Порекло презимена Нешић

28. фебруар 2012.

коментара: 93

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (93)

Одговорите

93 коментара

  1. Неша

    Мој деда , прадеда и чукун деда су из Мраморца код Смедеревске Паланке.
    Моја баба ми је причала да су Нешићи од хајдука Неше који је на Косову и Метохији убио турчина и морао је због крвне освете да бежи. . Имао је три сина једног је послао на север Србије други је отишао на југ околина Лесковца а трећи околина Тополе.

  2. Неша

    Заборавио сам да додам да нам је слава СВЕТИ ГЕОРГИЈЕ( ЂУРЂЕВ ДАН)
    Живела Србија

  3. Vladan Nešić

    Moj otac Vukoslav Nešić rođen je 1926. u Galibabincu, okolina Svrljiga, podno planine Device i Rtnja. Prošao je sremski front u II svetskom ratu. Slava je sveti Mrata (sveti stefan Dečanski). Deda se zvao Stanimir, rođen 1890 godine i pobegao je za vreme I svetskog rata iz bugarskog logora. Prababa se zvala Paulina. Brat mog oca Vukadin 1923. proveo je 4 godine u logoru Stalag 17 u Austriji. Pradeda se zvao Dragić a prababa Velika što su tipična crnogorska imena.

    E sada, pošto sam ja rođen i živeo u Prištini do 1999. našao sam neke Nešiće iz Kosovske Mitrovice. Mislim da su slavili istu slavu. Po njihovoj priči su tri brata Nešića izbegla iz Crne Gore zbog krvne osvete i raselili se u K.Mitrovicu, centralnu Srbiju (Šumadiju) i Istočnu Srbiju odakle su predpostavljam moji koreni (potez od Leskovca, Pirota do Svrljiga).

  4. Mihajlo Nesic

    Kako kaze moj otac, Nesici su se doselili u okolinu Nisa sa Kosova (ne znam tacno u kom periodu)

  5. goran nesic

    nesici od kojih ja poticem slave vraceve 14 novembar moji preci su iz opstine kosovska mitrovica selo kovačica visoko na kopaoniku oblast( kosovska šalja) mesna kancelarija selo bajgora zbog albanaca sisli su u selo šljivovica opstina vucitrn dabi 1980 sisli u vucitrn a sada smo u kragujevcu

  6. goran nesic

    Znam da su iz sela kovacice neki otisli u selo glavotina kod pristine i u prilužje svi slave vraceve a neki su promenili prezimena moji si sisli u sljivovicu bilo je nekoliko familija nesica u tom selu

  7. Јелена Нешић

    Помаже Бог драга браћо и сестре Нешићи,

    Мени је деда увек причао да смо ми Нешићи пореклом из Херцеговине. Славимо славу Света Петку, иначе су четри колена Нешића из села Сења код Ћуприје , где је манастир Раваница.Сада живимо у Параћину.
    Мој покојни деда је водио породично стабло, имао је све записано и исто ми је причао да смо порекло од Неше, који је имао 3 сина.
    Волела бих да ми се јави неко из Херцеговине ко је Нешић.
    од Бога свако добро.

    • Ivana Nesic

      I mi slavimo Svetu Petku,moj deda je Jovan Nesic,od oca Atanasija Nesica,poreklom iz Smederevske Palanke,a ziveli su u Paracinu.Deda se kasnije preselio u Trstenik i sada smo tamo.U Trsteniku ima Nesica koji nam nisu rodjaci,a mislim da sam konacno nasla Nesice koji to jesu i slave istu slavu.Srdacan Pozdrav!

    • Ness

      I moji poticu iz okoline Jagodine pa se doselili u Petrovcu na Mlavi. Ćuprija je blizu toga. Pitaću baš moje odakle tacno poticu tj ćaleta ako zna. Deka i baka su nazalost pokojni.

    • Ness

      Moji su se iz Jagodine doselili u Petrovcu na Mlavi. Jagodina je kud i kamo blizu Ćuprije. Pitaću ćaleta zna li nesto jer mi deka i baka odavno već pokojni.

    • Dragica

      Ja sam Dragica i moje djevojačko prezime je Nesic.moji slave Svetu Petku,i Srdjevdan.žive u likodri opstina Krupanj.

  8. Nesić

    Moje poreklo dolazi kada je car Nikola poklonio neke porodice Srbiji da se nasele na jugu Srbije. I od tada su naselili okolinu Kuršumlije.

    • Milica

      Moja porodica je sa juga Srbije iz Niša smo. Deda Miroljub 1949.
      I pradeda Hristivoje rodjen u selu Pirkovac u opštini Svrljig. Ne znam koje godine je on rodjen. Znam jako malo o svojim predacima. Mozda smo neki rod ako znate nešto više o Nešićima na jugu Srbije molim Vas da se javite.

  9. Milos

    Znam do cukundede, i mi svi iz Srema, tacnije Ugrinovci kod Beograda. Slavimo Djurdjevdan. Pozdrav Nesici! 🙂

  10. Joca Nesić

    Zbog fakultetskog projekta o poreklu, nedavno sam se zainteresovala za poriču istoriju. Pitala sam dedu i oca. Ispričali su mi, da je prezime Nešić nastalo još u vreme Turaka. Naši preci su živeli u tadašnjoj Hercegovini. Zbog krvne osvete, gonili su ih Turci. Zbog toga otac zvan Neša ( otud prezime Nešić ) sa 11 sinova krenuo je da beži na jug Srbije. Na putu za Srbiju, otac Neša je ubijen, a 11 braće je stiglo u Srbiju. Uzeli su prezime Nešić, za spomen na oca. Svaki je otišao u različiti deo Srbije. Moji su iz malog sela Krnić, kod Šapa. Nadam se da je moj tekst pomogao.

    • Милорад Богдановић

      Е како би лијепо било да факултетско образована Joca Nesić користи своју ћирилицу, као претци њени.

      • Joca Nesić

        Izvinjavam se gospodine.
        Nisam jedina koja je pisala latinicom.
        Na telefonu imam samo latiničnu tastaturu. Da imam ćirilični, naravno bi pisala njome.
        Još jednom se izvinjavam, ako sam Vas ičim uznemirila.
        Hvala na razumevanju
        Joca Nešić

    • Vlada Nesic

      Pozdrav posto sam i ja iz sela Krnic kod Sapca (slavimo Svetog Nikolu) mi smo familija samo neznam ko su vam roditelj ako kada procitate poruku voleo bih ako mozete da mi se javite familija smo.
      Hvala pozdrav