Порекло презимена Недимовић

28. фебруар 2012.

коментара: 24

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (24)

Одговорите

24 коментара

  1. Nemanja

    Pozdrav moji dragi Nedimovići. Zovem se Nemanja ( prezime možete pogađati 😉 i iz Banja Luke sam. Moji su porjeklom iz Gornjeg Lipnika. Otac Milorad, djeda Božo, a pradjeda Pane Nedimović. Srce mi je puno dok čitam ove vaše poruke, a znam da smo svi u bliskom ili nešto daljem srodstvu. Tata mi je zaista spominjao da porjeklo vodimo sa Skadra i da je u našem mjestu bila crkva posvećena svetom Đorđu pa je i logično da svi slavimo Đurđevdan. Takođe je spominjao da smo se nekada prezivali Gorkići ili Grkovići. Znam da imam dosta bliže rodbine u Vojvodini (od Novog Sada, Futoga, preko Zrenjanina i dalje) pošto se tamo naša porodica uglavnom iseljavala poslije drugog svjetskog rata. Takođe mi je rano usađeno da se naše prezime izgovara sa kratko silaznim samoglasnikom e, a ne naglašenim i , kako mnogi u mojoj okolini izgovaraju (molio bih potvrdu toga, ako neko zna). Ima i dosta muslimana Nedimovića i oni su iz okoline Bihaća pa mislim da smo nekada davno vjerovatno bili ista porodica. U svakom slučaju, puno vas sve pozdravljam.

  2. Милорад Лонић

    Јован Цвијић и Милан Карановић, у кнјизи Насеља и порекло становника- Поуње у Босанској Крајини, књига 20. из 1925. године пишу:
    – Пре 100 година (књига је штампана1925. године) из Лике у Велики Радић дошли су Недимовићи, звали су се Грковићи. Предак им, што се често селио буде прозван „НЕДИМ“ (није нигде дуго димио) и потомке Недимовићи. Један од њих отисну лонац са полице па прозвани Лонићи (3 куће у пољу), славе Ђурђевдан.
    На другом месту у истој књизи пишу: Стариначке су породице Грковић-Недимовић. Има их са 9 презимена и то: Грковићи, Жиге, Недимовићи, а од Недимовића: Лонићи, Ђукановићи, Вајкановићи, Марићи, Пурари и Ћазићи. Пре 80 година из Радића у Јасеницу отишли су Недимовићи.

    Поп Лука Недимовић из Јасенице, коме је 75 година, прича (између 1920 и 1925. године) за порекло свога рода ово: Његов пранђед мењао често места у селењу и нигдје није могао дуго да се скраси. Звао се Грковић а прозван је Недим што није нигде много „димио“.

    Ово су сведочења која је свештеник Лукачуо од свог Ђеда, дакле од под крај 18 века, а која су овековечена кроз књигу коју је издала Српска краљевска академија.
    С поштовањем,

  3. Милорад Лонић

    Срби Недимовићи и Лонићи из Подгрмеча су од Грковића и нису у сродству са Недимовићима и Лонићима муслиманске вероисповети.

  4. Nedim

    Prezime Nedimović ima u selu Aljkovići općina Banovići. Muslimansko selo, međutim nemaju informacije o porijeklu.