Порекло презимена Пајкић

29. фебруар 2012.

коментара: 8

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПАЈКИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Пајкић

Хаплогрупа: I2a DS род Мартинштака

Порекло: Голубац, Србија

Крсна слава: Мратиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Dragan Djokic

    Pajkici zive u Deligradu .Doseljeni iz lukova opstina Boljevac tako sto su najpre dva brata dosla da brane sanac a posle oslobodjenja su doselili i porodice. Treci brat je bio sa Hajduk Veljkom u Banji i njegovi potomci danas zive u Resniku kod Sokobanje. Prezivali su se Nedeljkovic i ne zna se odakle su dosli u Lukovo ali se zna da su odranije bili u prijateljstvu sa porodicom Hajdukveljkovom .Drugi deo familije u Deigradu su Brankovci.Slave sv Stefana .

    • dragoljub pajkic

      pajkici su u deligrad doseljeni iz jabukovca kod negotina i slave sv.stefana.a iz lukova su doseljeni zikici….to su potomci baba dzave iz lukova.toliko.

      • Dragan Djokic

        Neki Nedeljkovi potomci kazu da se familija zapravo u Lukovo sklonila tek nakon propasti Prvog Ustanka a da su se nakon odlaska Turaka vratili na svoja imanja koja su im dali Stanoje Glavas (koji je na pocetku drzao sanac u Deligradu) i Hajduk Veljko u Sokobanji
        gde mu je sve vreme ustanka i bilo sediste .Veljko je tek pred propast po Karadjordjevoj naredbi premesten u Negotin.
        Neki tvrde da su svi zajedno bili u ceti Stanoja Glavasa i da su u Boljevacki kraj dosli sa Veljkom da dizu Crnu Reku .
        Jabukovac je bilo ime naselja na mestu danasnjeg Deligrada a da su doseljeni iz nekog Jabukovca kod Negotina to cujem prvi put .
        Nije mi poznato da je u Lukovu ostao neko ali ni to nije iskljuceno . To je jedino moguce utvrditi na osnovu slave jer su se prezimena u to vreme davala po ocu. Zna se samo da je staro kumstvo bilo u Lukovu ali nema podataka o kojoj se familiji radi .

  2. Dragan Djokic

    I jos nesto po cemu je prepoznatljiva ova loza – plava kosa i plave ili zelene . Cesce nego kod drugih porodica djaju se deca izrazito plave pa i crvenkaste kose . Ukoliko su im oci tamne boje i kosa im pocrni do trece-cetvrte godine a ukoliko su im oci plave ili zelene i kosa im ostaje plava .

  3. Славољуб Пајкић

    Mojе презиме Пајкић је овде пореклом из Бољевца код Зајечара и сви Пајкићи у Бољевцу смо род. Слава нам је св Игњатије богоносац .Према разговорима у Неготину-Јабуковац са Пајкићима прича је о 4 брата која су из околине Требиња село према Билећи кренули у овај крај .Два брата су остала у Бољевцу а друга два отишла у Неготин село Јабуковац, сви су -деде одржавали контакт 1912 су били на граници са Албанијом при побуни Арнаута.. У селу код Требиња постоје Пајкићи према причи када сам посетио Фабрику алата уТребињу и славе исту славу св Игњатија.Нисам успео да успоставим контакт ако ово прочитају нека се јаве.

  4. Slobodanka

    Moj tata Slobodan (od majke Danice )je isto iz Ribarica..pozdrav za sve iz Ribarica..Slava Sveti Jovan.
    Da li zna neko od vas porijeklo Pajkica,,odakle su dosli , kako su se tu doselili ?