Порекло презимена Мирковић Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ МИРКОВИЋИ (у Јаворју) Пот Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ МИРКОВИЋИ (у Јаворју) Пот Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Мирковић

Порекло презимена Мирковић

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИРКОВИЋИ

(у Јаворју)

Потичу од Раичевића из Озринића код Никшића, одакле се Мушо око 1890. године доселио у село Јаворје код Жабљака, у братство Кавеџића, од којих је био ожењен. Презиме Мирковић добили су по свом претку Мирку.

Мушо је имао два сина: Милисава и Богдана-Боја. Оба су били учесници првих ратова, у којима је Милисав погинуо. Остала су му два сина: Јово и Љубо. Богдан-Бојо је послије капитулације Црне Горе јануара 1916. године ступио у Комитски покрет 1916-1918. године. Бојо је имао пет синова: Милана, Бошка, Бранка, Војина и Вељка. Милан се налазио у заробљеништву у Њемачкој у времену од 1941-1945. године, а остали Бојови синови су били активни учесници НОР-а од 1941.

– 1945. године. Бранко је био у најужем Партијском среском руководству и у рату је од првих устаничких дана; остао је на раду на терену у илегали када је Срески комитет донио одлуку да крену за јединицама у правцу западне Босне. На терену је било немогуће опстати због сталних потјера и претреса од стране непријатељских јаких снага. Ухваћени су негдје у околини Калиновика и у Калиновику убијени. Бранко се на стрелишту држао изузето храбро тако да је својим херојским држањем задивио и своје непријатеље. Стријељање је извршено новембра 1942. године. Војин наставља борбу против непријатеља и као истакнути и прекаљени револуционар и непомирљиви борац за слободу стално је био у строју челних ратника; тако је окончао свој животни пут код Бродарева 1943. године. Вељко је са својом браћом био у јединицама НОВ-а од 1941. године. Најприје је био у Дурмиторском одреду, касније је ухваћен и затворен у Колашински затвор. Потом је био у строју Четврте црногорске пролетерске бригаде у чијим је редовима рањаван. Њихов брат Бошко је био у НОП-у од 1941. године; био је активан у народној власти на терену, гдје је својим радом и ауторитетом дао велики допринос развоју сеоских одбора. У својој средини је уживао углед као добар човјек до чије ријечи се држало; уважаван је и биран у друштвено-политичке организације у општини.

Славе Малу Госпођу, а прислужују Илиндан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (75)

 • bora

  Lokacija Šid.
  Zadnji podatak po crkvenim knjigama dedin pradeda (moj čukun,čukun deda) umro 1807. poživeo 70 god.
  Krsna slava Sveti Avramije 11. novembar.
  Ima li igde spisi, knjige o ranijim pokolenjima?

  Одговори
 • Nikola Mirkovic

  Mirkovici iz Banjana (selo Macavari) su porijeklom od Pavicevica iz Bjelopavlica, kao i Bajovići i Perovici iz Banjana i Bajcetici iz Bilece.(tri brata Mirko Pero i Bajo)
  Mirkovici u Bileci su isti Mirkovici iz Macavara samo su zbog tragedije na svadbi, kada je nehotice brat ubio brata odselili na Baljke, mada je na nasu obostranu radost sada sve oprosteno i zaboravljeno.
  Da naglasim da svake godine krajem jula ima skup Mirkovica koji vode porijeklo iz Banjana-Macavara.

  Одговори
  • marija

   Nikola koje godine se desila ta tragedija.Jer mi je otac pričao da su naši Mirkovići pobegli iz Banjana u Valjevo zbog nekog nemilog dogadjaja.Mislim da se radi o periodu negde između 1790-1820

   Pozdrav
   Marija

   Одговори
 • Nedeljko

  Loza Mirkovića je u vreme Kočine krajine krenula iz sela Lukova kraj Nikšića. Raselili su se u dva pravca : prvi ka Stolcu (Hercegovina) i drugi ka Valjevu. Krsna slava im je Sveti Vrači koju nisu menjali nikada kao ni prezime. Moj deda Aleksa rođen je 1842., živeo je u Stolcu je i umro je 1902.g.

