Poreklo prezimena Pajević

29. februar 2012.

komentara: 13

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Pajo

    Poštovani,

    pokušavao sam da nađem poreklo prezimena koje nosim, Zovem se Mihailo Pajević.

    Znam da je pradeda živeo u Dušmanićima kod Prijepolja i da se zvao Jović (da li je od rođenja bio tu ne znam imam neki podatak da je iz Povinog ili Pavinog polja). Probao sam kontaktirati telefonom mileševsku eparhiju ali su odgovorili da oni nemaju takve podatke.
    Jović je bio oženjen Marom (Dučić).
    Imali su 2 dece Mihaila (18-4-1899 a umro 10-9-1962 u Bgd, sahranjen u Novoj Varoši) i Milena (ili Jelica) koji su bili tokom 1 svetskog rata u zarobljeništvu u Mađarskoj gde je dedina sestra se udala i umrla – nikakav kontakt nisam imao verovatno mesto Ašak??

    Jović je imao i braću Mila, Pera i Jaćima.

    Mile je bio oženjen Ćirjanom živeo je u Dušmanićima i imao decu Nika, Đura, Savu, Todora, Jelicu i Ljubicu.

    Slava je Sveti Luka.

    Da li se zna ili moze pronaći negde odakle je došao Jović i dalji preci?

    • Filip Todorovci

      Zdravo, ti Pajevici koji slave Sv. Luku trebalo bi da su iz Rovaca, jer se negde pominje da su ziveli u Orascu Pajevici sa mojim Maricevicima. Ja isto istrazujem i genetski sam tesitran i po predanj bi trebao da sam direktan potomak Teodosija Maricevica. Slavimo sv. Luku i Maricevici su iz Rovaca, selo Velje Duboko dosli u Orasac oko 1715 godine.

  2. Jefto Pajevic

    Svi Pajevici slave svetog Luku. Pajevici o kojima pises su porijeklom iz Rovaca. Jedna gupa (bjezeci od Turaka) je dosla u Pavino Polje a odatle u Prijepolje , i danas jedan od njih zivi u blizini autobuske stanice, njegov rodjeni brat je bio pok. Dragisa Pajevic profesor istorije u Pozarevcu. Druga grupa je dosla u Bijelo Polje i tu nas ima prilicno dosta. Treca grupa je preko sjenickih Bara naseljena u selu Vapa kod Sjenice a jedan dio tih je produzio i sad zive u jednom selu kod Kragujevca. Citavo selo su pajevici. Za ove iz sjenicnih Bara imao sam imena njih 156 , mada su sada uglavnom nastanjeni po Kragujevci ……..itd

    • Mihailo Pajević

      Poštovani Jefto
      Trenutno sam u Novoj Varoši do 31.8.2022 i rado bih došao do vas u B.Polje.
      Molim vas da mi pošaljete broj telefona na +381641499837 kako bi se dogovorili.
      Povod je da progovorimo o vašim saznanjima o Pajevićima

  3. Poštovani Jevto, zamolio bih Vas da mi se javite. Mejl adresa je [email protected]

  4. Pajevic

    Dragi Jefto,
    Nisu svi Pajevici Rovcani. Od Rovaca su (od Bulatovica) Pajevici kojih ima u Srbiji (oko Arilja), dok su od Vlahovica (Durovica) takodje Pajevici i svi slave Svetog Luku. Od Bijelopavlica (sa Glavice kraj Danilovgrada) su Pajevici koji su od Radulovica. I oni su iseljeni u Srbiju (trgovci u Cacku i Valjevu) ali se jedna porodica vratila (1911) na Cetinje (trgovac Petko Pajevic koji je drzao prvi bioskop u Crnoj Gori). Oni se danas mahom pisu Pajovici jer je tou duhu “odsrbljivanja” koje je u modi. (Moj pradjed je brat rodjeni Petka Pajevica i ostao je u Srbiji). Ima i treca loza Pajevica koja je od hercegovackoh Drobnjaka ali o njima ne znam nista osim da i oni slave Svetog Luku (mozda su u rodu sa Rovackim bratstvima). Srbijanski Pajevici su (u Srbiji) uzeli Cveti za slavu.

  5. Pajevic

    Postoje i Pajevici u u malom selu kod Loznice Jadranska Lesnica mi slavimo Arandjelovdan

  6. Srdjan Pajevic

    Ima li neko informaciju o Pajevicima kod pozege? Moja porodica zivi kod pozege 3 generacije u nazad i slavimo Djurdjevdan.

    • pajevic velimir

      Srdjane,zovem se Velimir Pajevic,hirurg sam u penziji,rodjen 1952 u Kragujevcu,otac Srboljub rodjen 1928 u Kragujevcu,deda Velimir,po kome nosim ime rodjen 1900 u Kragujevcu.Njegov otac Pavle,moj pradeda rodjen u selu Zeokama,,Dragacevo,pod ili na Jelici planini.Radio u Zastavi i umro 1933,sahranjen u Kragujevcu.NJegov otac Miladin sahranjen u Zeokama.Od Miladina na gore neznam dalje nista,samo znam po prici da su dosli u Zeoke od sela Bjelusa kod pozege.SLAVIMO SV DJORDJA,TJ DJURDJEV DAN

  7. Vojislav Ananić

    PAJEVIĆ (p,m). Pajevići (p) su stara gatačka porodica. Živjeli su u Lazarićima. Bili su susjedi Parovića, a imali su “hudut” (među, granicu) do Ljubovića huduta. Neke zemljišne parcele u selu zovu se Pajevića njive. Promijenili su prezime i prozvali se Skarići (147:587). Pajevići (m) su živjeli u Bijenjoj kod Nevesinja (97:149). Prema jednoj legendi, Pajevići potiču od stare gatačke porodice Šolaja koja je imala kneza Paju. Kada su Turci zauzeli Hercegovinu, Pajo je prešao pa islam. Pajina žena nije primila islam. Kada je umrla sahranili su je u muslimanskom groblju Donja Bijenja, pored svog muža nad čijim grobom stoji bašluk, a nad njenim krst. (Šefko Pašić, Oslobođenje, Sarajevo. 20. 12. 1971.g.). Ima ih nastanjenih u Mostaru i Tuzli.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  8. zoran gemaljevic

    jedan od pajevica, milovan, koji je sa sinovima ostao u sjenickom ataru u vapi se tu i nastanio, samo pod prezimenom gemaljevic i slave svetog luku

  9. Dragana

    Dobar dan svima! Moja majka je od Pajevica. Ona je odrasla u jednom selu, Boljanina, pored Rasova, nadomak Bijelog Polja. Ne znam bukvalno nista o njenom poreku osim da joj je otac, Anto Pajevic umro s kraja sezdesetih. Njena porodica se preselila u Obrenovac i tu ima, da ja znam, samo 1 porodica Pajevica i slave Svetog Luku.

  10. Filip Todorović

    Poštavani, ako ima neko od Pajevića da su iz Orašca, poreklom od Bulatovića i slave naravno svetog Luku da me kontaktiraju jer su bliski sa mojim Todorovićima.
    [email protected]