Порекло презимена Мратинковић

25. фебруара 2012.

коментара: 2

Презиме Мратинковић није често код Срба али их има по Шумадији и у источној Србији, пише сарадник портала Порекло Дарко Мратинковић. Његов прилог објављујемо у целини:

У општини Гроцка презиме Мратинковић присутно је у местима Дражањ, Пударци, Бегаљица и Калуђерица (могуће је да их има и у неком другом месту, али мени није познато). Мратинковићи из Дражња немају никакве везе са осталима и презиме потиче од имена Мратинко који се презивао Радосављевић. У то време (19. век и раније) презимена нису била стална, ја нисам дошао до података како су се раније презивали Радосављевићи. Мратинко је имао три брата Јована, Ивана и Ранка од којих су настале фамилије Јовановић, Ивановић и Ранковић. Познати француски скулптор и свестки признат уметник Милутин Мратинковић је пореклом из Дражња, где је рођен и живео у раној младости (milutin.mratinkovic.free.fr/index.html).

Иначе Мратинковићи из Дражња су пореклом из места Милетићи у (југо)западној Србији и доселили су се у 19. веку. Крсна слава је Свети Никола.

Мратинковићи из Калуђерице су пореклом из Дражња (могуће је да су се касније у Калуђерицу доселили и неки из других места) као и једна породица која живи у Панчеву и неколико њих у Београду (у Београду их има са пореклом из других крајева). У Београду данас живи и Марта Мратинковић познати клинички психолог и психотерапеут.  Такође, у Београду живи и познати стоматолог др Наташа Мратинковић.

Презиме Мратинковић постоји и у Пожаревцу и околним местима.  Мратинковића  има и у Крагујевцу, а позната одбојкашица Црвене звезде и бивша репрезентативка младе репрезентације Србије и Црне Горе Марија Мратинковић је пореклом из Крагујевца.

КРСНА СЛАВА: Свети Никола

ПОЗНАТИ: Милутин Мратинковић, скулптор;

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Дарко Мратинковић

  Поштовани,
  дошао сам до нових сазнања, тако да морам да извршим малу исправку у односу на текст који сам већ послао, везано за порекло презимена Мратинковић.
  У претходном писму сам грешком написао да су се доселили у село Дражањ из места Милетићи у (југо)западној Србији. Грешка је у неколико слова, у питању је село Милатовићи које се налази у општини Лучани.
  Такође сам пронашао читав родослов, па би можда било од користи да Вам пошаљем следеће: Мрачић Радосав рођен 1765. године, имао је синове Јована, Ивана, Мратинка, Јеремију и Ранка. Они су се по њему презивали Радосављевић, а свако осим Јована који је умро млад је био родоначелник нове фамилије Ивановић, Мратинковић, Јеремић и Ранковић. Мратинко Радосављевић је рођен 1793. године и његови потомци се презивају Мратинковић и једним делом Мрачић. Највећи део њих и даље живи у селу Дражањ (општина Гроцка), а доста су присутни у граду Београду (Нови Београд, Душановац, Калуђерица, Младеновац…). Два брата рођена у Дражњу, Милутин (који је познати скулптор о којем сам прошлог пута писао) и Миодраг су се одселили у Француску где и сад живе као и њихови потомци. Рођени стриц поменуте браће (који се стицајем околности презивао Мрачић) је емигрирао у Канаду и данас у Торонту живе његови потомци.

 2. Mratikovic milutin

  Nista neznate pisete kojekakve gluposti.sto se tice mratinkovica poticu sa kosova.doselili se u azanju.prezime potice od stevana koji je imao sina mratinka a mratinko sinove jakova od kojih su nastali jakovljevici,janju od kojih su nastali janjici,srecka od kojih su nastali srejici i acima koji je uzeo prezime po ocu mratinku i tako su nastali mratinkovici.imate u azanji kod zarka talijana inace maticara ceo rodoslov ko je sa kim u srodstvu.kakav drazanj to je mozda iz novijeg doba.ovo sto sam napisao je argumentovano.