Poreklo prezimena Nedimović

28. februar 2012.

komentara: 24

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (24)

Odgovorite

24 komentara

  1. Nemanja

    Pozdrav moji dragi Nedimovići. Zovem se Nemanja ( prezime možete pogađati 😉 i iz Banja Luke sam. Moji su porjeklom iz Gornjeg Lipnika. Otac Milorad, djeda Božo, a pradjeda Pane Nedimović. Srce mi je puno dok čitam ove vaše poruke, a znam da smo svi u bliskom ili nešto daljem srodstvu. Tata mi je zaista spominjao da porjeklo vodimo sa Skadra i da je u našem mjestu bila crkva posvećena svetom Đorđu pa je i logično da svi slavimo Đurđevdan. Takođe je spominjao da smo se nekada prezivali Gorkići ili Grkovići. Znam da imam dosta bliže rodbine u Vojvodini (od Novog Sada, Futoga, preko Zrenjanina i dalje) pošto se tamo naša porodica uglavnom iseljavala poslije drugog svjetskog rata. Takođe mi je rano usađeno da se naše prezime izgovara sa kratko silaznim samoglasnikom e, a ne naglašenim i , kako mnogi u mojoj okolini izgovaraju (molio bih potvrdu toga, ako neko zna). Ima i dosta muslimana Nedimovića i oni su iz okoline Bihaća pa mislim da smo nekada davno vjerovatno bili ista porodica. U svakom slučaju, puno vas sve pozdravljam.

  2. Milorad Lonić

    Jovan Cvijić i Milan Karanović, u knjizi Naselja i poreklo stanovnika- Pounje u Bosanskoj Krajini, knjiga 20. iz 1925. godine pišu:
    – Pre 100 godina (knjiga je štampana1925. godine) iz Like u Veliki Radić došli su Nedimovići, zvali su se Grkovići. Predak im, što se često selio bude prozvan „NEDIM“ (nije nigde dugo dimio) i potomke Nedimovići. Jedan od njih otisnu lonac sa police pa prozvani Lonići (3 kuće u polju), slave Đurđevdan.
    Na drugom mestu u istoj knjizi pišu: Starinačke su porodice Grković-Nedimović. Ima ih sa 9 prezimena i to: Grkovići, Žige, Nedimovići, a od Nedimovića: Lonići, Đukanovići, Vajkanovići, Marići, Purari i Ćazići. Pre 80 godina iz Radića u Jasenicu otišli su Nedimovići.

    Pop Luka Nedimović iz Jasenice, kome je 75 godina, priča (između 1920 i 1925. godine) za poreklo svoga roda ovo: Njegov pranđed menjao često mesta u selenju i nigdje nije mogao dugo da se skrasi. Zvao se Grković a prozvan je Nedim što nije nigde mnogo „dimio“.

    Ovo su svedočenja koja je sveštenik Lukačuo od svog Đeda, dakle od pod kraj 18 veka, a koja su ovekovečena kroz knjigu koju je izdala Srpska kraljevska akademija.
    S poštovanjem,

  3. Milorad Lonić

    Srbi Nedimovići i Lonići iz Podgrmeča su od Grkovića i nisu u srodstvu sa Nedimovićima i Lonićima muslimanske veroispoveti.

  4. Nedim

    Prezime Nedimović ima u selu Aljkovići općina Banovići. Muslimansko selo, međutim nemaju informacije o porijeklu.