Порекло презимена Пајевић

29. фебруара 2012.

коментара: 8

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

 1. Пајо

  Поштовани,

  покушавао сам да нађем порекло презимена које носим, Зовем се Михаило Пајевић.

  Знам да је прадеда живео у Душманићима код Пријепоља и да се звао Јовић (да ли је од рођења био ту не знам имам неки податак да је из Повиног или Павиног поља). Пробао сам контактирати телефоном милешевску епархију али су одговорили да они немају такве податке.
  Јовић је био ожењен Маром (Дучић).
  Имали су 2 деце Михаила (18-4-1899 а умро 10-9-1962 у Бгд, сахрањен у Новој Вароши) и Милена (или Јелица) који су били током 1 светског рата у заробљеништву у Мађарској где је дедина сестра се удала и умрла – никакав контакт нисам имао вероватно место Ашак??

  Јовић је имао и браћу Мила, Пера и Јаћима.

  Миле је био ожењен Ћирјаном живео је у Душманићима и имао децу Ника, Ђура, Саву, Тодора, Јелицу и Љубицу.

  Слава је Свети Лука.

  Да ли се зна или мозе пронаћи негде одакле је дошао Јовић и даљи преци?

 2. Jefto Pajevic

  Svi Pajevici slave svetog Luku. Pajevici o kojima pises su porijeklom iz Rovaca. Jedna gupa (bjezeci od Turaka) je dosla u Pavino Polje a odatle u Prijepolje , i danas jedan od njih zivi u blizini autobuske stanice, njegov rodjeni brat je bio pok. Dragisa Pajevic profesor istorije u Pozarevcu. Druga grupa je dosla u Bijelo Polje i tu nas ima prilicno dosta. Treca grupa je preko sjenickih Bara naseljena u selu Vapa kod Sjenice a jedan dio tih je produzio i sad zive u jednom selu kod Kragujevca. Citavo selo su pajevici. Za ove iz sjenicnih Bara imao sam imena njih 156 , mada su sada uglavnom nastanjeni po Kragujevci ……..itd

 3. Поштовани Јевто, замолио бих Вас да ми се јавите. Мејл адреса је [email protected]

 4. Pajevic

  Dragi Jefto,
  Nisu svi Pajevici Rovcani. Od Rovaca su (od Bulatovica) Pajevici kojih ima u Srbiji (oko Arilja), dok su od Vlahovica (Durovica) takodje Pajevici i svi slave Svetog Luku. Od Bijelopavlica (sa Glavice kraj Danilovgrada) su Pajevici koji su od Radulovica. I oni su iseljeni u Srbiju (trgovci u Cacku i Valjevu) ali se jedna porodica vratila (1911) na Cetinje (trgovac Petko Pajevic koji je drzao prvi bioskop u Crnoj Gori). Oni se danas mahom pisu Pajovici jer je tou duhu “odsrbljivanja” koje je u modi. (Moj pradjed je brat rodjeni Petka Pajevica i ostao je u Srbiji). Ima i treca loza Pajevica koja je od hercegovackoh Drobnjaka ali o njima ne znam nista osim da i oni slave Svetog Luku (mozda su u rodu sa Rovackim bratstvima). Srbijanski Pajevici su (u Srbiji) uzeli Cveti za slavu.

 5. Pajevic

  Postoje i Pajevici u u malom selu kod Loznice Jadranska Lesnica mi slavimo Arandjelovdan

 6. Srdjan Pajevic

  Ima li neko informaciju o Pajevicima kod pozege? Moja porodica zivi kod pozege 3 generacije u nazad i slavimo Djurdjevdan.

  • pajevic velimir

   Srdjane,zovem se Velimir Pajevic,hirurg sam u penziji,rodjen 1952 u Kragujevcu,otac Srboljub rodjen 1928 u Kragujevcu,deda Velimir,po kome nosim ime rodjen 1900 u Kragujevcu.Njegov otac Pavle,moj pradeda rodjen u selu Zeokama,,Dragacevo,pod ili na Jelici planini.Radio u Zastavi i umro 1933,sahranjen u Kragujevcu.NJegov otac Miladin sahranjen u Zeokama.Od Miladina na gore neznam dalje nista,samo znam po prici da su dosli u Zeoke od sela Bjelusa kod pozege.SLAVIMO SV DJORDJA,TJ DJURDJEV DAN

 7. Војислав Ананић

  ПАЈЕВИЋ (п,м). Пајевићи (п) су стара гатачка породица. Живјели су у Лазарићима. Били су сусједи Паровића, а имали су “худут” (међу, границу) до Љубовића худута. Неке земљишне парцеле у селу зову се Пајевића њиве. Промијенили су презиме и прозвали се Скарићи (147:587). Пајевићи (м) су живјели у Бијењој код Невесиња (97:149). Према једној легенди, Пајевићи потичу од старе гатачке породице Шолаја која је имала кнеза Пају. Када су Турци заузели Херцеговину, Пајо је прешао па ислам. Пајина жена није примила ислам. Када је умрла сахранили су је у муслиманском гробљу Доња Бијења, поред свог мужа над чијим гробом стоји башлук, а над њеним крст. (Шефко Пашић, Ослобођење, Сарајево. 20. 12. 1971.г.). Има их настањених у Мостару и Тузли.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.