Poreklo prezimena Olujić (Oluić)

29. februar 2012.

komentara: 19

Prezime Olujić je iz severne Dalmacije, najčešće kod pravoslavnih Srba, ali ima i dosta rimokatolika. O ovom prezimenu pisao je Aleksandar Bačko u knjizi “Porodice dalmatinskih Srba”. 

OLUJIĆ 

Bilišane, sv. Arhanđel Mihailo 330 (54).

Od ove porodice je bilo nekoliko sveštenika. To su bili: pop Vaso Olujić i njegov stric arhimandrit Isaija (1823-1902. godine), zatim Isaijin brat, pop Petar, koji je doživeo duboku starost od 97 godina. Isaija je gradio novu crkvu u Bilišanima Gornjim 1860-1865. godine. Među pretplatnicima na knjige Srpske književne zadruge 1892. godine pojavljuje se i Petar Olujić, prota Bilišanski.

Bilišanski Olujići imaju porodične nadimke: Derbaci, Paljetinovići, Gajice, Kalabići, Radići i Dolovari.

Godine 1686, 28. januara, u jednom dokumentu je pomenut Vučić Olujić, “novi doseljenik” u Bilišane (Vucich Oluich Morlacco nuovo habitante a Belissane sopra Obrovazzo). On je tada obavestio Stojana Jankovića o nedavnom upadu hrvatskog bana u Bosnu, koji se odigrao “pre četiri dana”. Oluići su, prema tome, u Bilišane doseljeni u januaru 1686. godine. S obzirom da se upravo tada odigralo jedno od masovnijih doseljavanja u Dalmaciju, kada je Stojan Janković iz lapačkog kraja u Lici doveo između 1.000 i 2.000 osoba, koje su naseljene pretežno oko Ostrovice, Bribira i Žegara, možda su i preci Olujića došli u toj seobi. U prilog tome ide i činjenica da je pomenuti Vučić Olujić bio obavešten o upadu hrvatskog bana u Bosnu, a lapački kraj se nalazio u blizini tadašnje hrvatsko-bosanske granice, pa čak se i sam računao kao deo Bosanskog ejaleta.

Srodnici bilišanskih Oluića su nesumnjivo brojni rimokatolički Olujići u Opancima kod Imotskog. Njih je 1948. godine bilo 197, raspoređenih u 37 domaćinstava, a u susednom Lovreću je ova porodica brojala 2 kuće sa 12 nosilaca prezimena. Iz Opanaka je ogranak Olujića prešao u Proložac Donji (37 u 6 domova). U Preložac su preci Olujića doseljeni najverovatnije tokom 18. veka, pošto se u mestu doseljavanja ova porodica pominje 1780. godine, kada je bila zastupljena sa 1 brojnim domaćinstvom. Iz Lovreća je ogranak ovog roda prešao u Imotski u prvoj polovini 20. veka. U Imotskom ih je 1948. godine bilo 18 u 4 kuće.

