Порекло презимена Осмајлић

29. фебруара 2012.

коментара: 2

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Милутин Осмајлић

    Највећа је братственичка грана Васојевића – Рајевићи (или Раовићи). Наиме, Васојевић Васо у Лијевој Ријеци заснива своју породи. Имао је три сина: Раја, Новака и Мија. Од Раја је многобројна грана Васојевића од којих је и братство Осмајлића (од Дабете), средњег сина Рајовог. Поред њега имао је синове Ђура и Угљешу. Др Миомир Дашић у својим истраживањима констатује да се родоначелник ове васојевићке групе помиње у турском дефтеру Скадарског санџаката из 1485. године, пописом становника Лијеве Ријеке и домаћинстава села Речица (Васојевићи, нахија Пипери, тимар Хасана Маринита) и да се звао Радослав Херцеговић или Радослав Угљешин. Ова “жица по Рају” формирана је у три велике братственичке групе Васојевића: од Ђура Лопаћане, од Даба (Дабете) Дабетиће а од Угљеше Ковачевиће.

  2. Милутин Осмајлић

    Осмајлићи су из васојевићке гране Дабетића. Марко Дабетић, из села Ками, Лијева Ријека, имао је три сина: Вукашина (од којих су Дабетићи из Будимље и Доње Ржанице код Берана, Милутина (од којих су Осмајлићи из Доњих Луга код Берана, и Лазара (од којих су Лазаревићи и Кубуровићи из Краља и Присоје код Андријевце.