  Одговори
 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  МИРКОВИЋ

  -Пироман, прва половина 18. века, Комирић у Рађевини, Јовањдан, уз Павловиће.
  -Јабучје, после 1827. године, Веселиновци у Колубари, Ђурђиц.
  -Каленић, после 1827. године, Причевић у Подгорини, Томиндан.
  -Милорци, после 1827. године, Штрпци-Стари Влах, Лучиндан.
  -Трстеница, после 1827. године, Лончаник у околини, Јовањдан, доводци.
  -Рвати, после 1827. године, Богатић у Мачви, Јовањдан.

  Одговори
 • Ivana

  Prvi Mirkovic iz moje loze dosao je sa Cetinja pre oko 300 godina, u selo Pivnice(Vojvodina, 60 km od Novog Sada), bio je svesteno lice, sagradio crkvu u istoimenom selu, s obzirom na to da nije imao dece, njegov brat je nastavio lozu, pre mene ima 9 kolena Mirkovica, nije mi sveska trenutno tu, tako da ne znam imena sva 🙂 Slavimo Svetog Stefana 9og januara, a jedini koji nastavlja nasu lozu je moj brat. Pozdrav Mirkovici, a ako ima jos neko poreklom iz CG, nek ostavi komentar 🙂

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Мирковић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Мирковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бабина Лука
  -Бујачић
  -Горња Буковица
  -Жабари-1
  -Жабари-2
  -Кланица
  -Кунице
  -Лесковице
  -Лозница
  -Маљевић
  -Пепељевац
  -Попучке
  -Причевић
  -Стапар

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Мирковић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Мирковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Велики Борак
  -Бурово
  -Венчани
  -Миросаљци
  -Рудовци
  -Трбушници
  -Чибутковици
  -Мељак
  -Брајковац-изумрли.

  Одговори
 • Miroslav B Mladenović Mirac lokalni etnolog i istoričar Vlasotince

  Род Мирковића из Црне Горе се заселио и у власотиначком крају.

  Једна фамилија се заселила у Власотинце, гдје све до 80.г 20 века био познати фотограф Јован Мирковић-који је форографисао: и партизане и четнике и недићевце и држаићевце; тако да је захваљујући њемо оста писани траг о нашој суровој српској историји на југу Србији.

  Као фотограф аматер(са сменом 8) био сам његов сарадник и драги пријатељ, а посао фотографа је наставио љњгов син Перица Мирковић, који нажалост у млађим годинама умро на почетку 21. века.
  И овог пута сматрам да треба једна улица да носи његово име, а писао сам у лкланом листу „Власина“ о чика Јови Мирковићу-фотографу са насловом:“Пази птичица“.

  Захваљујући њему је су многе успомене печалбара на вашарима Чобанца (2 август Светилија) и другим вашарима у власотинаћко-црнотравдком карју оставио свима нама пиосани траг о постојању нашег детињства, младости и радости живота печалбара у планини.

  Друга фамилија је засељена у планинско село Градиште у општини Власотинце.

  Мирослав Б Младеновић Мирац локални етнолог и историчар и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
  11. новембар 2013.г. Власотинце, република Србија

  Одговори
  • Vanja Mirkovic

   Da mi nije zadat semninarski rad na temu porekla nikad ne bih saznala sve ovo. Moj pokojni deka Tomislav Mirković sina Jove Mirkovica i Gospare, sa svojom braćom Dušanom, Brankom, i sestrama Bosiljkom i Desankom nije bio u kontaktu koliko ja znam. Deka mi se preselio u Beograd ali je poreklog ii CG zanima me da li neko nešto zna o spomenutim imenima i ljudima deka mii je rodje 1934. a preminuo je 2009.
   Hvala unapred

   Одговори
 • Milos

  Kako mogu dobiti poreklo Mirkovica iz sela Orasac kod Obrenovca.
  Jedan clan porodice Mirkovic, Milorad U prvoj cetvrtini 20 veka dosao je kod svog dede po majci Pere Milovanovic u selo Stubline kod Obrenovca i tako nastaju Mirkovici u Stublinama.
  Krsna slava Mirkovica u Orascu Djurdjic
  Krsna Slava Milovanovica u Stublinama Petrovdan (CASNE VERIGE ranije).
  U napred hvala.

