratu i borio se na Solunskom frontu.

Radivojev najstariji sin bio je Ljubomir Pejković, rođen 1922. godine, učesnik Drugog svetskog rata. Prema pričama jednog rođaka, viđen je sa četnicima (ne zna se kojim) u selu Oruglica, okolina Leskovca, krajem 1941. godine. Izvesno, pripadao je 18. srpskoj brigadi Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (nalazi se i na spisku boraca: Krstivoje Milosavljević, Osamnaesta srpska brigada, Vojna enciklopedija, Beograd 1989, str. 393). Preminuo je avgusta 1945. godine, pošto je još u ratu oboleo od zapaljenja pluća. Njegovi potomci, koji predstavljaju direktne Pejkove potomke i stariju granu familije, žive u Beogradu.

Jedan deo familije uzeo je prezime Pejković, a mlađa grana vratila je prezime Trajković. Pejkovići danas većinski žive u Beogradu, dok su Trajkovići ostali u Uševcu i Vranju.

Osim usmenog predanja o najstarijem poreklu, sačuvana je tapija o kupoprodaji imanja u Uševcu, u kojoj se pominje Trajko Jovanović, kao i knjige venčanih u kojoj se pronalazi podatak o zaključenju braka Pejka Trajkovića (od oca Trajka Jovanovića) i Marije (kći Koste Nikolića).

U samoj Poljanici bilo je Pejkovića u selima Mijovce i Dobrejance, ali sa njima nismo u srodstvu. Takođe, postoje Pejkovići poreklom iz Šekulara kod Andrijevice i dalje cetinjske Bajice, od kojih se jedna grupa odselila u Dalmaciju i primila katoličanstvo, a druga preko Peći otišla u Medveđu. Danas naseljavaju okolinu Aleksinca, Gledićkih planina i Kraljeva.

Više o selu Uševce i samoj Poljanici, pisao je Rista T. Nikolić u svojoj knjizi Poljanica i klisura. Selo je stradalo oktobra 1915. godine, kada su bugarske okupacione snage masakrirale 131 meštanina Uševca (najmlađa žrtva imala je 2 meseca). Nakon ovog zločina, Uševce je ostalo pusto četiri meseca, jer su mnoge porodice izbegle i nisu smele da se u njega vrate.

_________

 

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vojislav Ananić

    PEJKOVIĆ (m). porodice ovog prezimena bile su nastanjene u Dabru, na lokalitetu Trebjesin. Doselili su iz Bosne (248:21). Prema Hasandediću, Pejkovići su doselili u Dabar 1910. godine iz Foče (97:74).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.