Порекло презимена Мирковић

25. фебруар 2012.

коментара: 97

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИРКОВИЋИ

(у Јаворју)

Потичу од Раичевића из Озринића код Никшића, одакле се Мушо око 1890. године доселио у село Јаворје код Жабљака, у братство Кавеџића, од којих је био ожењен. Презиме Мирковић добили су по свом претку Мирку.

Мушо је имао два сина: Милисава и Богдана-Боја. Оба су били учесници првих ратова, у којима је Милисав погинуо. Остала су му два сина: Јово и Љубо. Богдан-Бојо је послије капитулације Црне Горе јануара 1916. године ступио у Комитски покрет 1916-1918. године. Бојо је имао пет синова: Милана, Бошка, Бранка, Војина и Вељка. Милан се налазио у заробљеништву у Њемачкој у времену од 1941-1945. године, а остали Бојови синови су били активни учесници НОР-а од 1941.

– 1945. године. Бранко је био у најужем Партијском среском руководству и у рату је од првих устаничких дана; остао је на раду на терену у илегали када је Срески комитет донио одлуку да крену за јединицама у правцу западне Босне. На терену је било немогуће опстати због сталних потјера и претреса од стране непријатељских јаких снага. Ухваћени су негдје у околини Калиновика и у Калиновику убијени. Бранко се на стрелишту држао изузето храбро тако да је својим херојским држањем задивио и своје непријатеље. Стријељање је извршено новембра 1942. године. Војин наставља борбу против непријатеља и као истакнути и прекаљени револуционар и непомирљиви борац за слободу стално је био у строју челних ратника; тако је окончао свој животни пут код Бродарева 1943. године. Вељко је са својом браћом био у јединицама НОВ-а од 1941. године. Најприје је био у Дурмиторском одреду, касније је ухваћен и затворен у Колашински затвор. Потом је био у строју Четврте црногорске пролетерске бригаде у чијим је редовима рањаван. Њихов брат Бошко је био у НОП-у од 1941. године; био је активан у народној власти на терену, гдје је својим радом и ауторитетом дао велики допринос развоју сеоских одбора. У својој средини је уживао углед као добар човјек до чије ријечи се држало; уважаван је и биран у друштвено-политичке организације у општини.

Славе Малу Госпођу, а прислужују Илиндан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (97)

Одговорите

97 коментара

  1. Andjela Mirkovic

    Poštovanje, moje ime je Andjela Mirković, moji koreni koliko znam potiču blizu Obrenovca, selo Trstenica ili Piroman. Deda mi je bio Dragoljub, nažalost mlad je ubijen, pa ni moj otac ne zna dosta toga, imao je dva brata Bogoljuba i Miodraga, od oca Isaila i majke Zorke. Slavili su Jovanjdan. Bila bih Vam veoma zahvalna ako neko ima bilo kakvu informaciju!
    [email protected]

    • Радомир

      Сви Мирковићи који славе Јовањдан највјероватније воде поријекло из Бањана (племе у Старој Херцеговини). Из Бањана су се расељавали па их има свуда по Србији и Црној Гори. Даљим поријеклом су од Павићевића из Дола Пјешивачког.

    • Borislav Mirković

      Poštovanje Anđela! Jeste da ste davno pisali i pitali za poreklo Mirkovića ali mislim da nikad nije kasno da se sazna za poreklo.Poreklo Mirkovića koji slave Jovanjdan uglavnom vodi iz sela Macavare pored Nikšića. Imate knjigu koju je skoro napisao i izdao Drago Mirković a zove se ” Mirkovići iz Macavara”. Tu je jako dobro objašnjeno pa možda tu možete pronaći nešto. Svako dobro želim!

  2. Mirkovic

    Mirkovici iz sela Dragocaj Banjaluka ima dvije Loze koje nisu navodno u krvnom srodstvu.Jedni su dosli iz Crne gore otprilike 1700 i neke godine predak Jakob Mirkovic ,a drugi Stojan navodno iz Loze Mirkovica iz Kolunica Bosanski Petrovac.Obe loze slave Svetog Nikolu.Sad bi trebalo mozda obaviti DNK genetsko testiranje po ocu

  3. miodrag mirković

    nešto o poreklu mirkovića iz like…hvala