  Одговори
  • [email protected]

   Dobar dan ,nasla sam da trazite poreklo o Mirkovicima iz sela Orasac kod Obrenovca.Ja sam od Mirkovica iz Orasca Kod Obrenovca sada sam se udala pa imam drugo prezime .Moj tata, mama i brat slave Djurdjic i zive u Orascu i nasa familija .Imamo i u Stublinama rodjake .A dali ste i vi od Mirkovica kada znate da nas ima i u Orascu i u Stublinama.Hvala Svetlana.

   Одговори
  • Milos

   Dobar dan Milose .Ja sam iz te porodice Mirkovic iz Orasca kod Obrenovca .Ja sam se udala ali moji slave Djurdjic ,imamo familiju i u Stublinama.Dali ste i vi iz familije Mirkovic i gde vi zivite.

   Одговори
 • marija

  Moji Mirkovići su došli iz Banjana u Valjevo ne znam koje godine, ali znam da se rodonačelnik naše loze doselio u Vrdnik-Fruška Gora oko 1830. Zvao se Isak Mirković, kasnije se njegovi potomci sele u Irig-Fruška Gora.Slavimo Mitrovdan.

  Одговори
 • ttomovic

  Otac pok svekrve Mirjane Mirković Tomović pok.Jovan Mirković-apotekar iz Šida je porekllom iz sela Pivnica iz Bačke .Ubile su ga ustaše za vreme II rata.

  Одговори
  • Petar Petricevic

   Vrlo ste sturo napisali Vase poreklo o Mirkovicima, iz Pivnica. Mira je kcerka apotekara Jovana Mirkovica, koga su ustase ubile, na Veliku Gospojinu, zajedno sa njegovim rodjenim stricom Arsenom, koji je bio inzenjer. Otac od apotekara Jovana Mirkovica, zvao se Gligorije Glisa Mirkovic, bio je poznati profesorGimnazije, u Novom Sadu, umro je 1962g., u 85g., u Sidu, gde je i sahranjen.Koliko znam, Mira je studirala i zavrsila Stomatoloski fakultet u Beogradu. Moja baka je od Mirkovica i sestra od rodjenog strica Glisi Mirkovicu. Glisa Mirkovic je imao jos dva sina: Nemanju Mirkovica, zavrsio Pravni fak. U Beogradu, ziveo i radio u Novom Sadu. Treci sin Glise Mirkovica, zvao se Stojan Mirkovic inzenjer, upravljao je nad 35000 inzenjera, u General Motorsu, Detroid USA, Rodjena sestra od Glise Mirkovica, zvala se gospojica Soka Mirkovic i bila skolska drugarica Isidore Sekulic, skolovala se i u Becu.Moja baka Milica Mirkovic, udata Milin, njen otac se zvao Matija, majka Sara,imucan i poznat covek. Njegov stariji brat je otisao u Budimpestu, gde je bio sesirdjija i imao je dve kcerke, jednaje rodila Jovana Skerlica, koji je dolazio u Pivnice, kod moje prababe. Brat od rodjenog strica moje prababe i deda Glise Mirkovica je i cuveni profesor dr Lazar Mirkovic cuveni liturgicar, deka Bogoslovskog fakulteta, u Beogradu,u pet manndata i koji je obnovio Hilandar, zajedno sa akademikom Aleksandrom Derokom. Ovo je sve ukratko, Mirkovici iz Pivnica su ostavili veliki trag, u nasem narodu, ali se kako vidim sve zaboravilo. Samo toliko!!! PS otac Glise Mirkovica i otac Lazara Mirkovica, su se odselili u Srem, kao mladi ljudi sa decom, posto su prodali zemlju u Pivnicama i kupili, za vise od deset puta zemlje, u Sremu, tek toliko.

   Одговори
  • Petar Petricevic

   Dodatak tj izmena.umesto 35000 inzenjera treba da stoji 3500 inzenjera!! Brat od rodjenog strica moga pradede (ne prababe) Matije Mirkovica i deda Glise Mirkovica je profesor dr Lazar Mirkovic

   Одговори
  • Petar Petricevic

   Dodatak 3: moram da dodam konacnu ispravku: moj pradeda Matija Mirkovic je imao dva brata od rodjenih striceva, to su otac profesora Glise Mirkovica i otac profesora dr Lazara Mirkovica. Znaci, moja baka Milica Mirkovic udata Milin im je sestra od strica.
   A moj pradeda Matija Mirkovic, je imao starijeg rodjenog brata, koji je imao dve kcerke, koje su dosle u Beograd, jedna je rodila Jovana Skerlica i kcerku, koja je takodje bila knjizevnica i bila je udata za akademika Svetozara Corovica, zivela je sve do sezdesetih godina proslog veka.

   Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Мирковић по местима пребивалишта. Према књизи Радомира Илића „О љубићским елима“.

  -Бресница-1
  -Прислоница
  -Бресница-2, уз Дели-Мариће и др.
  -Лађевци, уз Јањиће.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилие-презимена Мирковић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића „Космај“.

  -Влашка
  -Неменикуће
  -Парцани
  -Раља
  -Раниловић

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Мирковић по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Рогојевац
  -Аџине Ливаде
  -Радовање
  -Нови Милановац
  -Рача
  -Трмбас
  -Ракинац

  Одговори
 • JamezDin

  Postoje Mirkovići i iz Knina, krsna slava je sv. Dimitrije. Da li neko nešto zna o tome?

  Одговори
 • Mira

  Postoje Mirkovići i iz sela Sendola u blizini Kosovske Mitrovice, krsna slava je Lučindan. Smatra se da su naši preci došli iz Crne gore, 1800 godine nas predak je bio Jevto Puskić, a njegov sin Mirko po kome nosimo prezime. Takodje postoje braca Vuksan, Vukasin, Milija koja takodje nose preyime po svom predaku Vuksanu Vuksanoviću, Miliji Miliću, Vukasinu Vukasinoviću.

  Одговори
 • Mira

  Poreklo porodice Mirkovic iz sela Sendola u blizini Kosovske Mitrovice je iz Crne Gore koji su se doselili 1800 godine kako kazu mestani ovog sela, krsna slava je Lucindan 31. oktobra. Nas predak je bio Jevto Puskic, a prezime smo dobili po njegovom sinu Mirku od tada nosimo ovo prezime.

  Одговори
  • Dusko

   Posto slavimo istu slavu Svetog Luku postoji mogucnost da smo ista loza Mirkovica, znaci ovi u Zupu Niksicku i moji kod Pljevalja, takodje prije 250 i vise godina smo doselili u mjesto Metaljka jedno 40 km daleko od Pljevalja prema Bosni na samoj granici.

   Одговори
 • Dusko

  Moji potomci Mirkovici prema saznanjima doselili su se iz Zupe Niksicke pre mozda 250 do 300 godina u jedno mjesto Adzovina oko 40km udaljeno od Pljevalja, na samoj granici Bosne i Hercegovine. Pradjed mi se zvao Anto i slave slavu Sv, Luka, kao i svi Mirkovici u Zupu Niksicku a ne u Banjane oni slave drugu slavu. Pricali su da su zbog osvete morali otici jer su ubili u to vreme nekog turcina. Voleo bi znati tacne podatke koji sve to potkrepljuju.

  Одговори
 • Тешо

  Поможе Бог роде Српски,ја сам Тешо Мирковић из села Горње Забрђе(Угљевик)Република Српска.Тражим своје породичне лозе и везе,знам да се 1670 и неке једна баба Бјелка доселила из Херцеговине у моје село и довела 2 сина Мирка-Мирковићи и Симу-Симићи-е ја сам од тог рода.Зна ли ико ишта о тој лози,славимо славу Свети Јован-Јовањдан.
  Пуно братски поздрава.
  Моја Е-адреса је [email protected]

  Одговори
 • Сања

  Поздрав свима!Ја сам рођена Мирковић.О свом пореклу не знам много.Заправо мој деда Глигорије Мирковић био је сироче ,како кажу од своје седме године,рођен је у селу Граце,Вучитрнска општина,имао је и старијег рођеног брата Николу,који се оженио у Хрватској ,хрватицом и отада нису у контакту били.Отац им се звао Спасоје Мирковић.Касније се мој деда оженио и преселио у Приштини.Славио је славу св.Василије Велики(српска нова година).Ако неко зна нешто више о овој лози нека пише.Хвала унапред!

  Одговори
 • Dejana M.

  Dobar dan svima.

