Mraković

25. februar 2012.

komentara: 6

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Milena

    Mrakovici su poreklom neki kazu iz sela Zagarač u Crnoj gori, a zatim su naseljeni u Hrvatsku (Glina), selo Vlahović.

    • Dejan

      Potvrđujem gornji komentar (Milena) moj otac Stevan je rođen u Vlahoviću (Glina). Potvrda da su Mrakovići poreklom iz sela Zagarač kraj Danilovgrada postoji u knjizi “Prezimena u Crnoj gori”.

  2. Durmitor123

    Mrakovici su porijeklom iz Crne Gore, jedino sto je upitno da li imaju kakve veze i praporijeklo sa Mrkovicima, ili su pak zasebno pleme iz sela Zagarac.

  3. Zoran

    Po prici mog oca ( rodjen u Arilju – selo Godovik / Gorobilje ) je FILIP MRAKOVIC ( pleme Drobnjak – Piva ) usao u sukob sa Turcima u okolini Pive i odbegao u Kosjeric, verovatno krajem sedamnaestog veka.

    Jedan od njegovih sinova, FILIP ( ili mozda Vilip ) je dao prezime mojoj ocevoj liniji = Filipovic

    Krsna Slava nam je Djurdjevdan.

    • Dejan Filipovic

      Upravo ista priča sa moje strane,moji sa očeve linije su iz Duškovaca ima ih 29 kuća i slavimo Sv.Luku,mi smo od 1974 u Americi tako da je to sve što znam,jedan moj čiča je otišao u Banat i tamo nas mnogo ima,pozdrav rođo.

  4. Danko Mraković

    Po onome što sam saznao od svojih rođaka i uspeo da pronađem, Mrakovići vode poreklo iz Donjeg Zagarača u blizini Danilovgrada, Katunska nahija. Rodonačelnik je Radman, od koga su Radmanovići, potom Đurići, zatim Pešovići, a od njih Mrakovići. Mrakovića sada ima u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Iako poreklom iz istog sela, sada su podeljeni na tri vere i četiri nacije. Pravoslavni Mrakovići slave različite slave- u CrnojGori uglavnom Svetu Petku, moja porodica u Srbiji Slavi Nikoljdan, u Glini je bilo sto kuća Mrakovića,a oni slave Đurđevdan. Ima dosta Mrakovića muslimana- Bošnjaka, kao i katolika- Hrvata. Trebalo bi otići u Donji Zagarač po još odgovora, pleme Zagarači verno oslikava muku i tugu našeg napaćenog roda!