Порекло презимена Мушицки

25. фебруара 2012.

коментара: 7

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. Zarko

  Презиме Мушицки је релативно новије презиме. Наиме, једна породица Читаковић из места Мушића код Ваљева се преселила у старо Ђурђево које је данас део Темерина код Новог Сада. Разлог је био тај, што су претходно спровели крвну освету над Турцима који су им оскрнавили сестру. Да би што боље били прикривени од могуће одмазде, почели су да користе име места из ког су дошли као своје презиме. Мађарски бележник који је водио општинске књиге неколико деценија касније избацио је наставак ић и тако је презиме Мушицки добило свој коначни облик. У старом Ђурћеву се родио 27 јануара 1777 године и Лукијан Мушицки најученији Србин тог времена. Живећи под окриљем хабзбуршке монархије породица Мушицки је добила службу у Шајкашкој граничарској служби што је подразумевало и пресељење из старог Ђурђева (Темерин). Тако је дошло до оснивања новог Ћурђева ( садашње Ђурђево, општина Жабаљ). Породица Мушицки заједно са породицом Дејановић (касније Дејански) су заједно основали ово место одкале воде порекло сви који носе презиме Мушицки без обзира где се сад налазе. Врло брзо, због добре обрадиве земље, ту се досељава и русинска заједница и многи други тако да је то сад место од скоро 6000 становника.

  Неколико познатих из породице Мушицки:

  Лукијан Мушицки: Српски владика и песник, за кога се у његово време говорило да представља најученијега Србина свога времена
  Коста Мушицки: Генерал Српског добровољачког корпуса.
  Димитрије Мушицки: Творац савремене школе у Ђурђеву(месту порекла Мушицких) и директор те школе пуне 33 године.
  Новије време (скинуто са интернета):
  Дарко Мушицки:Hanyang University, Republic of Korea,Melbourne University, Australia
  Братислав – Бата Мушицки: Његове слике налазе се у приватним колекцијама у u Србији, Грчкој, Шпанији, Аустрији, Италији, Кипру, Сједињеним Америчким Државама, Немачкој, Холандији.

  Породице Мушицки славе славу Светог Аранђела.

  Овај текст је написан користећи писану, сачувану грађу која се и данас чува у српској православној цркви у Ђурћеву, према усменим предањима у селу Ђурђеву и података који се налазе на интернету.

  • Anonimus

   Postovani,

   Da li mi mozete proslediti precizniju listu izvora koje ste koristili? Ja sam potomak Citakovica iz Musica, mada sada zivim u Valjevu i samo sam nacuo neku vezu sa Musickima, ali nisam imao nikakav istorijski izvor.

   Hvala

  • Branislav Mušicki

   Tačnije, u pitanju je selo Gornji Mušić iznad Valjeva, a ne Mušići kod Kosjerića.

   • Aleksandar Musicki

    [email protected] Tu me mozete kontaktirati, proslo je 3 godine kako sam ovo napisao, konacno se neko oglasio. 😀 Takodje mozete me kontaktirati i preko facebooka (https://www.facebook.com/aleksandar.musicki.7)

    • Jovan Musicki

     Ja sam rodjen u Kovilju. 1961 g.
     Otac; Todor Musicki rodjen u Kovilju , od oca Jovan Musicki.
     Dobio sam informaciju za prezime da je dobijeno od strane Austrougarske Monarhije oko 1600 te godine.
     Otac sa tri sina dolazi sa tri sina u staro Djurdjevo. Porodica se kasnije deli,
     Jedan odlazi u Slavonski Brod, drugi Nis a treci ostaje sa ocem.
     Prezime koje se zavrsava sa ‘ki’ oznacava titulu grofa.
     Upoznao sam gos. TODOR MUSICKI negde 81-82 god. Koji je imao porodicno stablo Musicki, ali mojim propustom nisam uzeo. Todor Musicki je bio u to vreme dir. Naftagas promet our odrzavanje Novi Sad.
     To je sto ja znam.
     Ako neko imao porodicno stablo Musicki ili neke inf molim da mi javi:
     @ adresa [email protected] tel Australia 0401811081.
     Unapred hvala.