Poreklo prezimena Mećava

26. februara 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

 1. Mećava Goran

  Poštovani,
  Slava porodice Mećava je Sveti Georgije, 6 maj. Koliko je meni poznato vodimo prijeklo iz Like. Nije mi poznato odakle smo došli u Liku. Predpostavljam da je prezime mlado i da smo mjenjali prezime. Od poznatih ličnosti su narodni heroji Drugog svjetskog rata Petar Mećava i Mile Mećava. Trenutno veliki broj Mećava živi u Hrvatskoj (Zagreb, Daruvar, Sisak), Bosna (Banja Luka), Srbija (Beograd, Novi Sad).
  Pozdrac!

 2. Petar M. Demić

  Mećave su sa Banije.
  Nemaju nikakve veze sa Likom.

 3. Jasmina

  Gorane,Mecava ima i u Smederevu.Deo moje porodice.

 4. Goran Mećava

  Što se tiče prezimena Mećava, saznao sam da su prije dolaska u Liku a kasnije na Baniju, sa ostalim Đurđevštacima (porodice koje slave Svetog Georgija) bili na Zmijanju, a da su tu došli u 15. vijeku iz Srebrnika gdje su imali imanje koje i danas nosi ime Mećave po kojem su vjerovatno dobili ime. Prije Srebrnika su živjeli u Hercegovini odakle se povlače pred najezdom Osmanlija. Jedan dio saplemenika je išao Dalmacijom, a drugi Sjevernom Bosnom.