  Ja sam rodjena Mirkovic, iz Beograda. Saznala sam pre nekog vremena nesto malo mom poreklu i familiji.
  Moj Pradeda se zvao Lazar Mirkovic, neznam nazalost kako su se njegovi predci zvali, ali znam da su podreklom iz Cetinja (Crna Gora), pa se posle jedan deo familije u Vojvodinu preselio a drugi Leckovac iz kojeg je moj Pradeda.
  Znam da je moj Pradeda imao 1 brata Luka i jednog polubrata cije ime nisam sigurna, jedino sto znam o tom polubratu je da ima dva unuka Goran i drugo ime neznam.
  A brat Luka je imao sina kog poznajem po imenom Pera, koji je imao sina Luka Mirkovic, koji je ubijen 24. Aprila 2001 u svojoj kuci. Procitala sam u blicu da taj Luka ima 3 cerke, i to je sve sto znam.

  Ako slucajno neko vise zna, nek mi se javi 🙂

  Hvala unapred 🙂

  Одговори
  • Tanja

   Informacije koje mogu da ti kažem o ovoj porodici da su poreklom iz mesta Petrovdo kod Cetinja. Dzukun deda se zvao Petar,dobio je prvo sina Luku koji je dobio ime po Petrovom ocu.Kada je pradeda Luka imao godinu dana preselili su se u Karadjordjevo kod Leskovca,kada je Lukina mama umrla dzukundeda se ponovo oženio i dobio sinove Lazara i Mirka.Luka je bio solunski borac,dok je bio na Solunu dzukundedu Petra ubili su Bugari.Posle I sv.rata počeo je Luka da živi u Beogradu i doveo je i brata Lazara.Luka je dobio sina Peru i Velibora koji je umro od tuberkuloze.Petar je imao tri sina i jednu ćerku.Mirko je ostao u Leskovcu i imao je sedmoro dece i mislim da su svi bili kod pradede Luke da se školuju u Beogradu.Inače Lazareva i Mirkova mama se posle ubistva dzukundede Petra ponovo udala i dobila je sina Radeta,živeo je isto u Beogradu.

   Одговори
  • Ivana

   Zdravo Dejena, interesantan mi je tvoj post pa ti se javljam. Naime, ja sam Mirkovic, a u nasoj lozi je postojao i Lazar i Luka Mirkovic (moj deda). Prema dedinoj prici prvi iz nase loze dosao je iz Cetinja oko 1700 i neke godine nismo sigurni, u Pivnice (Bačka, Vojvodina); mada postoje i naznake da smo iz Macavara kod Niksica (to je tati neki covek rekao sad kad je bio u Crnoj Gori). Slavimo Svetog Stefana 9og januara. Pozdrav

   Одговори
  • dragan

   Dejana,Luka koji je poginuo je rodjeni brat moje supruge Mile koja ima jos dva brata Dusana i Velibora.Njihov otac je Petar , a deda Luka

   Pozdrav,

   Dragan Mirkovic(isto prezime kao i supruga)

   Одговори
 • zoran

  Живим у Републици Српској, општина Котор-Варош, село Маљева.Моји Мирковићи су поријеклом из Црне Горе, наводно околина Никшића.На ово подручје дошли су из Херцеговине у околину Травника-село Мирковићи код Корићана, одакле је једна породица доселила у Маљеву.Да ли неко има било какав одрећенији и тачнији податак о овоме.Наводно, када се племе дијелило онда су једни послани у Босну, а други у Србију, Краљево, Ваљево итд. Славимо Часне Вериге, а претходна слава наводно је била Петровдан.Молим све који то могу, да ми помогну да сазнам макар основне податке о поријеклу.

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Тешко да ћеш било шта ново сазнати за своје поријекло с презименом који носиш, јер презиме Мирковић је настало од имена Мирко, које је учестало вјековима код нас Срба.

  Нпр. Мирковићи се нигдје не спомињу у Шематизму дабробосанском за 1882 као слављеници Часни Верига ни Петровдана, а спомињу се да славе осам различитих слава на скоро читавом простору митрополије.

  Зато, посјети наш Форум, као и Српски ДНК пројекат, упознај се како најбрже и најлакше можеш доћи до сазнања с ким си у сродству неколико стотина година у назад, и ријешио си ову своју енигму.

  Свако добро вам желим.