Opanački Olujići se smatraju starincima u Imotskoj Krajini. Na prvi njihov pomen u dokumentima nailazimo nešto posle oslobođenja tog kraja od Turaka, tačnije 1725. godine. Tada su u ovom mestu živela 2 domaćinstva Olujića. Domaćini u njima bili su Petar Luić (živeo je sa 12 ukućana) i Stjepan Luić (sa 14 ukućana). Na jednoj staroj kući Olujića uklesan je natpis “Olujić Jozo” iz 1726. godine. Prema predanju, Olujići su se prvobitno prezivali Orlović, zatim Lujić i na kraju Olujić. Imaju tradiciju da su “staro pleme” i da su prvobitno živeli “ispod Studenaca u Mačijoj Ljuti”, dakle na području susednog sela Studenaca u Imotskoj Krajini. Odatle su prešli u Strmin Dolac (Strmen Dolac), mesto nad južnim obodom Sinjskog Polja. Neki su se, prema ovoj tradiciji, odatle odselili u obrovački kraj i tamo “prešli po ženidbi na pravoslavlje”, dok su drugi prešli u zaseok Kula u Opancima i zaselak koji se danas zove Ćorići, u susednom Lovreću. Zaselak Kula jenazvan po kuli Urum-bega, koja se tamo nalazila. Oni su tu došli pre oslobođenja Imotske Krajine od Turaka i bili su kmetovi. kada je 1717. godine ovaj kraj došao u mletačke ruke, turski gospodar, Urum-beg, iselio se odatle. Međutim, ostala je njegova ćerka, koja se pokrstila i dobila ime Iva. Njom se oženio jedan Olujić, kmet njenog oca, i ostao sa suprugom na tom imanju. Njihovi potomci, za razliku od drugih Olujića u Opancima, nose porodični nadimak Urumi. Zabeleženo je da je ova Iva Olujić kumovala  1720. na krštenju Sabiri, koja je dobila ime Katarina. U ogranak Olujića koji je došao u zaselak Lovreća, Ćoriće, prizetila se 1718. godine familija Ćorića i kasnije dala ime ovom zaseoku.

U popisu Imotske Krajine iz 1792. godine zabeleženi su Pavle Luić (Paval Luich) i Grgo Luić (Ghergo Luich) sa 4, odnosno 3 ukućanina. Rod Olu(j)ića je, dakle, starinom iz Imotske Krajine. Vredi pomenuti, da se u popisu Splitske nadbiskupije iz 1725. godine prezime Orlov (po tradiciji Orlović je starije prezime Olujića) pominje u “župi” Gardun – Čaporice, kojoj je svakako pripadao i Strmen Dolac. Ovo prezime se na teritoriji Splitske nadbiskupije pominje i u Slimama, gde je 1725. popisano domaćinstvo Ivane Orlov (Orlović) sa 10 ukućana. Prezime Lujić je, opet, zabeleženo sredinom 20. veka u mestu Bisko (13 u 4 kuće), u blizini Strmen Doca.

Oluić, Zelengrad 14 (1) Imaju porodični nadimak Paljetinovići (Paljet`novići). Svakako predstavljaju ogranak Oluića iz Bilišana.

Oluić, Zemunik Gornji 5 (1). Među Srbima iseljenim iz Dalmacije u Bosnu 1771-1774. godine pominje se Sava Olujić iz Zemunika sa porodicom. Kao i drugi njihovi prezimenjaci po severnoj Dalmaciji, Zemunički Oluići su svakako ogranak istoimenog roda iz Bilišana.

Oluić, Kaštel Žegarski, sv. Arhanđel Mihailo 5 (1). Poreklom su iz susednih Bilišana, od tamošnjih Olujića (videti opis ove porodice).

Olujić, Islam Grčki, sv. Arhanđel Mihailo 49 (8) 2 (-). U literaturi su beleženi i kao Oluići. Nesumnjivo čine jedan rod sa bilišanskim Olujićima.

 

IZVOR: Aleksandar Bačko, “Porodice dalmatinskih Srba”, Zbornik za srpsku etnografiju i istoriju, knjiga 2, Beograd 2008.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (19)

Odgovorite

19 komentara

  1. slobodan olujic

    olujici iz bilisana imaju i nadimke: mackovi( po macku, hajduku-uskoku) i mulci (po zenskoj liniji, devojci koja se”omulila” tj. okopilila {rodila vanbracno}). prema saznanjima, u hercegovinu doselili iz okoline priboja, kao ljujici, tamo doselili sa kosova, kao orlovici. dovode se u naslednu vezu sa orlovic pavlom, barjaktarom u kosovskom boju.

    • Rale

      Oluici is Bilisana nemjue ‘j” u prizemenima i nikad cuo za mackovi ili mulci. Rodjen i ziveo preko 20 godina u Bilisanima . Mozes li molim te da prosledise vise imena nadimaka imana sela itd.da big bolje razumijo poreklo. Hvala.

