Порекло презимена Мојевић

25. фебруар 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Željko

    Korjeni porodice Mojević ?
    Da li neko uopšte zna ili ima informaciju o nastanku prezimena Mojević. Ja imam dvije verzije.Navodno smo se prezivali Mučibabić i živjeli u Fojnici pored Gacka.Jedan brat se zvao Mojo koji je došao u Trnovo, tačnije u selo Ilovice i da smo po njemu dobili prezime Mojević? Molim ako ima neko druga saznanja da mis e javi Željko Mojević

  2. Поштовани Жељко, хвала на јављању. Рекли сте да имате две верзије, која је друга ако је прва везана ѕа Мучибабиће? Коју крсну славу славите?

  3. Željko

    Naša slava je sv. Arhangel Mihail-Arandjelovdan. Što se tiče druge verzije malo je vjerovatna, naime bila je jabuka u međi gdje su je dva brata prisvajala i stalno govorila “moja” jabuka i tako ostalo mojević.

  4. Поштовани,
    Ја се презивам Мојевић и моји су из села Слављевићи општина Трново. И ја сам упознат са верзијом да смо се раније презивали Мучибабић али колико сам успио провјерити са људима који су радили родослов Мучибабића они нису упознати са овом могућношћу мада је не могу искључити. Готово никаквих података о нашем презимену нисам успио пронаћи. Постоји још једна верзија а та је да смо поријеклом из Црне Горе околина Колашина међутим у некој литератури о црногорским презименима нисам успио пронаћи презиме Мојевић. Напомињем да презиме МојЕвић постоји само на територији општине Трново, а да у Фочи, Ивањици и Рашкој постоје МојОвићи. Ја сам најближе мишљењу да смо се највјероватније и ми презивали МојОвић и да смо сви истог поријекла (Трново, Фоча, Ивањица и Рашка)а да смо досељавали из Срне Горе, с тим што колико знам МојОвићи у Ивањици и Фочи као и ми славе Аранђеловдан док ови у Рашкој славе Свету Петку. Све ово не мора бити тачно али како су на простору на којем живимо били чести ратови и уништавана документација тренутно немам других података. Такође претпостављам да моји у Слављевићима нису били претјерано дуго времена ( у смислу да су вијековима ту) јер је први споменик који постоји споменик мом прандједу који је био око 1870 и неко годиште, мада ни ово не мора бити сигуран показатељ јер не може се баш закључити ако нема споменика да нико није ни сахрањиван. Поред свега ипак мислим да нисмо дуго провели у Слављевићима из још једног разлога а то је што не постоје стара кућишта осим једног за које знам да је била стара кућа у којој се живило до 1952. Надам се да ће се још неко укључити како бисмо спојили све информавије које имамо. Срдачан поздрав и све похвале за сајт.
    Саша Мојевић

  5. Poštovani,
    Jedan post mi je nestao. Ja sam Mojević porijeklom iz Slavljevića, opština Trnovo. I ja sam upoznat sa predanjem da smo se nekada prezivali Mučibabić, međutim ovu priču nije moguće dokazati. Stupio sam u kontakt sa Mučibabićima koji su istraživali svoj rodoslov ali oni nisu upoznati sa ovom pričom. Postoji i verzija da smo doselili iz Crne Gore (okolina Kolašina) i da smo u rodu sa MojOvićima koji su se zadržali u Foči. Međutim u nekoj literaturi o crnogorskim prezimenima nisam pronašao prezime Mojevic. Koliko znam prezime MojEvić postoji samo u Trnovu, odnosno svi MojEvići su porijeklom iz Trnova dok prezime MojOvić postoji u Foči, Ivanjici i Raškoj. Ja sam najbliži mišljenju da smo se i mi nekada prezivali MojOvić ali da je slovo O izmijenjeno vjerovatno administrativnom greškom. Inače MojOvići u Foči i Ivanjici koliko znam slave Aranđelovdan a u Raškoj Svetu Petku. Mišljenja sam da smo mi svi od iste loze. Moji u Slavljevićima pretpostavljam da nisu dugo unazad obzirom da je na našem groblju najstariji spomenik mom prandjedu a ja znam za još samo jednog direktnog pretka. Pored toga ne postoje stara kućišta osim jednog za koje znam da je bila kuća u kojoj se živilo do 50-tih godina prošlog vijeka. Nadam se da će se javiti još neko da pokušamo spojiti što više informacija. Osnovni problem je što je na prostoru na kojem živimo često dolazilo do ratova i uništenja dokumentacije tako da je dokumentacija u crkvi u Trnovu uništavana i u II s.r. a u ovom je potpuno uništena.
    Srdačan pozdrav i pišite i na [email protected]

    • Жељко

      Саша,
      Ви из Слављевића сте наша шира породица.Само да те исправим. У Устиколини су Мојовићи и они славе Јоакима и Ану( код нас Аћимијана) и по причама старијих људи ми и они немамо никаквих заједничких тачака. Прије рата са Мучибабићима из Фојнице поред Гацка се било ступило у контакт и постоје записи у неким књигама а и они славе нашу славу тако да се то може повезати.толико

    • Срђан Вукадин

      Мојовићи у околини Фоче, тачније село Врбица код Устиколине славе славу Свети Јоаким и Ана

  6. Jovana

    Postovani,
    Kontaktirajte me putem mejla.