Poreklo prezimena Mojević

25. februar 2012.

komentara: 10

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Željko

    Korjeni porodice Mojević ?
    Da li neko uopšte zna ili ima informaciju o nastanku prezimena Mojević. Ja imam dvije verzije.Navodno smo se prezivali Mučibabić i živjeli u Fojnici pored Gacka.Jedan brat se zvao Mojo koji je došao u Trnovo, tačnije u selo Ilovice i da smo po njemu dobili prezime Mojević? Molim ako ima neko druga saznanja da mis e javi Željko Mojević

  2. Poštovani Željko, hvala na javljanju. Rekli ste da imate dve verzije, koja je druga ako je prva vezana ѕa Mučibabiće? Koju krsnu slavu slavite?

  3. Željko

    Naša slava je sv. Arhangel Mihail-Arandjelovdan. Što se tiče druge verzije malo je vjerovatna, naime bila je jabuka u međi gdje su je dva brata prisvajala i stalno govorila “moja” jabuka i tako ostalo mojević.

  4. Poštovani,
    Ja se prezivam Mojević i moji su iz sela Slavljevići opština Trnovo. I ja sam upoznat sa verzijom da smo se ranije prezivali Mučibabić ali koliko sam uspio provjeriti sa ljudima koji su radili rodoslov Mučibabića oni nisu upoznati sa ovom mogućnošću mada je ne mogu isključiti. Gotovo nikakvih podataka o našem prezimenu nisam uspio pronaći. Postoji još jedna verzija a ta je da smo porijeklom iz Crne Gore okolina Kolašina međutim u nekoj literaturi o crnogorskim prezimenima nisam uspio pronaći prezime Mojević. Napominjem da prezime MojEvić postoji samo na teritoriji opštine Trnovo, a da u Foči, Ivanjici i Raškoj postoje MojOvići. Ja sam najbliže mišljenju da smo se najvjerovatnije i mi prezivali MojOvić i da smo svi istog porijekla (Trnovo, Foča, Ivanjica i Raška)a da smo doseljavali iz Srne Gore, s tim što koliko znam MojOvići u Ivanjici i Foči kao i mi slave Aranđelovdan dok ovi u Raškoj slave Svetu Petku. Sve ovo ne mora biti tačno ali kako su na prostoru na kojem živimo bili česti ratovi i uništavana dokumentacija trenutno nemam drugih podataka. Takođe pretpostavljam da moji u Slavljevićima nisu bili pretjerano dugo vremena ( u smislu da su vijekovima tu) jer je prvi spomenik koji postoji spomenik mom prandjedu koji je bio oko 1870 i neko godište, mada ni ovo ne mora biti siguran pokazatelj jer ne može se baš zaključiti ako nema spomenika da niko nije ni sahranjivan. Pored svega ipak mislim da nismo dugo proveli u Slavljevićima iz još jednog razloga a to je što ne postoje stara kućišta osim jednog za koje znam da je bila stara kuća u kojoj se živilo do 1952. Nadam se da će se još neko uključiti kako bismo spojili sve informavije koje imamo. Srdačan pozdrav i sve pohvale za sajt.
    Saša Mojević

  5. Poštovani,
    Jedan post mi je nestao. Ja sam Mojević porijeklom iz Slavljevića, opština Trnovo. I ja sam upoznat sa predanjem da smo se nekada prezivali Mučibabić, međutim ovu priču nije moguće dokazati. Stupio sam u kontakt sa Mučibabićima koji su istraživali svoj rodoslov ali oni nisu upoznati sa ovom pričom. Postoji i verzija da smo doselili iz Crne Gore (okolina Kolašina) i da smo u rodu sa MojOvićima koji su se zadržali u Foči. Međutim u nekoj literaturi o crnogorskim prezimenima nisam pronašao prezime Mojevic. Koliko znam prezime MojEvić postoji samo u Trnovu, odnosno svi MojEvići su porijeklom iz Trnova dok prezime MojOvić postoji u Foči, Ivanjici i Raškoj. Ja sam najbliži mišljenju da smo se i mi nekada prezivali MojOvić ali da je slovo O izmijenjeno vjerovatno administrativnom greškom. Inače MojOvići u Foči i Ivanjici koliko znam slave Aranđelovdan a u Raškoj Svetu Petku. Mišljenja sam da smo mi svi od iste loze. Moji u Slavljevićima pretpostavljam da nisu dugo unazad obzirom da je na našem groblju najstariji spomenik mom prandjedu a ja znam za još samo jednog direktnog pretka. Pored toga ne postoje stara kućišta osim jednog za koje znam da je bila kuća u kojoj se živilo do 50-tih godina prošlog vijeka. Nadam se da će se javiti još neko da pokušamo spojiti što više informacija. Osnovni problem je što je na prostoru na kojem živimo često dolazilo do ratova i uništenja dokumentacije tako da je dokumentacija u crkvi u Trnovu uništavana i u II s.r. a u ovom je potpuno uništena.
    Srdačan pozdrav i pišite i na [email protected]

    • Željko

      Saša,
      Vi iz Slavljevića ste naša šira porodica.Samo da te ispravim. U Ustikolini su Mojovići i oni slave Joakima i Anu( kod nas Aćimijana) i po pričama starijih ljudi mi i oni nemamo nikakvih zajedničkih tačaka. Prije rata sa Mučibabićima iz Fojnice pored Gacka se bilo stupilo u kontakt i postoje zapisi u nekim knjigama a i oni slave našu slavu tako da se to može povezati.toliko

    • Srđan Vukadin

      Mojovići u okolini Foče, tačnije selo Vrbica kod Ustikoline slave slavu Sveti Joakim i Ana

  6. Jovana

    Postovani,
    Kontaktirajte me putem mejla.