Порекло презимена Окиљевић

29. фебруар 2012.

коментара: 3

Презиме Окиљевић, према књизи Риста Милићевића “Херцговачка племена”, потиче из херцеговачког села Липник (Гацко), које је засновао Јован Бијелић из Муља када га је протерао Казанац-паша. Бијелић се настанио у шуми где је касније настало село Липник. Од тог Бијелића, према Јевту Дефијеру, потичу Окиљевићи.

Окиљевићи су настањени и у Гатачком селу Платице. Из овог села је пореклом и познати српски песник Љубивоје Ршумовић, чији су се преци некад презивали Окиљевић.

КРСНА СЛАВА: Свети Стефан

ПОЗНАТИ: Љубивоје Ршумовић

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Војислав Ананић

    ОКИЉЕВИЋ (п). у Липнику (Гацко), селу које је засновао Јован Бијелић из Муља када га је протјерао Казанац-паша. Бијелић се настанио у шуми гдје је касније настало село Липник. Од тога Бијелића, према Дедијеру, потичу Окиљевићи (59:196). Хасандедић пише да су у Муљима, прије досељења Казанац-паше, живјели”… Јован Бијелић и неки Олдљевић, који се сматрају старинцима (98:225). Окиљевићи су настањени и у гатачком селу Платице, одакле је народни херој Милета Окиљевић (1921-1944). Милета се одликовао храброшћу и пожртвовањем. У борбама на Неретви и Сутјесци, по Херцеговини и Црној Гори, прославио се и постао “легендарни јунак 10. херцеговачке бригаде”. У нападу на њемачко утврђење на Гату (маја 1944) упао је у њемачки бункер, и “четворицу избацио из строја”, али су га Нијемци ту савладали. Везаног Милету повели су у Гацко. Када су стигли у Автовац, “четници, у чијим се рукама налазило мјесто, откупили су га од Нијемаца за 60 волова које су покупили из кућа чији су чланови били у партизанским јединицама”. Свирепо су га мучили, али се Милета и тада херојски држао и пркосио противнику. Стријељан је једног јунског дана 1944. године у близини Гацка (169:41,42).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Марко

      Да ли вам је познато, да ли су Окиљи из Средње Босне настали од Окиљевића

    • Павле Окиљевић

      Порекло Окиљевића је из Дубровачке Републике. У њој су живела три брата који су били
      један је био трговац памуком одатле потиче презиме Памучина
      други је правио ршум и одатле потиче презиме Ршумовић
      трећи је мерио окама и одатле је прежиме Окиљевић
      Њихови потомци су се доселили у околину Гацка и то Платице, Миољаче и Јасеник.