Poreklo prezimena Okiljević

29. februar 2012.

komentara: 3

Prezime Okiljević, prema knjizi Rista Milićevića “Hercgovačka plemena”, potiče iz hercegovačkog sela Lipnik (Gacko), koje je zasnovao Jovan Bijelić iz Mulja kada ga je proterao Kazanac-paša. Bijelić se nastanio u šumi gde je kasnije nastalo selo Lipnik. Od tog Bijelića, prema Jevtu Defijeru, potiču Okiljevići.

Okiljevići su nastanjeni i u Gatačkom selu Platice. Iz ovog sela je poreklom i poznati srpski pesnik Ljubivoje Ršumović, čiji su se preci nekad prezivali Okiljević.

KRSNA SLAVA: Sveti Stefan

POZNATI: Ljubivoje Ršumović

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    OKILJEVIĆ (p). u Lipniku (Gacko), selu koje je zasnovao Jovan Bijelić iz Mulja kada ga je protjerao Kazanac-paša. Bijelić se nastanio u šumi gdje je kasnije nastalo selo Lipnik. Od toga Bijelića, prema Dedijeru, potiču Okiljevići (59:196). Hasandedić piše da su u Muljima, prije doseljenja Kazanac-paše, živjeli”… Jovan Bijelić i neki Oldljević, koji se smatraju starincima (98:225). Okiljevići su nastanjeni i u gatačkom selu Platice, odakle je narodni heroj Mileta Okiljević (1921-1944). Mileta se odlikovao hrabrošću i požrtvovanjem. U borbama na Neretvi i Sutjesci, po Hercegovini i Crnoj Gori, proslavio se i postao “legendarni junak 10. hercegovačke brigade”. U napadu na njemačko utvrđenje na Gatu (maja 1944) upao je u njemački bunker, i “četvoricu izbacio iz stroja”, ali su ga Nijemci tu savladali. Vezanog Miletu poveli su u Gacko. Kada su stigli u Avtovac, “četnici, u čijim se rukama nalazilo mjesto, otkupili su ga od Nijemaca za 60 volova koje su pokupili iz kuća čiji su članovi bili u partizanskim jedinicama”. Svirepo su ga mučili, ali se Mileta i tada herojski držao i prkosio protivniku. Strijeljan je jednog junskog dana 1944. godine u blizini Gacka (169:41,42).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Marko

      Da li vam je poznato, da li su Okilji iz Srednje Bosne nastali od Okiljevića

    • Pavle Okiljević

      Poreklo Okiljevića je iz Dubrovačke Republike. U njoj su živela tri brata koji su bili
      jedan je bio trgovac pamukom odatle potiče prezime Pamučina
      drugi je pravio ršum i odatle potiče prezime Ršumović
      treći je merio okama i odatle je prežime Okiljević
      Njihovi potomci su se doselili u okolinu Gacka i to Platice, Mioljače i Jasenik.