Poreklo prezimena Mirković

25. februar 2012.

komentara: 98

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MIRKOVIĆI

(u Javorju)

Potiču od Raičevića iz Ozrinića kod Nikšića, odakle se Mušo oko 1890. godine doselio u selo Javorje kod Žabljaka, u bratstvo Kavedžića, od kojih je bio oženjen. Prezime Mirković dobili su po svom pretku Mirku.

Mušo je imao dva sina: Milisava i Bogdana-Boja. Oba su bili učesnici prvih ratova, u kojima je Milisav poginuo. Ostala su mu dva sina: Jovo i Ljubo. Bogdan-Bojo je poslije kapitulacije Crne Gore januara 1916. godine stupio u Komitski pokret 1916-1918. godine. Bojo je imao pet sinova: Milana, Boška, Branka, Vojina i Veljka. Milan se nalazio u zarobljeništvu u Njemačkoj u vremenu od 1941-1945. godine, a ostali Bojovi sinovi su bili aktivni učesnici NOR-a od 1941.

– 1945. godine. Branko je bio u najužem Partijskom sreskom rukovodstvu i u ratu je od prvih ustaničkih dana; ostao je na radu na terenu u ilegali kada je Sreski komitet donio odluku da krenu za jedinicama u pravcu zapadne Bosne. Na terenu je bilo nemoguće opstati zbog stalnih potjera i pretresa od strane neprijateljskih jakih snaga. Uhvaćeni su negdje u okolini Kalinovika i u Kalinoviku ubijeni. Branko se na strelištu držao izuzeto hrabro tako da je svojim herojskim držanjem zadivio i svoje neprijatelje. Strijeljanje je izvršeno novembra 1942. godine. Vojin nastavlja borbu protiv neprijatelja i kao istaknuti i prekaljeni revolucionar i nepomirljivi borac za slobodu stalno je bio u stroju čelnih ratnika; tako je okončao svoj životni put kod Brodareva 1943. godine. Veljko je sa svojom braćom bio u jedinicama NOV-a od 1941. godine. Najprije je bio u Durmitorskom odredu, kasnije je uhvaćen i zatvoren u Kolašinski zatvor. Potom je bio u stroju Četvrte crnogorske proleterske brigade u čijim je redovima ranjavan. Njihov brat Boško je bio u NOP-u od 1941. godine; bio je aktivan u narodnoj vlasti na terenu, gdje je svojim radom i autoritetom dao veliki doprinos razvoju seoskih odbora. U svojoj sredini je uživao ugled kao dobar čovjek do čije riječi se držalo; uvažavan je i biran u društveno-političke organizacije u opštini.

Slave Malu Gospođu, a prislužuju Ilindan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (98)

Odgovorite

98 komentara

  1. Andjela Mirkovic

    Poštovanje, moje ime je Andjela Mirković, moji koreni koliko znam potiču blizu Obrenovca, selo Trstenica ili Piroman. Deda mi je bio Dragoljub, nažalost mlad je ubijen, pa ni moj otac ne zna dosta toga, imao je dva brata Bogoljuba i Miodraga, od oca Isaila i majke Zorke. Slavili su Jovanjdan. Bila bih Vam veoma zahvalna ako neko ima bilo kakvu informaciju!
    [email protected]

    • Radomir

      Svi Mirkovići koji slave Jovanjdan najvjerovatnije vode porijeklo iz Banjana (pleme u Staroj Hercegovini). Iz Banjana su se raseljavali pa ih ima svuda po Srbiji i Crnoj Gori. Daljim porijeklom su od Pavićevića iz Dola Pješivačkog.

    • Borislav Mirković

      Poštovanje Anđela! Jeste da ste davno pisali i pitali za poreklo Mirkovića ali mislim da nikad nije kasno da se sazna za poreklo.Poreklo Mirkovića koji slave Jovanjdan uglavnom vodi iz sela Macavare pored Nikšića. Imate knjigu koju je skoro napisao i izdao Drago Mirković a zove se ” Mirkovići iz Macavara”. Tu je jako dobro objašnjeno pa možda tu možete pronaći nešto. Svako dobro želim!

  2. Mirkovic

    Mirkovici iz sela Dragocaj Banjaluka ima dvije Loze koje nisu navodno u krvnom srodstvu.Jedni su dosli iz Crne gore otprilike 1700 i neke godine predak Jakob Mirkovic ,a drugi Stojan navodno iz Loze Mirkovica iz Kolunica Bosanski Petrovac.Obe loze slave Svetog Nikolu.Sad bi trebalo mozda obaviti DNK genetsko testiranje po ocu

  3. miodrag mirković

    nešto o poreklu mirkovića iz like…hvala

  4. Mirković Marko

    Pozdrav

    Dali neko može da mi odgovori odakle potiče poreklo Mirkovića iz sela Jasenica opština Srebrenik ( BIH)