Poreklo prezimena Palangetić

29. februar 2012.

komentara: 6

[toggle title=”TESTIRANI PALANGETIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Palangetić

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Radačići, Olovo

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. SVIĐA MI SE OVA STRANICA,SAMO NASTAVITE TAKO

  2. Prezime Palangetic sa podrucja Olova i okoline BiH. Po poreklu ogranak zenske grane Ostojica iz Crne Gore. Jedna od najverovatnjih prica je da se devojka od Ostojica udala za nekog grckog trgovca Palangetisa i rodila sina Jovana. Posto je otac Jovanov bio trgovac i vecinom putovao od primorja prema unutrasnjosti. Suprugu i sina Jovana je ostavio kod njene familije Ostojica u Crnoj Gori dok se ne vrati sa puta. Bila su velika stradanja pa je tako i ova porodica nastradala pred najezdom Osmanlija. Ujak Jovanov Ostoja Ostojic je uspeo da spasi sebe i malodobnog sestrica Jovana. Tako sklanjajuci se i bezeci od Turaka naselio se na podrucje Olova mesna zajednica Ponijerka BiH. Palangetici slave Sv. Avramija i vecinom se svi poznaju i postuju kao bliznja familija.
    PS. Nadam se da vam je moja prica bila od pomoci…

  3. mlađo

    U toku je testiranje DNK profila Palangetića iz Radačića (Olovo)…sredinom ili krajem sledećeg mjeseca imaćemo rezultate…tada ćemo vidjeti da li Palangetići čine isti rod sa testiranim Vidovićima, Milićima, Gužvićima, Ćosićima, Mitrovićima, Gajićima…svi mi, kao i Palangetići, slavimo Avramijevdan.

  4. mlađo

    Dobijeni prvi genetski rezultati testiranog Palangetića iz Radačića (Olovo).
    Bez ikakve sumnje ova porodica pripada: R1a1a1 Z280 L1280 haplogrupi.

    Što znači da su srodni po muškoj liniji sa do sada testiranim porodicama koje slave Avramijevdan, a to su:
    Vidović-i
    Milić-i
    Gužvić-i
    Ćosić-i
    Mitrović-i
    Gajić-i

    Rezultate testiranog možete vidjeti na tabeli ”srpskog DNK projekta”:
    http://poreklo.rs/srpski-dnk-projekat/

    Internacionalna javna baza FTDNA testiranih R1a:
    http://www.familytreedna.com/public/R1a/default.aspx?vgroup=R1a&vgroup=R1a&vgroup=R1a&section=yresults

  5. Mirjana

    Prema usmenom predanju,jedan od Palangetića iz Radačića po imenu Savo Palangetić, bio je učesnik Solunskog fronta. Preživio je i za svoje zasluge dobio imanje u Kladnju,gdje je zivio sa porodicom sve do drugog svjetskog rata, kada je ubijen od strane ustaša Avdage Hasića. Bio je jedan od “vidjenijih” ljudi tog vremena, dvadesetih godina prošlog vijeka bio je i odbornik tadašnje Skupštine grada Kladnja. Bio je oženjen od Grubačića iz Olova. Imao je šestoro djece,a od sinova rat je preživio jedino Ranislav Palangetić jer je za vrijeme rata bio maloljetan. Poslije rata Ranislav se vratio u Kladanj i zasnovao porodicu. Vratile su se i dvije udovice od Ranislavove braće Milana i Bogoljuba. Milanova žena ( moja pokojna baka Ljeposava), vratila se sa četvoro djece,među kojima je bio i moj pokojni otac Božidar. Baka mi je pričala da su joj muža ustaše odvele za Tuzlu,da mu se od tada gubi svaki trag,ni za grob mu nismo znali. Ona je sa djecom preživjela zahvaljujući jednom dobrom i čestitom Muslimanu koji im je pomogao da pobjegnu na partizansku teritoriju. Porodica Palangetić ( četiri kuće), među kojima i kuća mog oca, je živjela u Kladnju sve do početka građanskog rata 1992. To je onoliko koliko ja znam. Naša krsna slava je Sveti Avramije. U Radačićima odakle vodim porijeklo nažalost nikad nisam bila, ali želim i planiram da odem.