  Одговори
 • мирослав

  Поздрав свима.Носим презиме Мирковић и живим у Београду.Мој отац који је скоро преминуо у дубокој старости,имао је две сестре и брата,и они су такође рођени у Београду.Њихов отац,мој деда Радоје је рођен у селу Рогојевац код Крагујевца 1892.године.Имао је млађег брата Танасија који је после рата живео и преминуо у Немачкој.Крсна слава им је била Свети Авксентије преподобни.Негде крајем шездесетих година,као дете,отац ме је одвео у Рогојевац,и оно што ме је изненадило било је да је малте не пола села носило наше презиме.Касније ми је и отац причао да нам порекло води из Црне горе,из Колашина одакле су наводно три брата после неког сукоба отишли у Србију где су се разишли свако на своју страну.Пре две године сам покушао у цркви у селу да сазнам имена родитеља,деде и прадеде мога деде Радоја,међутим не постоје књиге у цркви,наводно су изгореле у рату.
  Уколико неко може да се надовеже на ова сазнања био бих му неизмерно захвалан.

  Одговори
  • Defendor

   Поштовани Мирославе,

   У вашем случају, можда би најбоље било да за почетак посетите Архив Србије, тамо имате попис становништва Србије из 1863. године, где бисте требали наћи и ваше претке, али и друге пописе који нису у целости сачувани, те можда нешто има, а можда и нема бар што се тиче вас.

   Како доћи до Архива Србије и пријавити се за преглед књига, најбоље вам је посетити овај чланак, где је то објашњено.

   Тамо се налазе и турски пописи, који су на српском језику, те је могуће и тамо да нађете неке податке.

   Не знам да ли сте погледали шта има у Дигиталној библиотеци портала Порекло, али можда и тамо нађете још неке ствари које вас интересују, јер библиотека обилује грађом за простор централне Србије.

   Одговори
  • Јасна

   Поштовани Мирославе,
   Моје девојачко презиме је Мирковић. Рођена сам у Крагујевцу, а мој деда Радован је рођен у селу Рогојевцу. Немам више никаквих података, али пробаћу да сазнам. Контактирајте ме преко мејла. Поздрав Јасна

   Одговори
 • Nikola

  Pozdrav svima , ja cu vam napisati sve sto znam o mom poreklu ako nesto znate i neko ukoliko je povezan sa mnom neka mi se javi . Deda Nikola i njegov brat Milovan su rodjeni u Donjim Doljanima u Lici u Hrvatskoj , pradeda Dane je rodjen isto u Donim Doljanima , nista dalje od toga ne znam , slava koju slavim je Sv Jovan. Ukoliko neko nesto zna neka mi pise na email [email protected]

  Одговори
 • Војислав Мирковић

  Поздрав људи.
  Ја сам из Бијељине (РС), и мало сам истраживао о свом пореклу. Од оца сам сазнао само да долазимо из Херцеговине или Ц. Горе. Славим Светог Јована Крститеља. На нету сам нашао пар информација, међу којима се највише помиње да су моји преци огранак племена Мартиновићи. Место одакле су дошли је или област око реке Пиве, или облас југоисточно од Боке-Которске. Ако ико има сличне податке о пореклу, нека ми се јави овде, или на [email protected] 🙂

  Одговори
 • Metohijac

  Da li neko ima saznanja o rodoslovu porodice Mirković iz Krzanje(Crna Gora) kao i o poreklu porodice MIRKOVIĆ slave Sv.Dimitrija.

  Одговори
  • MIrkovic M

   Zdravo, moje djevojacko prezime je Mirkovic. Znam da i moje prezime nosi porijeklo iz Krzanje ali su moji vec generacijama na Kosovo bili- kod Peci. Meni je Baka moja pricala o tome malo. Veliki pozdrav

   Одговори
  • Predrag Milic

   Najblizi ste Manojlovicima, koliko ja znam. I dalje vas ima na spomeniku na Kržanji, stari su vas donedavno spominjali. Na Krzanji vise nema nikoga osim rijetkih vikendasa, bio sam prije neki dan sa sinom, setali pustim poljem Rajcetica, tamo su nekad zivjeli i tvoji preci.