      • slobodan

        Jedan od poslednjih “Mackovih” potomaka je bio moj deda. Početkom 20, veka je otišao sa Vebita u Ameriku, odakle se kao dobrovoljac preko solunskog fronta, 1918., vratio u Srbiju. Kolonizovan je u Vojvodini, okolina Vršca, gde je nedugo potom doveo i svog rođenog brata i sestru. “Mulci” su u istom periodu doseljeni u centralnu Slavoniju, iz koje su nakon 2. sv. rata , takođe došli u Vršac i okolinu. Verovatno ti iz tog razloga nije poznato za ove nadimke. I stariji od tebe verovatno ne znaju. Skoro sam bio u kontaktu s jednim od Olujića koji nekon pogroma ’90tih izbegao iz Hrvatske. Rekao mi je da još uvek, u nekom delu sela Bilišane, postoje temelji imanja Mackova. NJegovim starijima je očigledno to poznato.Inače slovo “J” je deda dobio prilikom registracije dobrovoljca u Sijetlu (SAD) i kao takav je došao u Srbiju, i ostade tako.

  2. igor oluic

    Postovani, procitao sam Vas tekst ali bi ga dopunio onim sto znam. Oluici iz Bilisana pisu svoje prezime bez slova j. Kod nas Oluica postoji zivo predanje da smo dugo ziveli na podrucju Skopske Crne gore. (To ne znaci da smo se odatle doselili). Takodje nisu nabrojana imena svih plemena , eto ja sam od Rasadica

  3. stevan sretko oluić

    kako mogu doći do više podataka vezanih za moju porodicu

  4. stevan sretko oluic

    Iz BIlISANA sam slavimo SV. ARHANDJELA.

    • Snezana Milanovic

      Stevane zdravo, istrazujem nesto za babu, ona je poreklom iz Bilisana, Oluic, istu slavu su slavili dok se nije udala. Mama joj se zvala Dragica (Aleksa) Oluic, devojacko isto Oluic. Otac Serdje (Avram), zvali su ga Sergije Oluic. Ne znam koje godine su se preselili u Makedoniju. Imali su 5 dece. Ljubica 1937, Dusan 1939, Zagorka 1941, i dve sestre koje su se rodile recimo 42, 43 i odvedene su u prihvatiliste zbog Tifusa a koje nisu nikad posle pronasli. Zvale su se Kosa (ili Olga) i Rosa Oluic. Pisem ovo javno, da bi ako ikada neko procita mozda imao neku informaciju. Navodno su im rekli da su umrle u prihvatilistu u Negotinu, ali nisu nikada dobili neki papir. Iz Miloseva-Negotin SU KOLONIZACIJOM DOSLI U Backo Dobro Polje, a zatim su otisli u Stanisic. Ljubica, Zagorka i Dusan su jos uvek zivi i imaju decu. Ako se neko pronadje u ovome evo maila [email protected].

  5. Miloš Berber

    Javite se meni!

  6. Nikolina

    POSTOVANI INTERESUJE ME KAKO MOGU SAZNATI IME SVOG PRADEDE DEDA MI SE ZVAO OLUJIC MILAN A NEGDE PISE I MILOS PO NEKIM PRICAMA SU NJEGOVI DOSELI.LI IZ BILISANA I IMALI SU NADIMAK VULENI U ISLAMU GRCKOM NJEGOVA SUPRUGA SE ZVALA SOKA RODJENA VISIC IZ KASICA. DEDA MI JE RODJEN 1912
    UNAPRED HVALA
    SRDACAN POZDRAV

  7. Dragan

    Oluića ima i u Šajkašu kod Novog Sada. Oko 10 kuća vecinom derbaci,burci/mijuri i jedna kuca popovci. Svi poreklom iz Bilišana