Мркић Reviewed by Momizat on . Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Мркић

Мркић

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (2)

 • Војислав Ананић

  Мркићи

  Мркићи (Срби) живе на Речицама и Клепцима (Чапљина). На почетку двадесетог вијека Дедијер пише: “Мркићи су (дошли) прије 300 година с Поплата (Столац). Звали су се Јокићима. Има их још у Клепцима. Има их 6 кућа.” Етимологија презимена иде ка славенској рјечи “мрк – упаљен, таман”.
  Породично предање памти да нису стари на Речицама, да су доселили из Попова од тамошњих Јокића. Јокићи су од старе породице Смиљића са Поплата. Половином осамнаестог вијека држали су пола Доњег Поплата, јег су били бројни. Било их је у Стоцу и Мостару. (Породично предање забиљежио Жељко Шакота.)
  Владо Мркић, новинар из Сарајева, потиче из ове породице.

  Извор: Алија Пирић, Дубравски лексикон, Столац, 2013.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МРКИЋ (п). у Рјечицама и Клепцима (Чапљина). Старином су из Дубрава код Стоца. У Клепце су дошли крајем 17. вијека из Поплата (Столац). Раније су се звали Јокићи. У Клепце је неки Мркић доселио из Поплата у Дубравама ради бављења трговином. Славе Ђурђевдан (59:252.262,292). Има их и у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top