   Одговори
 • Раде Бракочевић

  Према истраживачима прошлости Куча, Мирковићи из Кржање су од Љуљановића. То би значило да су рођаци са потурченим Љуљановићима из Диноше и са потурченим Ћетковићима на Фундини – засеок Ледине.
  На Кржањи поодавно нема Мирковића.
  Од ових из села Кржање су Мирковићи у селу Љешница код Берана. Једни су потомци Спасоја попа Љека Миркова Мирковића, а једна породица Милована Илијина, брата од стрица Спасојева. Кучи: Мирковићи, Прелевићи, Вујошевићи и Вујадиновићи су се населили у Љешницу крајем 19.вијека. Погледајте књигу : Љубомир Мирковић, Носталгично путовање у прошлост, издање аутора, Београд, 2005.г.

  Одговори
 • Metohijac

  Pozdrav,Da li neko ima saznanja da je uradjeno porodično stablo bratstva MIRKOVIĆ iz Kržanje(Crna Gora) slave Sv.Dimitrija. Hvala!

  Одговори
 • Žarko Mirkovic

  Poštovani prezimenjaci,
  poreklo Mirkovica po mojim saznanjima i po prici mog dede koji je radio u Matici je da smo doški sa kosova prilikom seobe srba.Deda je imao i knjigu o našem poreklu ali je na žalost izgubljena.
  Pozdrav Žarko Mirković

  Одговори
 • Metohijac

  Knjiga „Nostalgično putovanje u prošlost“ autora Ljubomira Mirkovića ima manjkavosti iz razloga sto autor nije obuhvatio zivotni put svih Mirkovića iz Kržanje,Podgorice koji su krenuli ka Kosovu i Metohiji i Centralnoj Srbiji.
  Pozdrav,Dejan Mirković

  Одговори
  • Јоксим

   Метохијац, добро је што је и толико урадио Љубомир Мирковић, упркос на далеко чувеној кучкој хвалисавости… Како да зна Љубомир Мирковић, или било који други аутор о свим припадницима чак и једног једнородног презимена, кад ни онај који поставља овакав
   коментар не зна ништа о својима… Напиши шта знаш о себи и твојима у Метохији.
   Уради ДНК тест по мушкој линији, па ћеш виђети да ли си од Куча и од којег слоја из племена Куча.

   Одговори
 • Misa

  Da li mi iko moze reci bilo sta o Mirkovicima iz Srema, koji slave Arandjelovdan ?

  Одговори
 • branko mirkovic

  zna li neko o mirkovicima iz silbasa slava miholj

  Одговори
 • Mirkovic

  Zna li neko nesto o oreklu Mirkovica sa Kosova i Metohije, deda mi je iz Pozaranja, a krsna slava nam je Sveti NIkola?? Hvala

  Одговори
 • Lazar Mirkovic

  Metohijac,

  Ja sam iz sela Krzanja, Kuci.

  Imas detaljan nas rodoslov u knjizi Pleme Kuci od Jokanovica

  Одговори
 • Lazar Mirkovic

  Ili mi reci ime oca, đeda i prađeda da cu ti poslati cijeli rodoslov.

  Inace, mi smo Starokuci- Krivodoljani

  Porijeklo od Gojka Mrnjavcevica,

  PozdrAv iz Podgorice

  Одговори
  • Јоксим

   Лазаре, одговор да сте од Мрњавчића , „односно Гојка Мрњавчевића“ је само претпоставка.
   Урадите ДНК тест па ће се виђети јесте ли од разних родова из Куча, или од Мрњавчевића.

   Одговори
 • Metohijac

  Djed VLADIMIR,rodjen1912.god. u Podgorici kao dete posle smrti oca TIODORA došao sa majkom da živi u Metohiji gde je ostao do 1962,potom prelazi da živi u Beogradu gde je i preminuo 1996.god.

  Pozdrav iz Beograda

  Одговори
 • Miodrag

  Da li neko zna nesto o Mirkovićima iz sela Rogač(Republika Srpska),slavimo Sv. Ignjatija

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МИРКОВИЋ (п). Баљци (Билећа). Поријеклом су од племена Мартиновића из Црне Горе. Славе Јовањдан. Некада их је било и у Доњем Поплату (Столац). Становали су у Ружића махали „па се негда та махала звала Мирковина“. Славили су Ђурђевдан (59:160.292). Било их је и у Пребиловцима (Чапљина). Мирковићи су, према неким истраживачима, доселили у Баљке из Бањана. Из Баљака су се расељавали, па их данас има у Билећи, Требињу, Сарајеву, Београду, Бару, у више мјеста Војводине и Црне Горе (160:9-11,170.172).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • slavoljub mirkovic

  Pomoz Bog Mirkovici ! Slavim Sv.Jovana Krstitelja. Pradeda….. i deda (do 50 i neke) su mi ziveli u selu Slivovo kod Novog Brda na KiM. Pamtim da mi je pricao da smo poreklom iz Crne Gore-Kolasina. Ima nas u Kg, Smederevu, Skoplju i dalje. Ko misli da mi je rod neka se javi.

