Меселџија

26. фебруар 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав

    Меселџија

    Г-ђа Јовић (или Ивић, потпис је “докторски”), из Манхајма, пита за порекло презимена и породице Меселџија. Без адресе, наводећи само крсну славу. Св. Јован Крститељ, о месту одакле њена породица потиче не каже ни реч, али пише да су “у општини Купрес биле двије фамилије тог презимена, у Гламочу их је исто било, као и у Војводини”. И поред тога што смо, да не будемо лажно скромни, заиста стручни, где морамо рећи да нисмо и видовити. Ипак:
    До краја 19. века, Меселџија је, према пописима православних епархија у Босни, било у Гламочу, Ливну и Стројицама (Герзово). Сви су славили Св. Јована (Сабор Св. Јована), као и наша читатељка. Према истраживањима Земаљског музеја, у Ливну их није било после Другог светског рата. Није познато да ли су се иселили, а сеоба је било и после Првог светског рата, као и након 1945, или су, неки, изумрли, а сигурно многи страдали ондашњој НДХ. Али их зато налазимо у Купрешком пољу, у Новом Селу у првој половини 20. века, у засеоку под Мосором, заједно са Мандићима и Марићима. Ту су се доселили из Прибеља (Дубраве, Гламоч) око 1840, а славили су св. Јована Крститеља.
    У једном брдовитом засеоку у Босанској Крајини, записано је да је до почетка 19. века, пре данашњих становника, живео предак данашњих Меселџија: “Ту му је додијало, па је одселио на Купрес. Био је јако богат.” Ако нам се читатељка јави, са “мало више података”, одговорићемо јој где је то живео и како се звао, те какав је био, према опису у књизи о овом крају Босне, њен предак, као и порекло саме речи меселџија.

    • Мирко

      Поштовани,
      Ја сам по мајци од породице Меселџија, колонизовани у Младеново из Новог села па бих Вам био захвалан на наставку о претку Меселџија и поријеклу и значењу презимена.