  Одговори
 • Ђорђе Мирковић

  Ја сам из Ужица, тачније село Кремна на обронцима планине Тара.
  Слава свети Врачи.
  Од мога деде добио сам информацију да смо дошли из Црне Горе, тачније из околине Спужа.Када су дошли не зна тачно. Рекао ми је да је један део отишао у Ваљево.
  Е сад кад сам био мали са родитељима сам отишао у Сутоморе, тамо смо игром случаја доспели у апартман такође код Мирковића, домаћин је имао родослов и сазнали смо да потичемо од исте лозе, он је знао да имају неки Мирковићи код Ужица и Ваљева ал није знао где тачно.
  Деда ми је причао да су наши преци учествовали у Српско-турским ратовима од 1876-78. године. На сеоском гробљу имају споменици тим јунацима, тако да то говори да су дошли пре тих ратова.

  Одговори
  • Sonja

   Poštovani Djordje,
   Moje devojačko prezime je Mirković, deda mi je bio Milivoje a njedov otac Radovan. Oni su iz kremana i slave Sv Vrače. Radovan je radio u železnici i dobio premeštaj u Beograd kad je moj deda imao 2-3 god. Moj otac je rodjen u Beogradu i nažalost nikada nismo bili u Kremnima. Volela bih da stupim u kontakt sa nekim od Mirkovića iz Kremana i saznam više o familiji. Bila bih Vam zahvalna ako bi ste me kontaktirali. Pozdrav Sonja

   Одговори
   • Ђорђе

    Наравно Соња, увек сте добро дошли, ево вам мој е-маил, па пишите јер тамо сад слабо ко живи од Мирковића углавном старији људи.
    Ја тренутно нисам у Србији, али ви увек можете отићи тамо свако ће вам помоћи да нешто сазнате.
    [email protected]

    Одговори
 • Nenad mirkovic

  Pozdrav srbi, ja sam nenad,otac mi je zivan,deda dragan a pradeda gligorije. Slavimo slavu lazareva subota,vrbica.ja sam iz novog sada ali pradeda,deda i otac su iz sremske race.

  Одговори
 • Maja

  Pozdrav svima.Ima li Mirkovića iz Srema koji slave Djurdjevdan?Deda mi se zvao Slobodan,umro je 1984. Ziveo je u Krčedinu,a pradeda Sreta.

  Одговори
  • Misa Mirkovic

   Ja sam od familije Mirkovic iz Srema (Rumska opstina). Nasa familija slavi Arandjelovdan. Mada zanima me da li je Sreta Mirkovic imao brata ili bracu? Moj deda se zvao Mihajlo (1921) i znam da je u selu Stejanovci gde je i ziveo bio spomenik streljanim zrtvama na kojem se cini mi se nalazi i ime Srete Mirkovica. Mada to sam video kao klinac osnovac i nisam potpuno siguran da li sam dobro zapamtio.

   Одговори
 • Milan Mirkovic

  Pohvale autorima teksta, kao da slusam mog dedu koji mi je ovo pricao dok sam bio student.
  Ja sam sin Mirka Mirkovica koji mi je dao ime po mom dedi Milanu.

  Одговори
 • Filip

  Pomaže Bog svima!
  Ja sam Filip Mirković rođen 2003.
  Moj deda je rođen u selu Žakovu u Pećkom okrugu,opština Istok u Metohiji.Moji preci su u to selo došli iz Crne Gore po rečima mog dede.
  Krsna slava nam je Jovanjdan.
  Na nekim mestima sam načuo da smo iz Banjana,ali nisam 100% siguran,ako neko zna molio bih da mi napiše.
  Pozdrav svima!

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top